Zašto smo ovisni o mobitelu i kako to promijeniti?

Ako ne ispuštate smartphone iz vidokruga, prva stvar koju napravite kad otvorite oči je pogledate u ekran mobitela, što je ujedno i zadnja stvar koju navečer vidite te vam se dan vrti oko provjere notifikacija i provjeravanja društvenih mreža čak i u hodu, velika je vjerojatnost da ste ovisni o mobitelu.

Kako je smartphone postao dio svakodnevnog privatnog i poslovnog života, sve češće nalazimo izlike za pogled na ekran, ali činjenica je da bi mogli funkcionirati sasvim normalno i sa smanjenim korištenjem tog pametnog gadgeta.

Pametni telefon je kreiran da izazove ovisnost upravo zbog toga što čini život lakšim. Gotovo je nemoguće zamisliti kako smo (ne tako davno) živjeli bez konstantnog guglanja, otvaranja društvenih mreža i konstantnog dopisivanja. Većina milenijalaca (pa tako i ja) odrasla je dogovarajući se za druženja putem fiksnog telefona, na put je išla s mapama gradova izrađenima od papira i nije imala pretjeranog uvida u tuđe živote – pogotovo ljudi koje ne poznaje u stvarnom životu (celebritiji su izuzetak).

Mobitel nam je jako olakšao neke od tih stvari, i puno je jednostavnije živjeti u eri pametnih telefona, ali je li nas istovremeno ta tehnologija učinila previše ovisnima? Kako se snalazite kad se baterija isprazni, osjećate li anksioznost kada ste bez mobitela?

Što više pozornosti pridajete mobitelu, to je veća ovisnost, a niti jedna ovisnost nije dobra. Pa što učiniti ako smo zaista ovisni?

Prvo, prihvatite činjenicu da pametni telefon i njegove aplikacije stvaraju opasnu ovisnost, posebno za djecu i mlade. Trebalo bi ga smatrati nečim što zahtijeva strogu kontrolu i koristiti ga umjereno. To je kao šećerna vuna za um kada je ono što nam je potrebno za rast i razvoj i za borbu raznolika prehrana puna poticaja, društvene povezanosti u stvarnom životu i stvarnih problema koje trebamo riješiti. Postoji nekoliko koraka kojima možete preuzeti kontrolu.

Isključite sve notifikacije!

Provjerite obavijesti na mobitelu u svoje slobodno vrijeme i nemojte svakoj osobi koja ima vaš telefonski broj ili mail adresu dati moć da upadne u vašu svijest.

Izbrišite aplikacije društvenih mreža koje vam kradu vrijeme

TikTok, Instagram i Facebook su u redu, ako ih koristite umjereno, ako pretjerujete, vrijeme je za digitalni detoks. Možete ih pogledati na računalu u svoje slobodno vrijeme, ali opasno je imati ih tako pri ruci. Ako napravite pauzu od tri tjedna od njih, počet ćete shvaćati da nisu ništa dodali vašem životu i nećete im se više posvetiti toliko svog vremena.

Vratite se na početne postavke s jednostavnim mobitelom

Razmotrite mobitel s ograničenim značajkama dizajniranim da mobilni telefon ponovno učini alatom, a ne izvorom mamca za klikove i likeove koji vam izazivaju tjeskobu. Preklopni telefoni s početka milenija su opet cool, pa napravite to sa stilom.

Nemojte uopće dopustiti djeci da imaju pametne telefone

Njihovi mozgovi u razvoju i razina zrelosti uopće nisu spremni nositi se s onim što je u biti poput trgovine alkoholnih pića u njihovim džepovima u smislu potencijala ovisnosti. Ako ih želite moći dobiti u svako doba dana i provjeriti gdje su i kako su, postoje rješenja poput pametnih satova koje služe samo za pozive i poruke.

Napravite detoks u određenom periodu

Kako ne konzumirate alkohol ili druge stvari koje izazivaju ovisnost svakodnevno, tako se i korištenje mobitela može ograničiti.

Odredite period vikenda ili tjedan dana ljeti kada ćete se u potpunosti isključiti. Tretirajte pametni telefon kao alkohol, kolač ili bilo što drugo što trebamo konzumirati u ograničenim količinama da bismo bili zdravi. Možda bismo neke od ovih stvari trebali koristiti samo nekoliko minuta dnevno ili na odmoru ili nakon 17 sati.

Ako ste zbog pretjeranog korištenja pametnog telefona imali “palac pametnog telefona” ili neku drugu fizičku bolest, tada je vrijeme za hitno djelovanje. To je poziv za buđenje i nabavite telefon na preklop.

Ponovno otkrijte stvarnu međuljudsku interakciju.

I naučite uživati u osjećaj dosade. Iznenadit ćete se koliko divnih stvari vas okružuje, u stvarnom svijetu, daleko od mobitela.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0