Gin je jedno od najzdravijih pića, a sada se radi i od graška!

Kao da nam je trebala još jedna izlika za obožavanje gina – upravo ovo piće proglašeno je jednim od najzdravijih na svijetu! Izrađen od bobica kleka (borovice), svojevrsnog “super voća”, gin je jedno od najzdravijih alkoholnih pića svijetu. Zbog niske kalorijske vrijednosti i biljnih svojstava koja ostaju aktivna čak i nakon procesa destilacije, postoji čitav niz zdravstvenih blagodati koje pruža ovo popularno piće.

Gin je u posljednjih nekoliko godina poprilično porastao u popularnosti i potražnji, a tome u prilog govore i rezultati istraživanja provedenog prije dvije godine koji su potvrdili da je gin na svjetskoj razini po potražnji postao izjednačen s votkom.

Piće koje najčešće kombiniramo s tonikom i začinima, od papra, latica perzijske ruže, cimeta, dehidriranih naranči pa sve do svježeg soka limuna i limete te krastavaca, možda bi upravo sada u proljeće moglo još više dobiti na popularnosti. Gin, naime, pomaže kod simptoma alergije na pelud i drugih cvjetnih alergena, reducirajući kašalj i kihanje.

A i beauty entuzijasti s ginom dolaze na svoje jer su zdrave bobice borovice pune antioksidansa koji su, pak, zaslužni za održavanje blistavog tena te lica mladim i bez bora!

Za razliku od brojnih alkoholnih pića čiji je udio šećera velik gin je jedno od najmanje kaloričnih pića te u jednoj dozi sadrži samo 54 kalorije, a posljednja istraživanja dokazala su i kako gin potiče mršavljenje! Tajna leži u njegovom svojstvu da tijelo, sat vremena nakon konzumacije gina, ubrzano troši kalorije – čak sedamnaest puta više nego inače.

Uvijek treba težiti umjerenosti, no čak i kada dođe do pretjerivanja, s ginom će posljedice mamurluka, zbog njegovih biljnih sastojaka, biti najumjerenije. Gin pomaže i kod nadutosti, žgaravice i bolnih zglobova, pa se s razlogom smatra jednim od najzdravijih pića!

Upravo zbog brojnih benefitatog pića, razveselila nas je vijest o jednom sasvim neobičnom ginu – od graška! Nakon pet godina istraživanja na Sveučilištu Abertay i Institutu James Hutton, u suradnji sa škotskom destilerijom Arbikie, proizveden je gin Nàdar. Svaka boca, kreirana od strane Arbikiejev glavne destilatorice Kirsty Black, ima ugljični otisak od -1,54 kg ugljičnog dioksida, što znači da izbjegava više emisija ugljičnog dioksida nego što ih stvara.

U proizvodnji ovog gina, grašak je u potpunosti iskorišten – od opne graška i ostataka proteina koji prije i nakon destilacije ostanu kao višak radi se stočna hrana, a od same bobice graška gin. Kako ističe Black, grašak je dio jedinstvenih mahunarki koje iz zraka mogu dovoditi dušik, presudan za rast biljaka. Time se uklanja potreba za sintetičkim dušičnim gnojivima i tako izbjegava negativan utjecaj na okoliš koji njegova proizvodnja i uporaba ima na vodu, zrak i tlo.

Ovo je prvi klimatski pozitivan gin, u sebi sadrži i limunsku travu i lišće citrusa, a karakterizira ga izbalansiran i osvježavajući okus!

No, bez obzira što je gin jedno od najzdravijih alkoholnih pića, pozivamo na opreznu i umjerenu konzumaciju.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @nycbambi, liquor.com, arbikie.com

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0