@hannaschonberg

Pod stresom ste? Dovoljno je samo 28 udaha da se umirite i osjećate bolje!

Duboko disanje je ključna tehnika za nošenje sa stresom, a pomaže i u trenucima kad ne možete zaspati ili pronaći fokus. Dišemo stalno, no većinu vremena u potpunosti nesvjesno. Dnevno u prosjeku udahnemo otprilike 22 tisuće puta, a kad bi se barem 28 njih pretvorilo u svjesne udisaje, tijelu bismo donijeli brojne dobrobiti.

Talijanski biolog, wellbeing ekspert i stručnjak za meditaciju Daniel Lumera, u knjizi “28 Breaths to Change Your Life. How to Achieve an Enlightened Mind”, objašnjava kako disanjem promijeniti svoje unutarnje stanje. Prema ovom autoru, 28 je idealan broj za postizanje stanja apsolutne smirenosti.

To je određeni ciklus svjesnog disanja, proučavan od strane neuroznanosti i zasnovan na drevnim praksama, koji stvara ritmički slijed sposoban regenerirati um i tijelo i regulirati kemiju mozga kako bi se prebacio s “činjenja” na unutarnje stanje svijesti, “bivanje”, stvarajući harmonično blagostanje cijelog organizma.

Provodimo 47 posto dana razmišljajući o onome što se ne događa. Lutanje uma uzrokuje prekid veze sa stvarnošću i zahtijeva nepotreban utrošak energije, čiji je učinak nesreća. Disanje, s druge strane, stvara mentalno čišćenje i pomaže u rasvjetljavanju prošlosti. Dah je naš prolaz od tijela do svijesti, kaže stručnjak.

Ciklus uključuje 28 svjesnih udisaja na nos i izdisaja na usta, nakon čega slijedi posljednji dio, vrijeme za zadržavanje zraka u praznim plućima 15-60 sekundi prije nastavka normalnog disanja. Sekvenca se može ponoviti tri do sedam puta. Potreban je samo ovaj ciklus od 28 udisaja da biste se osjećali smireno i dobro, pa čak i samopouzdano.


Osim osjećaja blagostanja, ova tehnika utječe i na poboljšanu cirkulacija krvi, izbacivanje toksina i jačanje imunološkog sustava. I najvažnije, čisti um od negativnih emocija.

Disanje je autonomna, ali ujedno i prilagodljiva tjelesna funkcija. Disanjem možemo djelovati na pet aspekata: oksigenirati biološki stroj, stimulirati vitalnu energiju, djelovati na emocionalna stanja, regulirati tjeskobu, strah i ljutnju te pristupiti egzistencijalnom sfera koja nadilazi racionalnu i emocionalnu sferu sa širokom i smislenom perspektivom o sebi i životu, kaže Lumera.

28 svjesnih udisaja potiče transformaciju mozga stimulirajući neuroplastičnost, odnosno njegovu sposobnost da mijenja strukturu i uči nove stvari bez obzira na dob. Također regulira kemiju jer uravnotežuje neurotransmitere odgovorne za psiho-emocionalno blagostanje: epinefrin, serotonin i dopamin. Ova kontrolirana reaktivacija vitalne energije, stvara unutarnji sklad. Za aktiviranje ove neuroplastičnosti potrebno je stanje prisutnosti. Dovoljno je nekoliko svjesnih minuta u danu posvetiti ovoj tehnici, a rezultate ćete osjetiti već nakon prvog puta.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0