MagMe Doktor: Back to work tijelo

Temu donosimo u suradnji s doktorom Markom Manceom.

Kako se ljeto primiče svom kraju, a godišnji odmori završavaju i dani postaju kraći, pomisao na povratak na posao polako nam počinje biti sve više na umu. Iako nam se ne da vratiti starim obavezama, ovo je odlično vrijemhttps://magme.hr/?p=25571&preview=truee da svu energiju koje nam je ljeto priuštilo usmjerimo na dobru pripremu tijela za jesen.

Kako smo si svi dali oduška i nismo štedjeli na finoj hrani, sladoledu i kapljicama, moguće je da je povratak starim trapericama tijesno iskustvo. Kako si malo pomoći u ubrzati proces vraćanja u “staro” tijelo, a ne koristeći kirurške metode, pročitajte u nastavku.

Nekirurško konturiranje tijela poznato je i pod nazivom redukcija masti, a postoji nekoliko načina kako na mast možemo djelovati. Sve su to procedure koje smanjuju ili u potpunosti otklanjaju masne stanice kako bi se konturirali željeni dijelovi tijela. Većina je bazirana na jednoj od ova četiri principa:

  • Kriolipoliza ili kontrolirano hlađenje koristi zamrzavanje temperature za ciljanje i uništavanje masnih stanica.
  • Laserska lipoliza koristi kontrolirano grijanje i lasersku energiju za ciljanje masnih stanica i njihovo topljenje
  • Radiofrekventna lipoliza koristi kontrolirano grijanje i ultrazvučnu tehnologiju za ciljanje masnih stanica.
  • Injekcijska lipoliza koristi injekcije deoksiholne kiseline koja ubrizgavanjem u masne stanice topi iste.

Nekirurško konturiranje tijela nije rješenje za gubitak kilograma i treba dobro odvagnuti koji je pristup najbolje rješenje za vaše tijelo. Ljudi često imaju tendenciju tretmane protiv celulita, zatezanje kože, redukciju masti te učvršćivanje mišića zajedno gurati pod isti naziv konturiranje tijela. Često se događa da žene dođu s mišlju kako im treba redukcija celulita, a zapravo jedino što trebaju je zatezanje kože.

Ono što pacijent treba razumijeti je da, za razliku od kirurških zahvata, neinvazivni nekirurški tretmani zahtijevaju više vremena i strpljenja kako bi rezultati bili vidljivi. Većina tretmana traži najmanje šest tjedana te nekoliko posjeta kako bi promjene tijela bile vidljive, a najbolji se rezultati vide nakon nekoliko mjeseci, tako da je planiranje od krucijalne važnosti.

Kriolipoliza

Neinvazivna kriolipoliza koristi tehnologiju tretiranja masnoće i uništavanja masnih stanica smrzavajući ih primjenjujući vrlo niske temperature. Izrazito niska temperature ne utječu na okolna tkiva već ciljano na mast, koja se razgradi te nakon što su masne stanice nestale ne bi se trebale ponovno pojaviti.

Najbolje djeluje na abdomenu, bokovima, bedrima, rukama leđima, ispod stražnjice te na podbratku.

Tretman u prosjeku traje 30 do 60 minuta, oporavka gotovo da nema a najčešće je potrebno više od jednog tretmana.

Laserska lipoliza

Ovo je neinvazivna metoda lipolize koja koristi lasersku energiju za zagrijavanje i uništavanje masnih stanica. Visoke temperature liječenja mogu uzrokovati odumiranje masnih stanica. Limfni sustav tijela rješava se mrtvih masnih stanica unutar otprilike 12 tjedana nakon zahvata. Najbolje djeluje na abdomenu i  bokovima a tretman traje oko 25 minuta do pola sata te ne zahtijeva oporavak. Također je potrebno više tretmana kako bi se vidio rezultat.

Radiofrekvencijska lipoliza

Ova metoda koristi ultrazvučnu tehnologiju za konturiranje tijela. Općenito, ultrazvučna tehnologija je vrlo nježna za kožu prilikom tretiranja tvrdoglavih naslaga masti. Kao i prethodna metoda, najbolje djeluje na abdomenu i bokovima, a vrlo rijetko osjeti se mala nelagoda prilikom tretmana koji traje u prosjeku sat vremena, nakon čega se odmah vraćate svojim obavezama. Potrebno je više tretmana.

Injekcijska lipoliza

Ne kirurška metoda posebno je namijenjena onima s problemima podbratka. Pri tretmanu se koristi Kybella- sintetički oblik deoksikolična kiseline, tvari koju tijelo inače prirodno proizvodi i koja pomaže u apsorpciji masti. Deoksikolična kiselina ima potencijal ubiti masne stanice nakon čega tijelo postupno metabolizira mrtve stanice u vremenskom periodu od tjedan dana nakon tretmana. Tretman traje oko 30 minuta, a osim što je ponekad prisutno blago oticanje te pokoja masnica, vrijeme oporavka je  minimalno. Za postizanje željenih rezultata također je potrebno nekoliko tretmana.

Koji tretman odabrati?

I kirurške i nekirurške metode imaju svoje prednosti i nedostatke. Pacijenti koji se žele pozabaviti većim područjima s masnim naslagama te žele što brži rezultat i ne smeta im razdoblje oporavka, možda će imati više koristi od kirurških zahvata. U posljednjih 20 godina kirurgija je daleko napredovala s kraćim vremenima oporavka i poboljšanim liječničkim tehnikama za smanjenje masnica i oteklina. Nije rijetkost da pacijent popodne ima liposukciju na jednom određenom području (najčešće bedra, trbuh ili stražnjica), a sutradan se vrati na posao, kaže dr. Mance.

Danas više nego ikada imamo brojne  dostupne mogućnosti invazivnih i neinvazivnih načina konturiranja tijela. Ono što je najvažnije je odabir pravog tretmana, što čini krucijalnu razliku između zadovoljstva i fantastičnog osjećaja ili utrošenog vremena i novca na nešto što vam ne daje rezultat koji želite. Najbolji način izbjegavanja mogućih nepodudarnosti je porazgovarati i posavjetovati se s dobrim plastičnim kirurgom te napraviti plan i program djelovanja kreiran specifično za vaše potrebe. Upravo to će rezultirati povratku u pravo back to work tijelo kakvo i zaslužujete.