Kako odabrati gin po svom ukusu? Pitali smo stručnjaka!
S obzirom na to da barovi, restorani i noćni klubovi ne rade, sva se druženja odvijaju na večerama u uskom krugu prijatelja ili obiteljskim ručkovima. A nepristojno je doći u goste praznih ruku, zar ne? Nakon što smo otkrili savjete za odabir vina i kvalitetnog viskija, odlučili smo se obratiti još jednom stručnjaku kako bismo saznali kako odabrati gin koji nam se sviđa. U pomoć nam je priskočio barmen i ambasador brenda Botanica, Enes Đapo, a u nastavku možete pročitati što nam je sve otkrio.
Da vam je netko prije otprilike šest godina rekao kako će gin uskoro postati broj jedan piće u kojem će uživati žene, ali i dobar dio muškaraca, okrenuli biste glavu na drugu stranu i nastavili piti svoju juice votku, ali upravo je tada započeo uspon gina, odnosno gin kulture u Hrvatskoj.
Ono što je donedavno bilo dostupno u tek nekoliko opcija istog, jednoličnog spirita posluženog u čaši za vodu s tonicom, kockom leda i eventualno kriškom limuna, danas dolazi u desetinama opcija ginova, tonica i začina – te vam time i otežava izbor. Gin se danas toči u lijepim čašama, ima različite arome, mirise, boje i okuse te zauzeo titulu omiljenog spirita bilo da je riječ o osvježavajućem ljetnom piću, bazi nekog koktela ili, pak, toplom zimskom punchu.
I kako sada u moru opcija prepoznati što volimo te što je dobar proizvod, a tko pokušava jahati val popularnosti i iskoristiti nepoznavanje potrošača? Ljubitelji, odnosno vrsni poznavatelji gina neće imati problem, ali vi koji to tek postajete ili možda kupujete poklon svome prijatelju ginoljupcu, poslovnom partneru ili bocu za girls night, obratite pozornost na sljedećih nekoliko redaka.
Prvo, kada se upuštate u kupnju gina, a u potrazi ste za onim kvalitetnim, preskočite posjet lokalnoj trgovini i uputite se u neki specijalizirani dućan s bogatom ponudom. A kad ste već tamo, pitajte za savjet i trgovca – uvijek možete saznati i koju stvar više. Druga opcija je da koristite aplikaciju Ginventory. Ono što je IMDd u svijetu filma, to je Ginventory u svijetu gina. Sadrži kratki opis gina, srednju ocjenu potrošača, perfect serve… Baš sve što biste u tom trenutku trebali znati, na jednom mjestu. Ali, treća, i najslađa opcija je – sami istražujte. A u taj proces ću vas sada detaljnije uputiti.
Za početak, uzmite pitki, value for money gin (jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj u toj kategoriji je škotski Hendrick’s). Zatim, dvije vrste tonica. Jedan obični i jedan aromatizirani, slađi, te dvije do tri vrste začina. Neka jedan začin obavezno bude za perfect serve, jedan za koji ste sigurni da volite njegov okus i jedan voćni ili cvjetni.
KORAK 1
Gotovo svi proizvođači gin imaju svoj perfect serve. Ako se pitate što to točno znači, prijevod je doslovan – savršeno servirano piće. Možete ga pronaći ga na stranici proizvođača ili na ranije spomenutoj aplikaciji. Primjerice, u slučaju Hendrick’s gina, to je kriška svježeg krastavaca i obavezno običan tonic.
KORAK 2
Kušajte gin s dva, tri zrna borovice i običnim tonicom.
KORAK 3
Zatim degustirajte opciju s aromatiziranim tonicom ili sokom, kao što su Fentimans Rose Lemonade ili Thomas Henry Cherry Blossom uz dodatak pupoljaka perzijske ruže i dehidrirane naranče.
KORAK 4
Napravite svoj gin tonic s nekim okusom tonica ili začinom kojeg volite i poznajete iz neke druge priče – kojeg se koristili u pripremanju slastica, koji se nalazi u vašem omiljenom parfemu, koji predstavlja vaš najdraži cvijet ili voćku.
Sada, kada ste pronašli svoju omiljenu kombinaciju, bez problema ćete pronaći i svoj omiljeni gin i/ili način posluživanja istoga, bilo da je u pitanju gin tonic, neki drugi koktel, pa čak i čisti gin.
Moj savjet je da svaki novi gin koji vam se nađe u rukama najprije probate čisti, odnosno s malo vode. Jedino vam takvim kušanjem može biti jasno s čim “imate posla”. Zatim ga isprobajte u perfect serve varijanti, a tek onda ga različitim kombinacijama tonica i začina prilagodite sebi, odnosno osobi za koju ga pripremate.
Ako ste se pronašli u drugom koraku, odnosno najviše vam odgovaraju običan tonic i borovica (ona je baza svakog gina) velike su šanse da će vam se najviše sviđati klasični London Dry Ginovi kao što je, recimo, Bombay. Iako to nipošto nije pravilo, većina njemačkih ginova se isprofilirala kao iznimno balansirani i nadasve kvalitetni ginovi često sa snažno izraženom aromom borovice i blagim citrusima, a u toj kategoriji se nalaze Elephant, Windspiel, Monkey 47, Gin Sul… Tu pripada i poseban Hendrick’s Orbium, Aviation kojeg proizvodi glumac Ryan Reynolds koji ima jako istaknutu notu borovice, novozelandski Scapegrace te, svakako, The Botanist, koji se, uz to, ističe i herbalnim notama.
Ako vam se sviđaju herbalne note nezaobilazni su hrvatski, nagrađivani gin Old Pilot’s, zatim Gin Mare i moj favorit japanski Roku. Kombinacija s običnim ili Fever-Tree Mediterranean tonicom i borovicom ili ružmarinom te malo citrusa…
U slučaju da vam je treća opcija najdraža, to znači da volite slađe i mirisnije ginove. U toj kategoriji najistaknutiji su Bloom Jasmine & Rose i Hendrick’s Midsummer Solstice u kombinaciji s tonicima s okusom bazge, ruže, trešnje, grejpa… Ako još tome dodate pupoljke perzijske ruže i dehidriranu naranču dobili ste fino, ali i prelijepo, sexy, ljetno piće (koje vam nitko ne može braniti piti i zimi).
I došli smo do zadnje opcije. Ako ipak volite malo drugačije okuse, birajte i takve ginove, kao što je orijentalni Irish Gunpowder Gin. Kad je takav tip gina u pitanju, trudite se istraživati i stalno isprobavati nove okuse i mirise, a začini koji nisu s našeg podneblja – papar, anis, cimet ili cardamom, će najviše odgovarati.
NOTA BENE
- Ne pretjerujte sa začinima! Oni su u službi da istaknu i nadopune arome koje se u ginu već nalaze.
- Gin uvijek servirajte s puno leda. Naravno, osim kad radite topli gin punch.
- Ne postoje osobe koje ne vole gin već samo one koje do sada nisu pronašle svoj omiljeni gin u savršenoj kombinaciji tonica i začina.
Kada otkrijete što vi najviše volite, lakše ćete odabrati i gin koji ćete servirati nekom drugom ili odnijeti za poklon, stoga se prepustite istraživanju i uživanju, a iz tog procesa izaći ćete kao pravi ekspert za gin.
Fotografije: Unsplash