Kako si olakšati PMS?

Predmenstrualni sindrom, odnosno PMS, muči dvije trećine žena svakoga mjeseca i nije baš najugodnije stanje kroz koje prolazimo. Žudnja za čokoladom ili bilo čime slatkim (koliko ste se puta ulovili da otvarate kuhinjske ormariće u potrazi za skrivenim blagom), razdražljivost, nelagoda, bol, grčevi, osjećaj nezadovoljstva, suze, napuhnutost, potpuni hormonalni disbalans i nemogućnost kontrole vlastitih emocija – samo su neka od stanja u kojima ste se sigurno barem jednom prepoznali.

Najnovije studije pokazuju kako određena vrsta hrane može pomoći ublažiti tegobe i lakše se nositi s PMS-om koji, budimo realni, u normalnom funkcioniraju najviše smeta nas same, a nerijetko i one koji se nađu u blizini.

Prednosti”PMS dijete” navodno su povećanje energije, smanjen osjećaj nadutosti, bolji san te smanjen osjećaj natečenosti i boli. Zvuči obećavajuće, zar ne?

Hormoni su našem tijelu su složeni, a na kraju dana kada se hranimo nezdravo ili jedemo puno rafiniranih šećera, organizam ima tendenciju proizvoditi previše estrogena i premalo progesteronskih spojeva. Većina nas žudi za nekim oblikom šećera za vrijeme PMS-a baš zbog pojačane želje za brzim izvorom energije – posebno ako smo pod stresom. Šećer nam privremeno podiže raspoloženje i pomaže pri postizanju trenutačnog osjećaja sreće, međutim, progesteron je nužan za osjećaj smirenosti, pa je ravnoteža između razine progesterona i estrogena izuzetno važna u sprječavanju nuspojava. Prerađena hrana, junk food i nezdrave masnoće mogu dovesti do pojačanih simptoma PMS-a.

Koju hranu onda konzumirati kada smo osjetljive i nije nam ni do čega?

Istraživanja kažu da će kalcij i vitamin D olakšat će simptome. Izvor kalcija su mlijeko, sir, jogurt ili mlijeko od soje, dok je vitamin D teško dobiti samo prehranom, iako su i losos i mlijeko dobri izvori pa je preporuku uvrstiti suplemente prehrani u svojoj dnevnu rutinu.

U prehranu svakako uključite cjelovite žitarice, čiste proteine poput puretine i piletine, voće i povrće – čitav spektar duginih boja neka se nađe u vašem tanjuru, baš kao i smeđa riža i zob. Nedavno istraživanje ukazalo je i na to da žene koje piju vitamine B1 i B2 imanju znatno blaže simptome PMS-a.

Smanjite unos alkohola i kave te smanjite količinu soli koju konzumirate. Dobro čitajte deklaracije jer sol se, barem u malim količinama, skriva u gotovo svemu.

I za kraj, voda, voda, voda – pojačajte unos vode jer voda ispire vodu, što znači da smanjuje natečenost.

I ne zaboravite, kakve god posljedice predmenstrualnog sindroma osjećale, za par dana je sve iza vas!

Fotografije: @deliciouslyella

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0