Kako odabrati vino i pritom ne pogriješiti

Spremate se na večeru ili vam dolaze gosti? Idete na rođendan ili jednostavno želite upgradeati svoj kućni bar? Ili, primjerice, napokon razumjeti što vaš točno konobari pitaju u restoranu kad nakon što tražite čašu bijelog vina pitaju volite li suha ili slatka vina?

Kako odabrati vino nije nimalo lagan zadatak, izbora u specijaliziranim vinskim dućanima, kao i na vinskim kartama u barovima i restoranima je pregršt, a nakon što odlučite jeste li više za crno, bijelo ili rosé ili, pak, koje vam od tih vina više odgovara uz izbor hrane te hoćete li guštati u okusima Hrvatske ili odlučiti se za vino iz neke talijanske ili francuske regije, i dalje ostaju neke nedoumice. Kako biste se lakše snalazili, složiti smo za vas mini vodič s kojim ćete barem donekle poboljšati svoje poznavanje vina i olakšati si odabir te nekoliko vinskim pojmova kojima možete zadiviti društvo u kojem se nalazite.

Prije svega, bez obzira na to što preferirate, dobro je znati da se su za aperitiv idealno pjenušava vina, a uvijek biste trebali krenuti od laganijih vina, s manjim postotkom alkohola, prema “težima”, odnosno od bijelog ka crnom. Uz to, ako idete u goste i ne znate koje vino donijeti, interesirajte se oko toga što je na meniju: crno vino generalno bolje slaže s mesom, dok bijela vina bolje pristaju uz laganija jela kao što su salate te bijelu i plavu ribu.

Tijelo

Kad se spominje tijelo vina, zapravo je riječ o količini alkohola u vinu. Dakle, kad na etiketi vidite postotak alkohola od 7.5 do 10.5 riječ je o lakom tijelu, 10.5 do 12.5 označava srednje puno tijelo, dok su sva vina iznad tog postotka okarakterizirana kao vina punog tijela. Tijelo će imati i znatan utjecaj na to kakav okus vino ostavlja u ustima, a na to će utjecati i kiseline, šećer i tanini u vinu.

Suho vs. slatko vino

Kad je određeno vino suho, to znači da je napravljeno bez ostatka prirodnog šećera, odnosno maksimalno do četiri grama po litri, dok su slatka vina generalno ona koja biste trebali birati uz desert, a i sama se mogu smatrati desertom jer sadrže prirodni slador. Dakle, ako volite laganija, voćna vina, to ujedno ne znači i da volite slatka vina pa pripazite prilikom naručivanja u baru.

Buke (aroma)

Pojam je nastao od francuske riječi bouquet koja označava aromu. Buke je tercijarna aroma vina, koja je najsuptilnija i nastaje starenjem vina, dok će primarna aroma ovisiti isključivo o vrsti grožđa, a sekundarna o proizvodnom procesu i, primjerice, okusu bačvi (za barrique scrollajte dalje). Buke ćete osjetiti u mirisu vina i to je najčešće ono što se opisuje kada se nabraja voće kako bi se opisao okus.

Barrique

Ako je vino označeno ovom riječi to znači da je odležalo u bačvi od hrastovine zapremnine 225 litara, kakve su se originalno koristile za proizvodnju u slavnoj vinskoj regiji Bordeaux. Mlado vino ostavlja se u takvim bačvama godinu dana kako bi sazrelo, a tijekom tog vremena drvene stijenke bačve daju dodatan okus, miris i boju vinu.

Ovo je samo dio sitnih trikova koji bi vam mogao pomoći pri izboru vina u baru, restoranu, dućanu ili vinariji, a sve dodatne dvojbe trebali biste podijeliti sa stručnjakom ili sommelierom koji će vas najbolje uputiti u to što tražite ili trebate kupiti.

Fotografije: Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0