Dina Dončević 01.11.2023.

Talijanski specijaliteti i signature kokteli – Nico’s je bistro u centru Zagreba koji morate posjetiti!

Iako Zagreb gotovo svakodnevno postaje bogat novom gastronomskom ponudom, ono što metropoli nedostaje su restorani s talijanskom kuhinjom koja slovi za jednu od omiljenih na svijetu, koktel barovi i mjesta na kojoj u ugodnoj atmosferi možete uživati u večeri i live glazbi. Bistro Nico’s u samom centru Zagreba, u Ban centru na Europskom trgu, povezuje upravo tri komponente koje gradu nedostaju i to na šarmantan i kvalitetan način zbog čega se ove sezone nameće kao mjesto koje treba posjetiti.

Nico’s restoran je otvoren prije dvije godine, a njihova je misija od prvog dana prenijeti strast prema namirnici, pogotovo onoj svježoj i sezonskoj te svojim gostima pružiti vrhunsku kvalitetu. Uživanje u njihovoj gastronomskoj ponudi i zanimljivim meniju moguće je tijekom business luncha ili večere koja je vikendom posebna s obzirom na to da ukusne zalogaje prate zvukovi vokala i pianina u izvedbi Ele Katina i Tina Pavlineca.

U Nico’s restoranu može se uživati i u najnovijem konceptu – degustacijskim večerama, a jednom mjesečno na njihovom rasporedu nalaze se i vinske večeri koje su namijenjene onima koji, uz kušanje menija od četiri slijeda, žele naučiti više o wine pairingu i imaju edukativnu notu. Za ljubitelje koktela tu je, pak, Nico’s bar u kojem barmeni Filip Stažić i Ivan Srdar pripremaju signature kreacije.

No, baza u restoranu Nico’s je kvalitetna hrana temeljena na talijanskoj kuhinji, a iza novog smjera restorana stoji chef Andrej Prodanić, koji je duži niz godina svoje izvorno znanje i ljubav prema talijanskoj kuhinji stekao radeći u brojnim restoranima u Italiji. Iako se na meniju i dalje nalaze klasici poput domaće ručno rađene tjestenine koja je pripremljena na najvišoj razini te tipična jela talijanske kuhinje, nije riječ o klasičnom talijanskom restoranu već onom s malim pomakom. Tako se na novom Nico’s meniju mogu pronaći i foie gras i pak choi, otkriva nam chef, a sva jela su posebno rađena za meni ovog restorana te ih je i sam chef po prvi put radio u Nico’s kuhinji.

Chef Andrej Prodanić

No, iza glavnog tima, u kojem se nalazi i menadžer lokala Marinko Čeko, stoji dugogodišnje poznanstvno i zajednički rad, s obzirom na to da je riječ o ekipi koja je zajedno radila u više puta nagrađivanom restoranu Apetit City. Pronaći tim od povjerenja te onaj koji funkcionira savršeno i u trenucima najvećeg pritiska nije nimalo jednostavno u današnjem ugostiteljstvu pa su se bivši suradnici ponovno spojili kako bi svojom energijom doprinijeli atmosferi Nico’s restorana, u čemu su i uspjeli.

Janjeća koljenica

Na meniju bistroa mogu se pronaći brojni specijaliteti poput junećih obraza chef style koji se ističu specifičnim stilom izrade i nude nešto kreativniji pristup ovom jelu naspram klasičnog te pinsa romana – verzija pizze koja se radi od tri vrste brašna, hladnom fermentacijom te se peče prije nego što se na tijesto stavljaju sastojci, a čiji su recept dugo razvijali. Chef ističe kako se na njegovoj listi favorita nalaze i jela od jelena, teleća koljenica i pačja prsa, a mi ne možemo ne izdvojiti niti domaću ručno rađenu tjesteninu među kojima se ističu gnocchi pripremljeni s gamberima, ndujom i straciatellom od burrate i ravioli chef style s kozjim sirom, mažuranom i san marzano šalšom te, naravno, linguini s vongolama.

Gnocchi sa gamberima

Brojna jela na meniju mogu se opisati kao klasici, ali napravljeni na kreativan način, a među predjelima posebno nas se dojmila bresaola na rikoli koja je upotpunjena listićima pecorina, tostiranim pinjolima, breskvom i dresingom od limete. Goveđi carpaccio nezaobilazan je na meniju, kao i losos tartar s mangom i avokadom. Probali smo i janjeću koljenicu sa sporo pečenim krumpirom koji je aromatiziran ružmarinom s pečenim mladim lukom, a među glavnim jelima ističe se i talijanski klasik – cotoletta alla milanese.

Bresaola na rikoli

A čitavo se iskustvo večeranja u bistro Nico’s može zaokružiti vrhunskim signature koktelima, s obzirom na to da, iako su bar i restoran fizički odvojeni, funkcioniraju povezano. S koktel karte posebno bismo izdvojili koktele Lavander Collins i Bergamot Sour – koji su također klasici sa zaokretom, kao i Winter Daiquiri. Kako nam otkriva Stažić ideja je bila napraviti zimsku piña coladu bez vrhnja, a kreirali su je s pireom od ananasa, sirupom od papra, tonikom od bazge, cvjetnim tonikom i tekilom na bazi agave. Tu je i koktel napravljen s Bacardi rumom, sirupom sa zimskim začinima kao što su cimet, klinčić i đumbir, limunskom kiselinom te čajem od mente.

Moderno i elegantno uređen interijer restorana i terasa koja je skrivena od pogleda također su aduti ovog bistroa smještenog u samom srcu Zagreba, ali koji je pomalo izdvojen od gradske vreve te ga čini idealnim mjesto za kratko opuštanje u vrijeme ručka tijekom tjedna ili, pak, maksimalno uživanje u večernjim satima uz koktele, talijanske specijalitete ili, pak, degustacijsku večeru.

Nico’s bistro i bar odlična su mjesta za date night ili izlazak, pogotovo vikendom kad je na rasporedu live glazba, a neće vas razočarati niti atmosferom ni stručnošću osoblja kao ni gastronomskom ponudom koja se ističe među zagrebačkim restoranima. Stavite Nico’s na svoju must visit listu ovu jesen!

Marinko Čeko

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Vigor Klaić