Ne možete zaspati? Ovo su tri promjene u prehrani koje doprinose kvaliteti sna

Hrana je iznimno važan faktor za normalno funkcioniranje i zdravlje. Brojne bolesti se mogu usporiti ili izliječiti zahvaljujući pravilnoj prehrani, a ona utječe i na naše mentalno zdravlje i kvalitetu života. Hrana je povezana i s kvalitetom sna, a ako kvalitetno jedete i dobro spavate, vjerojatnije je da ćete živjeti zdravo i dugo.

Kvalitetan san čini mnogo više od pukog povećanja dnevne energije. Jača imunološki sustav kako bi spriječio upale i bolesti. Pomaže i u održavanju težine, obnavljanju mišića i tkiva, probavi, apsorpciji hranjivih tvari i detoksikaciji.

Osim što je ključno jesti hranu bogatu hranjivim tvarima, važno je znati i da mnoge zdrave namirnice zapravo pomažu našim tijelima u proizvodnji melatonina, a mnoge nezdrave namirnice mogu uzrokovati nesanicu. Čak je i vrijeme jela ključno. Kako bi si osigurali miran i kvalitetan san, dobro je imati na umu ova 3 faktora – unos melatonina, izbjegavanje šećera i ugljikohidrata i vrijeme kada jedemo.

Izbjegavajte rafinirane šećere i ugljikohidrate

Osnivačica usluge za dostavu zdrave i medicinske hrane, Sakshi C. Mittal kaže kako slatka hrana i rafinirani ugljikohidrati, poput tjestenine i bijelog kruha, čine da se osjećate letargično i mogu negativno utjecati na kvalitetu vašeg sna. Kad smo umorni, skloni smo posegnuti za slatkim grickalicama kao brzim obrokom. To uzrokuje porast razine šećera u krvi, potičući gušteraču da oslobađa inzulin, što u konačnici pretjerano stimulira naše unutarnje procese i oslobađa hormone poput adrenalina i kortizola. Umjesto da se smirimo za miran san, možemo se naći u situaciji da imamo nemiran ili poremećen san, samo da bismo se probudili žudeći za još šećera. Umjesto rafiniranih šećera, puno je bolje konzumirati prirodne šečere iz bobičastog voća.

 

Jedite više hrane koja izaziva proizvodnju melatonina

Melatonin regulira cirkadijalni ritam, odnosno ciklus spavanja i buđenja. Tama pokreće tijelo da proizvodi više melatonina koji signalizira tijelu da spava, dok svjetlost smanjuje proizvodnju melatonina i signalizira tijelu da se budi. Može produljiti ukupno vrijeme spavanja, skratiti vrijeme potrebno da se zaspi i poboljšati kvalitetu sna. Namirnice koje su bogate melatoninom su jaja, riba i orašasti plodovi, ali i brojni drugi.

Spavanje počinje s melatoninom, vitalnim hormonom za izvlačenje maksimuma iz tih dragocjenih osam sati. Otkrili smo da se prirodno nalazi u hrani kao što su trešnje, kivi, sjemenke, smeđa riža i druge cjelovite žitarice, što ih čini izvrsnim za vaše tijela – Sakshi C. Mittal, osnivačica Foodhaka.

Jedite najmanje tri sata prije spavanja

Mittal napominje kako je način života veliki dio kvalitete sna. Jedenje najmanje tri sata prije odlaska na spavanje daje tijelu vremena za probavu, a probavnom sustavu vremena za odmor, pa ćete se probuditi svježiji. Također, izbjegavanje mobitela sat vremena prije spavanja, fokusirajte se na redovito vježbanje i stvaranje dosljedne rutine je to čini spavanje puno učinkovitijim. Također, topla kupka u večernjim satima opustit će tijelo i pomoći kvalitetnijem snu!

 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0