Imate problema sa spavanjem? Probajte jedan od ovih trikova

Postoje brojni razlozi zašto ne možemo zaspati. Anksioznost, stres i depresija su najčešći razlozi za kroničnu insomniju, a na svakodnevnoj razini to su najčešće situacije koje nas uznemiruju i uzbuđuju.

Uz pravi pristup, možete pouzdano zaspati u roku od nekoliko minuta. Jedan od ključeva za glatko uspavljivanje je opuštanje. Istraživanja pokazuju da je reakcija opuštanja fiziološki proces koji pozitivno utječe i na um i na tijelo.

Već smo pisali o važnosti temperature prostorija i tehnikama disanja koje mogu pomoći lakše zaspati. Kako bismo se doveli u stanje koje želimo i zaspali, potrebne su bar minuta i pol do dvije dubokog disanja, što je najkraći put do smirivanja.

U nastavku donosimo tehnike koje će dodatno pomoći opuštanju i lakšem padanju u san.

 

Suplementi za bolji san

Magnezij pomaže tijelu da se opusti. Ovaj nutrijent smanjuje stres i pomaže vam da duže spavate. Nasuprot tome, melatonin vam pomaže da brže zaspite. I magnezij i melatonin mogu se koristiti za liječenje nesanice, ponekad čak i u kombinaciji, ali svakako uz savjetovanje s liječnikom.

Prakticirajte jogu…

Iako je joga fantastična za početak dana, može biti jako korisna i prije spavanja. Određene asane u jogi poput Uttanasane, Halasane ili Savasane odlične su za bolji san, a ako niste stručnjak za jogu, predlažemo navođene video vježbe na Youtubeu koje su odlične za početnike.

Pokušajte sa zvučnom kupkom

Zvučna kupka koristi glazbene instrumente za stvaranje opuštajućeg iskustva meditacije. Sve su popularnije za one koji se bore s nesanicom. Prednosti zvučne kupke uključuju opuštanje, smanjenje stresa i bolji san.

Vodite dnevnik

Vođenje dnevnika prije spavanja može pomoći poboljšati kvalitetu vašeg sna. U satima prije odlaska u krevet, korištenje dnevnika može biti od koristi za vaše mentalno zdravlje, omogućujući vam da procesuirate svoje misli iz dana, sprječavajući vas da previše razmišljate kada pokušavate zaspati.

Uskočite u tuš prije kreveta!

Kako bismo brže zaspali, znanstvenici sugeriraju vruću kupku ili tuš. Studije su pokazale da vruća kupka oko 90 minuta prije spavanja može pomoći ljudima da brže zaspu. Vruća voda zapravo pomaže promijeniti tjelesnu temperaturu tako da idete u krevet s nižom temperaturom.

Odmak od mobitela

Mobitel je jedan od čestih uzroka nesanice, a osim što nas drži budnima dok surfamo, notifikacije stižu čak i kada odložimo mobitel i time nam privlače pažnju. Najbolje je odrediti vrijeme u danu kada kreće odmak od mobitela, a kako biste bili uspješni u tome, najbolje je pronaći zamjenu. Umjesto u mobitel, pogledajte kvalitetan dokumentarac ili pročitajte knjigu u krevetu i sigurno ćete puno lakše utonuti u san.

Weighted blanket

Teške deke ili weighted blankets koriste duboku stimulaciju pritiska, za koju se smatra da stimulira proizvodnju hormona koji podiže raspoloženje (serotonin), smanjuje hormon stresa (kortizol) i povećava razinu melatonina, hormona koji vam pomaže da spavate. To može pomoći poboljšati ukupnu kvalitetu sna, a ovaj inovativni proizvod u kratkom je roku postao iznimno popularan zbog svoje učinkovitosti.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Unsplash (Gaelle Marcel, Maddi Bazzocco)
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0