@juliesfi

Ako se stalno osjećate umorno, vjerojatno vam nedostaje ovog vitamina!

Tijekom tmurnih zimskih dana samo se želimo pokriti dekicom i ne ići nigdje, no to najčešće nije moguće. Sasvim je u redu zbog sivila osjećati manjak energije i entuzijazma za svakodnevne zadatke, ali ako ste non stop osjećate umorno, vjerojatno je riječ o manjku vitamina D (uz, naravno, potencijalan kroničan umor koji osjećate nakon intenzivne blagdanske sezone).

Vitamin D povezan je s brojnim benefitima za zdravlje i imunitet, o čemu smo vam već pisali, a tijekom zime nam je potrebna dodatna doza tog vrijednog vitamina. Vrlo vjerojatno i niste svjesni činjenice da je u vašem organizmu trenutačno deficit vitamina D, ali tijelo vam to signalizira – prepoznali vi znakove ili protumačili na neki drugi način.

@in.thecity

S obzirom na to da manje vremena provodimo vani te su dani mračniji, većina je u ovo doba godine izložena potencijalnom manjku vitamina D, pa se zato preporučuje uzimanje suplemenata s vitaminom D3 te povećano unošenje hrane bogate vitaminom D kao što su losos, sabljarka, tuna, punomasni mliječni proizvodi obogaćeni vitaminom D, sardine, goveđa jetra, ulje jetre bakalara i žumanjci. Ovaj je vitamin neophodan za opće zdravlje organizma i wellbeing, a utječe na imunitet, snagu mišića, horomonalni balans, energiju, raspoloženje i još mnogo toga. Što znači da manjak vitamina D utječe i na mentalno i fizičko zdravlje. Evo kako se deficit vitamina D može reflektirati na vaš organizam.

Osjećaj umora

Ako je riječ o niskim razinama vitamina D u tijelu, jedan od najčešćih simptoma koji ćete osjeći je kroničan, dubok ili nepopravljiv umor, a uz to, vjerojatno ćete imati i problema sa spavanjem.

Bol u kostima i mišićima

Neka znastvena istraživanja ustanovila su povezanost manjka vitamina D s čestim bolovima mišića i osjećajem slabosti. Još bitnije, zbog manjka vitamina D mogu se javiti bolovima u kostima i zglobovima s obzirom na to da je esencijalan za pomaganje organizmu da apsorbira kalcij, a sa smanjenom apsorpcijom kalcija mogu se javiti krhkost i bol u kostima.

@mie_juel

Ispadanje kose

Vitamin D je iznimno bitan za zdravlje i rast kose, a ako ga ne unosite dovoljno u organizam možete se suočiti s ispadanjem kose ili sporijim rastom jer deficit tog vitamina utječe na ciklus rasta kose.

Često ste bolesni

Ovaj simptom može biti povezan s nizom problema pa je najbolje posjetiti liječnika i obaviti krvne pretrage (na kojima možete otkriti i manjak vitamina D). No, učestale prehlade i bolesti mogu se povezati i sa slabim imunitetom, a vitamin D podržava normalnu funkciju imunološkog sustava te jača otpornost organizma u borbi protiv bakterija i virusa.

Anksioznost i promjene raspoloženja

Znanstvene studije pokazale su da vitamin D igra jednu od ključnih uloga u održavanju dobrog raspoloženja. A suprotno, niske razine vitamina D, mogu doprinijeti sezonskom afektivnom poremećaju te su povezane s osjećajima tuge i anskioznosti te s osjećajem preopterećenosti i zaboravljivosti.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0