Što nas očekuje na Touch Me festivalu?

Križanje kokoši, rađanje dupina, čovjek koji postaje koza! U jeku krize i zabranjenih dodira, Touch Me festival od 17. rujna do 3. listopada u industrijskoj HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu kroz izložbe, performanse, diskurzivni program, razgovore s umjetnicima, filmski program i radionice istražuje nove oblike suživota između živih bića, prirode i tehnologije.

Renomirani umjetnici koji stvaraju na granici umjetnosti, znanosti i tehnologije predstavit će svoje radove na do sada najvećem međunarodnom trijenalu  u  organizaciji KONTEJNER-a. Program šestog izdanja okuplja radove s područja istraživačke i interdisciplinarne umjetnosti i eksperimentalnog  zvuka, a uz  centralnu izložbu i filmski program donosi izložbeni i izvedbeni program pod KONTEJNER-ovom kustoskom koncepcijom u sklopu dva europska projekta: EMAP –European Media Art Platformi Re-Imagine Europe.

Grupna izložba “MARRIAGE OF STATES” s podnaslovom “Brak ili zajednica između različitih živih sustava” koju kuriraju slovenski kustos Jurij  Krpan (Galerija Kapelica, Ljubljana) te hrvatske kustosice Klara Petrović i Luja Šimunović (KONTEJNER, Zagreb) promišlja o biotehnološkim i drugim mogućnostima  hibridne, simbiotične i kimerične  isprepletenosti živih, ali i neživih  bića.

Belgijski  umjetnik Koen Vanmechelen predstavit će projekt “Kokoš planetarne zajednice” kao dio “Projekta  kozmopolitska kokoš” koji je do danas prošao gotovo cijeli svijet.

Prošle godine slovenska umjetnica Maja  Smrekar održala je na festivalu Ekstravagantna tijela performans sa štencima, a ove godine predstavit će instalaciju kao rezultat četiri inačice projekta pod nazivom “K-9_topologija” za koje je 2017. godine osvojila prestižnu nagradu Zlatnu Niku na festivalu Ars Electronica

Britanski  dizajner i umjetnik Thomas Thwaites predstavlja “Goatman” instalaciju, video i knjigu kao rezultat performansa koji je izveo 2015. godine kada je odlučio postati koza i pokušati živjeti s kozama kako bi se odmorio od tjeskobnog ljudskog života.

Njemačko-talijanski umjetnik Marco Donnarumma će, pak, predstaviti začudne i organske robotičke proteze realizirane u suradnji s dizajnericom Anom Rajčević povodom ciklusa performansa i instalacija “7  konfiguracija”.

Japanska umjetnica Ai Hasegawa projektom “Želim roditi dupina……” pristupa problemu reprodukcije  ljudi u doba prenapučenosti, nerazvijenosti i ekološke krize spekulirajući o mogućnosti rađanja ugroženog dupina. Portugalska umjetnica Marta de Menezes radom”Podrijetlo vrsta–Post-evolucija” ispituje granice identiteta i pitanje je li on definiran onime što nam je strano, dok slovenska umjetnica Špela Petrič projektom “Čitanje usana” istražuje mogućnosti ljudsko-biljne komunikacije.

Da vam ne otkrivamo sve, detaljan program možete pogledati ovdje, a ulaz na sva događanja je besplatan!

Fotografije: Tim Bowditch, Touch Me festival, Alex Deayert, Cary Markerink