Zašto nam je muškat ottonel omiljeno ljetno piće?

Poznavatelji vina već na sam spomen muškata mogu u mislima prizvati ovu mirisnu i slatku sortu vina. Muškat je naziv za skupinu bijelih vina koja nastaju od iznimno mirisne sorte bijelog grožđa namijenjene za desertna vina, a ova vina najčešće nastaju u francuskoj pokrajini Alzac. No, ova je sorta rasprostranjena po Europi, stoga muškat ottonel možete pronaći i u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, a možete biti sigurni da će vam uvijek biti ponuđen za ili umjesto deserta.

Naime, glavna karakteristika svih muškata, pa tako i ovog je da, uz visok postotak alkohola imaju i visok postotak šećera te upravo zato nose i naziv desertna vina. Takav se tip vina može poslužiti prije jela, kao aperitiv, no najčešće dolazi na red nakon jela, kao desert ili uz kolače i torte.

Upravo je zato jedno od omiljenih vina i onima koji ih inače ne vole, zbog slatkoće i harmoničnog slaganja sa svim voćnim desertima koje ljeti obožavamo, štrudlama, kremšnitama, rožatom i sličnim slasticama. Bitno je da je prilikom serviranja muškat rashlađen na temperaturi od 10 do 12 stupnjeva, a ovo slatko vino posebno će cijeniti pripadnice nježnijeg spola.

Oni koji nisu ljubitelji slatkog, najčešće nisu ljubitelji ni sorte muškat, no ovog ljeta i to će se promijeniti. Vinarija Jeruzalem Ormož predstavila je Muškat Ottonel kojeg, uz slatkoću, karakterizira i svježina, stoga nam se instantno popeo na vrh ljestvice omiljenih ljetnih pića. Muškat se kao sorta smatra jednom od najstarijih na svijetu, a prepoznati ih uvijek možete po intenzivnom mirisu na muškatno grožđe.

Uz istinski okus muškata, ovo vino srednjeg tijela odlikuje i svježina, odnosno posebno se ističe balansom koji je postignut između slatkoće i svježine, zbog čega se s lakoćom konzumira i tijekom visokih temperatura. Isto tako, Muškat Ottonel ima nešto manji postotak alkohola nego što je uobičajeno za muškate pa se može biti i samo, bez deserta, pa čak i kad niste na ručku ili večeri. Karakteristična muškatna aroma kao “točka na i” doziva smiješak na lice i onih koji inače radije biraju polusuha ili suha vina.

Kreacija iz vinskih podruma Puklavec Family Wines očarava nježnim, slatkim okusom, ugodnom svježinom, muškatnim bouquetom i lakoćom koju mu donosi manji sadržaj alkohola. Svi sastojci objedinjeni su u najbolji recept za svladavanje vrućine i osiguravanje nebrojenih ljetnih avantura.

Ljeti osvježenje tražimo u hladu, ali i u osvježavajućem piću, a bez obzira na to gdje ćete ga ove godine provesti, sigurni smo da ćete tražiti najbolji način osvježenja. Bez obzira na to koja je vaša najdraža vizija ljeta – je li to opuštanje na ležaljki uz dobru knjigu ili razgovor s prijateljicom, girls night druženje ili večera na terasi s najbližima, neka uz vas bude Jeruzalem Ormož Muškat Ottonel, aromatično, lagano i pitko vino slađeg okusa koje će vam zasigurno postati omiljeno piće.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Jeruzalem Ormož

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0