Priča o matchi stara je 4000 godina, a tek se sada počinje pričati diljem svijeta, pa i kod nas. Matcha je 100-postotni fino smrvljeni prah biljke zelenog čaja koji je, zahvaljujući mladom paru Enei Grahovac i Kristijanu Talajiću, od nedavno dostupan i na našem tržištu.

matcha

Radi se o posebnoj vrsti čaja koja se uzgaja u posebnim uvjetima: raste u hladu, listovi se beru ručno i oparuju kako bi se spriječila fermentacija, a potom se melju kamenim mlinom. Može se raditi i mehaničkim načinom, tada je matcha i jeftinija jer gubi izvornu vrijednost. Čaj se uzgaja u Južnoj Koreji, na području bez cesta i auta, koje je od najbližeg grada udaljeno četiri sata vožnje vlakom. Matcha je nastala u Kini, međutim jako brzo se proširila na Japan gdje je kultivirana.

Dobrobiti matche: bogata antioksidansima, podiže energiju, potiče bolje raspoloženje, osnažuje imunološki sustav, potiče metabolizam, oslobađa tijelo od toksina, pomaže pri koncentraciji, povoljno djeluje na kožu, smanjuje kolesterol. –Matcha Goodness

Matcha Goodness je domaći brend koji su razvili Enea i Kristijan. Cijela proizvodnja je u Hrvatskoj dok se samo sirovina dobavlja iz Koreje. Matcha Goodness ima ekskluzivu za Hrvatsku. Svaka se pošiljka melje posebno za njih, a cijeli proces traje oko tjedan dana. Naime, Enea je neko vrijeme živjela u Južnoj Koreji i tamo se upoznala s ovom vrstom zelenog čaja. I sama kaže kako je već neko vrijeme razmišljala o plasiranju matche na naše tržište, no tek sada je osjetila da je pravi trenutak. I dobro je procijenila. Sve više se okrećemo zdravom životu i logično je da šalica zdravlja odlično prolazi i u kafićima u kojima obožavamo provoditi vrijeme.

2e0ef9_0b10e159bd014a7f9afbda3acf17cfeb-mv2

Enea kaže kako matcha već postoji u nekim dućanima, no radi se o mješavini koja ima svega 2% prave matche, dok Matcha Goodness sadrži 100-postotnu matchu te se distrubira u stickovima do kafića kako bi doza bila uvijek jednaka.

Iako su tek u siječnju ove godine krenuli s distribucijom po kafićima, već sada postoji preko 70 lokacija na kojima se matcha može popiti. U Lorca baru trenutno imaju akciju da se uz svaku naručenu matchu dobije i kroasan od vanilije s matchom gratis. Neki od kafića u kojima možete popiti matchu su Lorca, Leggiero, Swanky Monkey Garden, Corner bar, Time, Vip, Magnolia slastice, Torte i to i mnogi drugi.

2e0ef9_837c84844d604ed0a91f1a5fc1cc398f-mv2

Kako je matcha odlična i u kulinarstvu, te pečenjem ne gubi svoju vrijednost, odnedavno Matcha Goodness ima suradnju s pekarama Dinara koje su počele proizvoditi kroasane od matche. Enea i Kristijan jako drže do kvalitete i izvornosti, tako da su pekare Dinara bile logičan izbor baš zbog svoje posvećenosti svakom proizvodu. Svaki kroasan od matche radi se od dva grama čiste matche gdje je upravo doza ključna.

Iako su trenutno dostupni samo u Zagrebu, javljaju im se lokali diljem Hrvatske zainteresirani za uvođenje ovog napitka u svoju ponudu.

Enea i Kristijan tek završavaju fakultet, no ruke su im pune posla. Preko ljeta planiraju razviti hladne napitke poput hladnog frapea ili ledenog čaja koji će zasigurno biti odlična zdrava varijanta za hlađenje.

gin mare

Uz sve navedno, razvijaju suradnju s GIN MARE- napravili su signature koktel za one koji vole popiti „zdravi alkohol“. Enea navodi kako je ovaj koktel po prvi puta prezentiran na Whiskey sajmu u Zagrebu, te je oduševio posjetitelje.

U razgovoru s Eneom i Kristijanom podijelili su s nama jednu ekskluzivu, a to je da će se u Košari i Kašeti od ponedjeljka moći kupiti matcha u rinfuzi u varijantama Matcha Premium- tradicionalnom načinu pripreme čaja; te 100g Matche koja se koristi za latte, smoothije, slastice, deserte…

MagMe tip: Naručili smo matchu u kafiću, a konobar nam je preporučio bademovo mlijeko za kombinaciju i totalno je pogodio! Matcha se može piti i s rižinim, kravljim ili sojinim mlijekom, a ako ipak patite na slatke napitke, Matcha Goodness preporuča zaslađivanje medom, a ne šećerom. Matcha se uvijek pije svježa, stoga se ne preporuča konzumacija jednog napitka tokom cijelog dana.

Foto : PR