Nova CHANEL Spring/Summer 2023 haute couture kolekcija

CHANEL Haute Couture kolekcija proljeće/ljeto 2023. inspirirana je stanom Gabrielle Chanel na adresi 31 rue Cambon. Tamo je kreativna direktorica CHANEL Virginie Viard odvela renomiranog umjetnika Xaviera Veilhana na samom početku njihova rada, a u stanu se nalazi kolekcija skulptura, crteža i objekata koji prikazuju lavove, srne, jelene, ptice i deve.

“Za njegovo treće sudjelovanje, zamolila sam ga da reinterpretira bestijarij stana i ugradi svoj vlastiti. Cijeli dio pletenog djela kolekcije inspiriran je životinjskim svijetom”, izjavila je Virginie Viard.

Izvezeni na kratkim odijelima od tvida i kaput-haljinama, mačići, korgiji, zečevi i lastavice dijele središte pozornosti sa srnama, jelenima ili kamelijama, simbolima modne kuće CHANEL.

Revija počinje svečanim mimohodom, a sama scenografija dočarava seoksi trg. Jedanaest monumentalnih životinja izrađenih od drva, kartona i papira, koje je stvorio Xavier Veilhan, skrivaju modele, a zatim se otvaraju kako bi mogle pobjeći s piste u njihovo okrilje.

“Sviđa mi se kada modeli čudesno izbijaju na pistu te što se njihovim naglim izlaskom tijek događaja prekida”, komentirala je Virginie Viard referirajući se na događanje na samoj pisti.

Inspiraciju za odijela, CHANEL je pronašao u ženskim uniformama na paradama i spektaklima. Cilindrični šešir, leptir mašna, bijele rukavice, čizme na vezanje, satenski ogrtač, plisirana suknja, sakoi na dvoredno kopčanje ili s repićima, smoking košulja, šljokice, kratke hlačice, podsuknje – u toj poeziji mažoretkinja svoju inspiraciju nalazi i Virginie Viard.


Haljine i kombinezoni u prozirnoj foliji, s volanima, naborima, finim naramenicama i prefarbanom čipkom, izrađeni su od svilenog tila, tafta, organze te žoržet krep i chantilly čipke.


I kao u svakoj lijepoj priči, Haute Couture kolekciju proljeće/ljeto 2023., odnosno svoju vilinsku paradu, CHANEL zatvara mladenkom u haljini s izvezenim lastavicama.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0