5 zdravih navika za posao

5 zdravih navika koje će poslovni dan učiniti boljim

Neki dani na poslu jednostavno su stvoreni za uništavanje zdravlja. Previše kave, premalo vode, nedovoljno pauze i ručak koji je pao u zaborav. Zvuči poznato? Svima se dogodilo, ali to ne znači da se treba ponavljati. Uz samo nekoliko zdravih navika, moguće je učiniti poslovni dan boljim, a sebe zdravijim. Kako?

Ključ je u pridržavanju zdravih navika, čak i na one dane kad nam se baš i ne da. Ako počnete malim koracima, lakše će se ukorijeniti u svakodnevnu rutinu i postati normalan dio života. S obzirom na to da je za usvajanje navike potrebno između 18 i 254 dana, dajte si vremena da se u potpunosti suživite s novim navikama. Čak i neke aktivnosti koje na prvu “ne sjednu” mogu biti ključne za naš razvoj i izlazak iz zone komfora.

Prvi sat u danu je najvažniji

Meditacija, vježbanje ili jednostavno uživanje u jutru odlične su zdrave navike za početak dana uspješnih ljudi. Dobro je buditi se ranije i posvetiti prve trenutke dana sebi. Uz jutarnji mir sve je jasnije, i to je period čistog fokusa uma. Kada se sebi posvetimo na samom početku dana, spremniji smo za sve poslovne, ali i životne zadatke za taj dan. Uz dovoljno vremena na početku dana obavezno je pojesti i najvažniji obrok u danu – doručak!

Pijte puno vode

Koliko god puta to ponovili, nikad dovoljno – voda je ključna za normalno funkcioniranje. Osam čaša vode na dan je potrebno kako bi bili produktivni i fokusirani. Što više vode, to manje zaslađenih sokova i gaziranih pića koje umaraju tijelo.

Napravite to-do listu

Gotovo je nemoguće na umu cijelo vrijeme imati baš sve zadatke koje je potrebno obaviti u danu. Upravo zato je najbolje zapisivati! To-do liste su odličan način za praćenje svih zadataka i aktivnosti, a ovisno o situaciji poslužit će sve, od post-ita prepunih zadataka za odraditi, pa sve do pametnih aplikacija koje same diktiraju tempo odrađivanja. Ne morate uvijek sve imati na pameti, odmorite mozak ponekad i počnite zapisivati sve!

Odvojite vrijeme za ručak

Koliko god gust raspored imali, teško je funkcionirati osam ili više sati bez pravog obroka. Kad smo gladni podložniji smo stresu, gubimo fokus i češće nam se događaju greške na poslu. Ako znate da nemate vremena za dužu pauzu za ručak, spremite si obrok dan ranije kod kuće ili ponesite sendvič. Postavite granice i odvojite vrijeme za sebe i ručak, makar se radilo o 15 minuta. I po mogućnosti, u periodu ručka budite na pauzi i nemojte se baviti poslom. Bolje je ostati duže na poslu (ako je baš potrebno) i priuštiti si pauzu, nego se dvostruko mučiti jer radite na pola energije, zar ne?

Krećite se

Većina poslova, a sada i rad od kuće, uključuju osmosatno sjedenje za računalom. Iako smo svjesni koliko to utječe na držanje, kralježnicu, vrat, noge, vene,… svejedno se ne sjetimo kretati dovoljno. Ako je moguće, za vrijeme pauze napravite krug oko zgrade u kojoj radite. Prošećite stepenicama do wc-a na drugom katu, ustanite sa stolice bar jednom svakih sat vremena. Dok ste na telefonu, šećite po prostoriji. Kretanje ne iziskuje promjenu rasporeda ili odgađanje zadataka, većinom se može ukomponirati u ono što radimo, kao i većina zdravih navika. Potrebna je samo volja!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0