Petra Biberica 04.08.2022.

Novi fine dining restoran na Lopudu ono je što želite probati ovoga ljeta

Elafitski  arhipelag,  otočje zadivljujuće ljepote smješteno sjeverozapadno od Dubrovnika oduvijek fascinira predivnom prirodom, kristalno čistim morem i bajkovitim uvalama. Uz Koločep i Šipan, u sredini leži Lopud – otok predivnih pješčanih plaža. Nije samo priroda bila naklonjena prema Lopudu. Posvuda po otoku razasute su tvrđave, crkvice, ljetnikovci i samostani bogati vrijednim umjetničkim djelima, a od nedavno nas upravo na tom čarobnom mjestu očekuje i nova fine dining destinacija.

Restoran La Villa na Lopudu, mjesto je gdje se vrhunska gastronomija i enologija sljubljuju na najljepši mogući način s prirodom koja oduzima dah.

Iza kulinarskog, ali i enološkog koncepta stoje chefovi Marin Marković i Dubravko Stanojević. Stanojević je godinama brusio zanat u čuvenom dubrovačkom restoranu 360, ovjenčanom Michelinovom zvjezdicom, a sada je svoje bogato iskustvo i znanje prelio u ispisivanje nove gastro priče na jednom od najljepših kutaka na Mediteranu. Marin Marković, koji se školovao u glasovitoj Le cordon bleu akademiji, godinama je radio kao privatni chef za obitelj Francesce von Habsburg, uz koju je krenuo razvijati ideju o jednoj sasvim posebnoj gastro priči koja se ove godine i realizirala.

La Villa je smještena u sklopu renesansne vile obitelji Mayneri koja svojom elegancijom krasi lopudsku šetnicu, ali i podsjeća na bogato kulturno nasljeđe otoka Lopuda.

Ozbiljno dobra kuhinja i inovativan pristup, uklopljeni su u tradicionalna mediteranska jela, a namirnice koje se koriste u njihovoj pripremi mahom su lokalnog porijekla, uključujući povrće iz vlastitog “đardina”, kao i aromatično i začinsko bilje, maslinovo ulje s otoka Šipana i ribu koja se dnevno nabavlja od lokalnih ribara.  Fokus je stavljen na sezonske namirnice, a jela na meniju se mijenjaju dva do tri puta u sezoni pa tako osim tradicionalnih ribljih delicija poput tuna tartara ili carpaccia od sabljarke, možete uživati u rižotu od cikle, domaćoj tjestenini s crnim istarskim tartufima, a ni ljubitelji mesnih jela neće ostati razočarani kada isprobaju jedno netipično jelo za ovo podneblje – pork belly koji je kuhan 24 sata.

„Prijatelju sada znaj, ako želiš imati raj, s nama dođi i uživaj, Lopud je otok taj!“  riječi su pjesme o ovom čarobnom mjestu, koje sada ima i fine dining destinaciju, dostojnu svoje ljepote.

 

Fotografije: Fabijan Drnas