Imate goste za blagdane? Evo kolača koji ih neće ostaviti ravnodušnima, a brz je i jednostavan
Impresionirati goste za Božić, u vrijeme kada često zaglavimo u kuhinji i jedva izlazimo na kraj s popisom svega što smo zamislili servirati na blagdanskom stolu, često se čini kao nemoguća misija. U “moru” vanilin kiflica, makovnjača i orahnjača, pogubimo se i u dekoriranju stola, čišćenju stana i svega ostalog što smo si zadali. Upravo zato, vrijeme je za nešto jednostavno i fino, čime ćete sebi olakšati posao, a goste ili ukućane oduševiti.
Kolač koji se oslanja na sefardske tradicije Mediterana, Maroka i Bliskog Istoka, ne samo da je nevjerojatno mirisan i vlažan, već je pogodan i za vegetarijance, a ne sadrži gluten ni mliječne proizvode. Upravo zato, savršena je alternativa i za one koji paze na prehranu ili imaju određene restrikcije.
Za početak napomena kako se u ovom se receptu kuhaju cijele naranče, a zatim se sve izblenda u pastu. Predivne arome pečenih badema i citrusna ulja naranača i kardamoma ispunit će vaš blagdanski dom mirisima agruma, a vi ćete se zasigurno osjećati guilt free.
Za kalup promjera 20 centimetara potrebno vam je:
2 naranče
4 jaja
300 grama šećera
300 grama bademovog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenog kardamoma
Za sirup:
1 naranča
100 grama šećera
50 grama vode
3 sjemenke kardamoma
Prije svega, namastite kalup te ga obložite papirom za pečenje. Ako uvijek muku mučite s neposlušnim papirom, lagano ga namočite u vodi – tako postaje podatniji i lakši za uporabu. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva.
Naranče stavite u lonac s hladnom vodom, a kada voda proključa, kuhajte ih 15 minuta. Ovaj je proces potrebno ponoviti tri puta, kako biste odstranili potencijalne pesticide, a znat ćete da su gotove kada nož lagano prolazi kroz naranču. Procijedite ih, narežite na komade i očistiti od koštica. Cijele naranče stavite u blender te izmiksajte dok se ne pretvore u pastu.
Jaja i šećer izmiksajte do guste svijetle kreme. Dodajte narančinu pastu, bademe, prašak za pecivo, cimet i kardamom te lagano promiješajte samo dok se smjesa ne sljubi, pazeći da ne izbijete previše zraka. Smjesu izlijte u kalup, poravnajte površinu i pecite sat vremena ili dok čačkalica, zabodena u sredinu torte ne izađe suha i bez mrvica.
Dok se kolač peče, napravite aromatični sirup tako da gulilicom skinete koru koju nasjeckate na tanke rezance te dodate iscijeđenom soku, vodi šećeru i aromatičnom kardamomu. Rastopite i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta dok se ne zgusne.
Gotovi kolač ostavite da se ohladi u kalupu, a nakon što se ohladio prelijte ga aromatičnim sirupom predivne arome kardamoma koja će se fantastično slagati s narančom i bademom.
Tekst: Mia Grčić.