@mathildegoehler

KOLUMNA | Tesla, neuromuskularni električni stimulator mišića u oporavku nakon poroda – da ili ne?

Autorica teksta je Nika Grah, bacc. cin. i
certificirani trener prenatal i postnatal treninga na reformeru te vlasnica
Sweat Corner studija. Sve njezine Moms Club kolumne možete pročitati na ovom linku.

Oporavak nakon poroda za neke žene može proći brzo i jednostavno, dok za određeni broj žena proces oporavka može biti kompleksniji i trajati duže. Najčešće nakon poroda, žene se “bore” s dijastazom – o kojoj sam već pisala u jednoj od prethodnih kolumni. Diastasis recti abdominis je stanje u kojem se obje strane rectus abdominis mišića (trbušni mišići) razdvajaju u stranu, što je popraćeno ekstenzijom vezivnog tkiva i oslabljenim mišićima trupa.

Vraćanje funkcije i stabilnosti trupa najbolje je započeti, ovisno o vrsti poroda, šest do osam tjedana nakon poroda. Rehabilitacija započinje jednostavnijim, a ne manje bitnim vježbama disanja te se postupno povećava kompleksnost vježbi, ali i njihov volumen, odnosno s vremenom ćete raditi teže vježbe s većim brojem ponavljanja.

S obzirom na to da su neke žene prošle teže porode i/ili hitni carski rez, veza između živaca i mišića je dosta oslabljena ili, čak, nikakva. Uz redoviti trening, određene smjernice treninga, pravilnu prehranu i hidrataciju, ta mišićno-živčana veza se s vremenom poboljšava te se funkcija trupa povećava.

U nekim istraživanjima su doktori uz redoviti trening, u procesu rehabilitacije kod žena koristili i neuromuskularni električni stimulans mišića, kod nas poznatiji pod nazivom Tesla te su došli do zaključka kako ova metoda mišićne stimulacije uz trening, smanjuje dijastazu ako se pravilno primjenjuje (o čemu više možete pročitati na ovom linku).

Tesla je uređaj koji provodi električni stimulans tako da kroz elektrode koje se pričvrste na tijelo ispušta impuls koji potom kontrahira mišić. U pravilu uređaj radi isto ono što bi žene napravile na treningu vježbajući, ali budući da su nekad te veze između živaca i mišića prekinute, ovaj način ubrzava spajanje odnosno stimulaciju određene regije tijela u ovom slučaju trupa. Elektrostimulacija se također koristi u sklopu fizikalne terapije ili kod sportaša na određenom djelu tijela kako bi se mišić bolje kontrahirao i smanjio se disbalans tijela te je riječ o stvarno učinkovitoj metodi.

Htjela bi samo napomenuti kako ne postoji još mnogo znanstvenih radova koji se bave ovom temom te da se svakako prije odlaska na tretmane konzultirate sa svojim doktorom. Također, provjerite tko radi navedenu uslugu te jesu li upoznati s detaljnijom anatomijom i fiziologijom tijela kako ne bi došlo do kontraefekta.

I zadnje, vježbajte. Uvijek prvo izaberite kretanje i vježbanje, pronađite onaj tip kretanja koji vas veseli!  Vježbanje je ono što će poboljšati vaše mentalno stanje, posturu i stvoriti balans tijela, a neka vam Tesla tretman bude dodatak s kojim ćete biti još zadovoljnije i sretnije.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0