Zašto je inicijativa Čisto podzemlje ekstremno važna upravo za vaše zdravlje  

Za 90 posto nas, kada nas pitaju od kuda dolazi voda, prvi i glavni odgovor je da dolazi iz pipe. Većini je to normalno, niti ne pomišljamo kako je voda do pipe došla. Razlog je jednostavan.

Hrvatska je među rijetkim zemljama u svijetu koje u svakom kutku imaju čistu pitku vodu. To je također tvrdnja koju svi znamo. No ne znamo da to nije činjenica zapisana u kamenu, te da i sami utječemo hoće li tako ostati ili ne. Zašto? Jer pitka voda koju pijemo iz pipa svojih lijepo uređenih kuhinja zapravo dolazi iz podzemlja. Pitate se, kakve to veze ima s vama?

Krenimo redom.

Sve što odbacimo u prirodi mora negdje završiti. Tako se godinama i desetljećima u prirodi talože sve nečistoće kojih smo se riješili, svaka boca ili plastična vrećica koje je netko odbacio po putu vozeći se u svojem automobilu. A da ne govorimo o težim slučajevima, kada bi se neki po kratkom postupku riješili perilice posuđa – ostavili je negdje u šumi ili gori pored svojeg sela ili grada – jer je tako jednostavnije nego dogovoriti odvoz glomaznog otpada. Građevinski materijali iskrcani u prirodi nakon nekog super cool DIY projekta također su problem.

Tako dolazimo do jama kroz koje prolazi naša pitka voda (da, upravo ona iz pipe). Kroz to krško podzemlje prolazi voda koju pije čak 50 posto hrvatskog stanovništva. To isto krško podzemlje je stanište endemskih vrsta dinarskog krša, specifičnih samo za naše područje. Trenutačno je u Hrvatskoj evidentirano 778 onečišćenih i 53 očišćena objekta, a podaci se još prikupljaju.

S obzirom da 90 posto nas ovo niti ne smatra problemom, niti je svjesno da ćemo i mi to isto smeće jednog dana popiti u čaši vode u toplini svoga doma, jer se procjeđivanjem vode kroz šupljikavi krš preko otpada pune podzemni spremnici vode iz kojih mi crpimo vodu, mladi entuzijasti Zagrebačkog speleološkog saveza, uz inicijativu Ruđera Novaka, okupili su se i pokrenuli inicijativu na dobrobit svih nas – pod jednostavnim i znakovitim imenom Čisto podzemlje. 2016. godine projekt je dobio nagradu Ministarstva zaštite okoliša i energetike te su podaci ušli u Nacionalni plan gospodarenja otpadom.

Ovom inicijativom nastoje se očistiti jame i špilje – značajan dio prirode bitan za zdravlje svih nas, a na koje se često zaboravi. Zasad je očišćeno 53 objekta, a projekt ne staje. U inicijativu se uključio i jedan od vodećih trgovačkih lanaca Lidl, koji je podržao ovu akciju svojom donacijom i tako nas svih barem malo približio čišćem podzemlju.

Ono što je bitno za sve – zdravlje, ljepota, wellbeing i sve druge teme koje nas svakodnevno zanimaju na ovom portalu – sve one imaju neke veze upravo i s ovom temom. Voda je esencija našeg postojanja, esencija našeg planeta i esencija za naše preživljavanje uopće. Svaki beauty proizvod u sebi na neki način sadrži spoj H20, a apsolutno svaka beauty rutina za zdrav izgled kože na ovaj ili onaj način uključuje vodu. Pa ako već nije svima prirodno razmišljati o prirodi – onda razmišljajte o sebi – ne želite piti plastiku, ne želite na svoju kožu nanositi komadiće prljavštine.

Ono što svi zajedno možemo je barem osvijestiti činjenicu koliko je bitno da je naše podzemlje čisto, o tome ovisi naša budućnost. Doprinos možemo dati već utoliko da ne zagađujemo prostor oko nas, pa ni onim najmanjim komadićem papira koji mislimo da nitko neće primijetiti ako ga odbacimo bilo gdje drugdje nego u koš za smeće.

A oni koji će o ovoj temi promišljati makar i minutu duže – svi su pozvani da doprinesu inicijativi. Možete im se javiti preko službene stranice Čisto podzemlje ili putem Facebooka te vidjeti kako i vi možete pomoći.