6 navika koje vam crpe energiju

Iako smo se, poput većine, s godišnjeg odmora vratili odmorni i spremni za nove izazove, uvijek smo oprezni da ne bi došlo do “pregorijevanja” i nepotrebnog gubitka energije zbog sitnica. Zato smo ove jeseni odlučili promijeniti neke navike koje nepotrebno crpe energiju i zapravo su nezdrave koliko se god činile bezazlene. Postoji šest jednostavnih pravila kojih se možete držati svaki dan kako biste sačuvali energiju i usmjerili je na pozitivne stvari i ono što vas veseli.

Loša rutina spavanja

Loš san može dovesti d0 povećane proizvodnje kortizola, poznatog kao “hormona stresa”. Znanstveno je dokazano da dobar san može produljiti život, a manjak sna utječe i na svakodnevicu.

San je zlatni lanac koji povezuje zdravlje i tijelo, Thomas Dekker

Kvalitetan san je potreban za normalno funkcioniranje, no kako ga ostvariti? Postoji mnogo načina za to, a jedan od njih je i pravilo “10-3-2-1”. Ono nalaže da: 10 sati prije spavanje ne unosite više kofeina u svoj organizam, 3 sata prije spavanja ne konzumirate hranu niti alkohol,  2 sata prije spavanje više ne radite te da sat vremena prije spavanja ne gledate u nikakve ekrane poput onih na mobitelu, tabletu ili televizoru.

Scrollanje po mobitelu ujutro

@_nelamaria

Kaže se da jutro određuje ton za ostatak dana pa bi ga trebali iskoristiti pametno, pripremiti se za dan i uživati u miru prije nego što započne svakodnevna hektika. Ako odmah ujutro preplavite svoj mozak s neograničenom količinom informacija koje otkrijete scrollajući te kortizolom i dopaminom, tijekom dana ćete se osjećati potpuno izmoreno i “istrošeno”.

Zato izbjegnite tu naviku i isprobajte ova tri pravila koja se možda na prvu čine izrazito jednostavnim, ali ih ipak većina ne radi.

  1. Tijekom jutra neka vam mobitel ne bude pri ruci. Nemojte ga držati pored kreveta ili u kuhinji dok radite jutarnju kavu.
  2. Odredite “no-phone” pravilo prvih sat vremena kada se probudite.
  3. Umjesto mobitela budite se s budilicom na satu.

“Držite se” za bijes i zamjeranje

Zna se reći da je “držati se” bijesa kao da popijete otrov i očekujete da druga osoba umre od njega. Bijes neće promijeniti prošlost, ali može uništiti budućnost. Zamjeranje je osjećaj koji nevjerojatno iscrpljuje, a pritom utječe na wellbeing i odnose. Osjećaji bijesa i zamjeranja mogu vas polako uništiti iznutra pa je vrijeme da ih otpustite. Opraštanje ne znači da ste popustili drugima i da su “prošli nekažnjeno”, opraštanje je oslobađanje sebe od osjećaja zamjeranja. Oprostite – ne zbog njih, već zbog sebe.

Nedovoljno kretanje

Mnogi tvrde da je zdravlje najveća investicija koju možete napraviti, a ako se ne krećete dovoljno, nanosite si štetu ne samo fizički nego i psihički. Tjelovježba, naime, utječe i na mentalno zdravlje i bolje raspoloženje. Kako biste pronašli motivaciju za kretanjem, možete probati slijediti ovih nekoliko jednostavnih koraka.

  1. Pronađite aktivnosti u kojima uživate.
  2. Počnite lagano i postepeno pojačavajte tempo. I 20 minuta kretanja dnevno je 20 minuta više nego što ste jučer napravili.
  3. U svoj dnevni raspored uvrstiti i vježbe istezanja.
  4. Ukomponirajte kretanje u svakodnevicu – na sastanke ili, primjerice, na posao, idite pješke!

Tijekom dana ne dobivate dovoljno sunca i dnevne svjetlosti

Što više vremena provedete izloženi dnevnoj svjetlosti i suncu, to će tijelo proizvesti više vitamina D, a sukladno tome imat ćete manje promjena raspoloženja te će to pozitivno utjecati na vaše mentalno stanje. Zato barem 20 minuta dnevno pokušajte boraviti biti na otvorenom ili na suncu. Primjerice, tijekom pauze za posao odšećite po kavu za van ili sjednite na klupicu u parku i tamo pojedite ručak, umjesto u kuhinji u uredu. Isto tako, pustite više svjetlosti u svoj dom – ujutro obavezno otvorite zavjese i dignite rolete, to će nevjerojatno utjecati na vaš wellbeing.

Konzumirate obrađenu hranu

Ono si što unosiš u sebe je dobro znana poslovica koje bi se svi trebali pridržavati. Iako je to u užurbanom stilu života ponekad teško, pokušajteb izbjeći unos obrađene, masne i nezdrave hranu. Hrana koja je obrađena umara i iscrpljuje te produktivnost pada nakon njezinog unosa. Umjesto naručivanja hrane iz dostave (znamo da je ponekad jednostavnije) probajte kod kuće pripremati obroke od svježih namirnica i birajte neprocesuiranu hranu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0