Mjesec dana vježbanja joge donijelo mi je mnoge promjene, evo i koje!

Jedna od mojih novogodišnjih odluka bila je fokusirati se na slow living, biti više prisutna u svakom trenutku, a odluke donositi smireno. Manje se stresirati, više biti u zen načinu razmišljanja. Uz to, nedostajala mi je neka vrsta tjelovježbe koju ću sa zadovoljstvom raditi. Za sve to bitno je posvetiti se radu na sebi, kako iznutra, tako i izvana. Stoga mi se činilo logičnim početi prakticirati upravo jogu.

Joga je odličan alat ako želite postići spokoj i mir te se osjećati bolje u svojoj koži. Radi se o metodi koja povezuje um i tijelo, koja  opušta, ali i pomaže u tome da se usredotočite na svoje zadatke, aktivnost koja poboljšava fleksibilnost i izgrađuje mišiće te omogućuje bolji san.

Iz tog razloga odlučila sam da je ovo godina u kojoj nema više odluka kojih se držim samo prvi tjedan, a onda već sredinom siječnja nonšalantno zaokrenem natrag prema starim rutinama. Odlučila sam da ću ustrajati. A ovoga puta to ni nije bilo tako teško s obzirom na to da sam benefite počela osjećati gotovo momentalno.

Počnimo od generalnog odgovora na pitanje – isplati li se vježbati jogu? Bez sumnje, da! Ja sam se odlučila za tempo od pet puta tjedno, točnije svakoga radnoga dana ujutro prije posla. To izgleda tako da se ujutro probudim, meditiram, a nakon toga, odmah po izlasku iz kupaonice, uključujem neki od online programa za jogu te počinjem vježbati.

Najčešće biram 30-minutno vježbanje, no ponekad je dovoljno izdvojiti i 20 minuta. Ako imate vremena, vježbanje od 45 minuta je game changer, no ja sam među onima koji obožavaju svaku sekundu provedenu u krevetu, pa se nerado ustajem toliko ranije.

Bitno je da na početku ipak odaberete programe za početnike, jer i da ste kojim slučajem u kondiciji, poželjno je da pravilno naučite izvoditi pozicije karakteristične za jogu.

Već nakon prvog tjedna osjećala sam se puno bolje fizički, što sam mogla primijetiti i tijekom treninga – ono što niste mogli u ponedjeljak, u petak će već biti lagano za izvesti i bit ćete spremni prijeći na teže vježbe. No, nije samo u tome razlika, promjenu sam već u prvom tjednu mogla uočiti i u mentalnom smislu. Naime, svako jutro koje sam započela s jogom, nastavilo se pozitivno i u radnoj okolini. Dvadeset zadataka odjednom (i, naravno, kao i uvijek – svi su hitni), više nije bio alarm za stres, već sam ih lakše uspijevala sagledati racionalno te započela smireno rješavati jedan po jedan. Svaki užurbani telefonski poziv ili napeti sastanak, meni odjednom i nisu bile toliko stresne situacije kakve su bile inače.

A ono što je još super kada uzmem u obzir mjesec dana vježbanja joge je to da imam osjećaj da su mi se mišići na nogama malo izdužili. Znam da to trenutačno umišljam jer vjerujem da je naprosto nemoguće tako brzo vidjeti takvu vrstu rezultata, no zasigurno idem i prema tom cilju. Plus, pozitivno razmišljanje je svakako način na koji treba početi gledati stvari, jer i ono pomaže u ostvarivanju cilja!

No, ono što zaista sa sigurnošću mogu tvrditi je da sam mnogo fleksibilnija i izdržljivija, a većinu vježbi s početka mogu odraditi bez problema. Još jedna jako bitna stvar za sve koji rade u uredu, odnosno veći dio dana provode sjedeći pred osobnim računalom, joga je odlična aktivnost za rad na uspravnom držanju – osjetila sam promjenu već nakon mjesec dana. Da budem potpuno iskrena, ima tu još puno mjesta za napredak, ali za mene je uspravno držanje najteži dio pa je činjenica da vidim pozitivne pomake, ogroman napredak.

Kako sam istaknula na početku, moj glavni cilj bio je promijeniti stav prema stvarima, odnosima, stresnim situacijama… Ukratko, promijeniti mindset. I vježbajući jogu to sam uspjela, uz činjenicu da se i fizički puno bolje osjećam. Želite li zaokret u pozitivnom smislu, počnite vježbati jogu. Ja svakako nastavljam!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Unsplash, privatna arhiva

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0