Kako se zauvijek riješiti ožiljaka prouzrokovanih aknama?

Akne su nešto što uzrokuje frustracije, i to ne samo u tinejdžerskoj, već i u odrasloj dobi, a odgovori na pitanja kako ih se riješiti te, nakon toga, kako se riješiti ožiljaka koje su ostavile na licu ponekad su prava enigma. Kao da nije dovoljno bolno i naporno učinkovito se riješiti akni, često ostaju i ožiljci koji nas podsjećaju da se i oko njih moramo pomučiti. Dobra vijest je da pomoći ima, kako u prevenciji nastanka ožiljaka, tako i u reduciranju postojećih.

Kako dolazi do nastanak ožiljaka?

Ožiljci nastaju kada koža zacjeljuje od pojave prištića, mitesera i bijelih točkica koje nastaju kad se ulje, bakterije i mrtve stanice zaglave ispod površine kože, što uzrokuje izbijanje akni. Ožiljci nastali upalnim lezijama akni, poput papula (ružičastih uzdignutih kvrga na koži), pustula (ružičastih kvržica s bijelim gnojem) ili cista. Postoji nekoliko čimbenika koji pridonose riziku od nastanka ožiljaka. Prvi je genetski – imate li u obitelji one koji imaju problema s aknama, veći je rizik da ćete ih i sami razviti. Drugi čimbenik je vaš tip kože, koji određuje hoće li i kavi će biti ožiljci. Osobe svjetlije puti sklonije su trajnom crvenilu nakon upalnih akni, dok su osobe s tamnijim tenom sklonije postupalnim hiperpigmentacijama ili smeđim mrljama.

Iako smo stotinu puta upozoreni i dalje svjesno griješimo: kad god na licu vidimo licu prištić ili aknu, bitno je da ga ne diramo ni ne pokušavamo istisnuti. Tim činom stvaramo traumu na površinskom sloju kože koja pogoršava upalu i rezultira ožiljkom. Također, trebali biste izbjegavati grube pilinge i proizvode za njegu kože koji mogu dodatno iritirati kožu. Prekomjerno izlaganje suncu mrlje od akni može učiniti tamnijima, pa bez obzira na ton kože, obavezno svaki dan treba koristiti zaštitni faktor.

Koje vrste ožiljaka postoje?

Postoje četiri različite vrste ožiljaka od akni koje zadaju glavobolju, a kada shvatite s kakvim se tipom ožiljka borite, lakše je odabrati najučinkovitiji tretman.

Trokutasti ožiljci su mali, uski, precizni ožiljci  koji prodiru duboko u kožu razvijaju se kada zaražene cistične akne izađu na površinu i unište tkivo kože, ostavljajući cilindrični ožiljak nalik stupcu.

Valjkasti ožiljci imaju izgled vala i široki su i plitke dubine. Oni se razvijaju kada se tkivo razvije između epiderme i hipoderme, najdubljeg sloja kože.

Kockasti ožiljci imaju kutne, dobro definirane rubove. Kad upalni proces uništi kolagen za rezultat imamo gubitak tkiva, što na koži stvara depresije.

Hipertrofični ožiljci su podignuti ožiljci kada nastaju kada koža ne percipira zacjeljivanje rane pa prekomjerno proizvodi kolagen.

Ako niste sigurni oko vrste ožiljaka, posjetite svog dermatologa.

Kako spriječiti nastanak ožiljaka?

Najbolji način za sprječavanje nastanka ožiljka je hitna reakcija na najmanje promjene na koži. Benzoil peroksid i salicilna kiselina odlični su sastojci s kojima možete tretirati kožu, ali ako akne potraju, zatražite pomoć dermatologa kako bi razmotrili opciju lijekova na recept. Retinol u jačim postocima dokazano djeluje jer čisti začepljene pore i smanjuje upale.


Kako tretirati ožiljke?

Tretiranje ožiljaka započnite kemijskim, a ne mehaničkim pilingom. Upotreba proizvoda koji rade nježnu eksfolijaciju kože prvi je korak u zacjeljivanju ožiljaka. Potražite one s kombinacijom AHA i BHA kiselina koje ljušte mrtve stanice kože, a time i površinske ožiljke te potiču proizvodnju kolagena. U serumima potražite protuupalne sastojke te one koji posvjetljuju kožu kao što su vitamin C, antioksidans za posvjetljivanje kože i vitamin E koji obnavlja stanice kože i poboljšava teksturu.

Velika pomoć bit će i tretmani koji sadrže retinoide, hidrokinon i azelaičnu kiselinu. Pripazite na hidrokinon, sredstvo za izbjeljivanje kože, koji bi se smio koristiti samo uz nadzor dermatologa.

Za prva tri tipa ožiljaka možete potražiti i stručnu pomoć u obliku lasera jer će poticanjem stvaranja kolagena doći do podizanja ožiljka i njegovog izravnavanja s ostatkom kože. Kod hipertrofičnih ožiljaka pak, smanjenje kolagena je ključno. Tu će pomoći drugačija laser terapija, a ponekad i injekcije steroida.

Ako ste u potrazi za proizvodima koji djeluju u ublažavanju i prevenciji akni, u nastavku možete pronaći naše prijedloge.


The Ordinary AHA30% + BHA 2% Peeling Solution e

Kate Somerville EradiKate

Sunday Riley U.F.O

Murad InvisiScar Resurfacing Treatment