Meditacija je dio moje svakodnevne rutine u novoj godini, evo kako mi je pomogla!

Vjerojatno smo svi jednako opterećeni dnevnim zadacima, stresom na poslu, prevelikom količinom zadataka iz dana u dan te konstantnim žongliranjem između obveza i pokušaja zabave. S obzirom na to da sam odlučila da je ovo za mene godina promjene, koju ću ovoga puta zaista i ostvariti, i da vam ne želimo samo pisati o tome što je dobro, već pokazati i rezultate, krenula sam mijenjati stvari. Odlučila sam promijeniti ranije spomenuti način života, a krajnji cilj je opuštenija i sretnija svakodnevica.

To me dovelo najprije do započinjanja vježbanja joge, o čemu sam pisala ranije, a nedugo nakon toga i do meditacije. Ona se činila kao sljedeći logičan korak, s obzirom na to da kažu kako meditacija ima brojne benefite – nije korisna samo kao alat za smanjenje stresa, već može i poboljšati kreativnost, otvarajući vrata tamo gdje se nekada činilo da postoji samo zid.

Meditacija pomaže razviti kreativnost i inovativnost, a brojni menadžeri tvrde da su se naučili nositi sa stresnim periodima i lakše “prebacivati brzine” upravo zahvaljujući ovoj metodi. Meditacija najviše utječe na otpornost, upravljanje emocijama i pozitivan stav. Pomaže razviti sposobnost za gašenje uobičajenih reakcija na stres koje znamo kao bori se/bježi, te pomaže da se fokus u takvim situacijama prebaci na uravnoteženo donošenje odluka.

Kako izgleda tijek meditacije?

Zapravo vrlo jednostavno. Nije vam potrebno ništa više od YouTubea ili, pak, neke od aplikacija za meditaciju, poput aplikacije “Calm”. Svakako preporučujem vođenu meditaciju, jer je koncentrirati se samostalno na smirivanje misli, ne bi se reklo, ali zaista teško, barem meni. Nakon što započnete video ili audio vođenu meditaciju, jedino što trebate je slušati glas koji prepričava korake. Ako se odlučite probati je izvesti sami, slijedite korake o kojima smo ranije pisali.

Ono što je kod meditacije najbitnije jest da uspijete osjetiti trenutak u kojem se nalazite, dakle da prilikom meditiranja ne razmišljate ni o čemu drugom već isključivo o svom disanju i percipiranju vlastitog tijela. Čini se kao lagan zadatak, no vidjet ćete, u danima kada imate puno briga, bit će teško. No, ako tada uspijete, vrlo je vjerojatno da ćete svoje brige uspjeti sagledati iz potpuno drugoga kuta, vjerojatno doći i do rješenja. To se meni počelo događati.

Dovoljno je odvojiti 10 ili 15 minuta u danu. Možete je prakticirati zatvorenih očiju, u sjedećem položaju, ili pak u ležećem dok ste još u krevetu. Ja sam se odlučila na drugu opciju, i s njom započinjem dan, a često prije nego krenem, zapalim neku od svojih najdražih mirisnih svijeća za još ugodniji doživljaj. Meditacija je doslovno prva stvar koju napravim u danu, i ona zaista određuje ton cijeloga dana.

Umjesto scrollanja po mobitelu, gledanja društvenih mreža tko je gdje bio, što je obukao i radio ili čitanja vijesti koliko je zaraženih u svijetu toga dana, započnite dan s mirom i u opuštenom tonu.

Najteže je početi, no kada prelomite i krenete, vrlo lako ćete nastaviti jer preporod slijedi, pa… odmah! Tako male životne promjene, a tako veliki rezultati. Vjerujte mi i probajte i vi.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Privatna arhiva, Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0