Što je Pet Nat i zašto je to trenutačno najpopularnije pjenušavo vino?

Pet Nat, odnosno petillant naturel (u prijevodu s francuskog prirodna pjenušavost), je lagano, prirodno pjenušavo vino koje se dobiva metodom ancestral, što znači da se puni u boce prije nego se završi proces fermenatacije pa se stvara ugljični dioksid od prirodnog šećera iz grožđa. Metoda je to koja se koristila u Limouxu na jugu Francuske, početkom 16. stoljeća u samostanima u kojima su se proizvodila vina. Također, to je metoda suprotna drugoj poznatoj francuskoj méthode champenois, kojom se dobiva šampanjac – to je vino u potpunosti fermentirano prije nego se puni u bocu u kojoj se događa druga fermentacija te se dodaju kvasac i šećer.

Dakle, definitivno nije riječ o novosti u proizvodnji vina, ali je upravo ova metoda u posljednje vrijeme uzela maha u Hrvatskoj te brojni utjecajni vinari na tržište plasiraju upravo Pet Nat. Primjerice, onaj vinarije Tomac iznimno je popularan i slovio je za jedno od najboljih vina prošle godine.

Tomac Pet Nat

Tajna privlačnosti Pet Nata

Radi se o prvenstveno slatkim (iako postoje i suhe verzije) vinima, koja su laganog tijela i pune usta mjehurićima te generalno imaju nisku količinu alkohola. Iako dužina boravka u boci može pružiti brojne benefite ovim vinima, ne razvijaju se tijekom starenja u boci. Važno je za napomenuti da su ova vina uobičajeno zamućena jer nisu filtrirana te zbog brojnih varijabli koje je teško kontrolirati, zahtijevaju veliku stručnost vinara koji ih proizvodi. Pomalo su rustikalnog, ali živahnog okusa, prirodnije mirisa i okusa te su odraz terroira s kojeg dolaze, a rade se od različitih vrsta grožđa, bijelog i crnog. Osim što su prirodna, ova pjenušava vina imaju i znantno nižu cijenu od sestrinskih šampanjaca.

Hrvatski Pet Nat pjenušci

Prvi hrvatski Pet Nat pjenušac ranije je spomenuti Tomac, predstavnik kontinentalne Hrvatske, izrađen od graševine dobivene od iz biodinamičkog grožđa. Ista je vinarija zaslužna i za rosé verziju Tomac Pet Nat Rose, dobivenu od crnog pinota. U vinskoj regiji bregovite Hrvatske nastao je i Šember Pet Nat Duck koji je kupaža portugisca i žutog plaveca, a karakterističnog je voćnog mirisa i aroma jagoda, trešanja i voća iz kompota. Veralda Pet Nat, istarsko je suho pjenušavo vino, a prvo u Hrvatskoj proizvedeno od terana. A na krajnjem jugu, u tradicionalno vinskoj regiji Pelješcu nastao je i prvi dalmatinskipjenušac ove vrste od pošipa – Madirazza Pet Nat Pošip.

Ova je vrsta pjenušavog vina idealna za konzumiranje potpuno rashlađena tijekom vrućih ljetnih dana. Na temperaturu zraka ne možemo utjecati, ali se zato možemo pobrinuti za obilnu količinu mjehurića i to iz hrvatskih vinarija.

Tomac Pet Nat Rose
Šember Pet Nat Duck
Madirazza Pet Nat Pošip
Veralda Pet Nat

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Vivat, Miva, Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0