Upoznajte Milenu Cvek, glavnu cheficu omiljenog rovinjskog restorana Brasserie Adriatic

U povijesnoj jezgri Rovinja, grada koji očarava s toliko toga, smjestio se Hotel Adriatic, koji je dio kolekcije najboljih boutique hotela u Hrvatskoj, Impresia. Najbolje ga je opisati kao rovinjski dnevni boravak koji spaja tradiciju, umjetnost i suvremen dizajn. Taj najelegantniji istarski boutique hotel od brojnih posebnosti koje ima, kao jednu od glavnih ističe brojna umjetnička djela koja su stvorena isključivo za hotel. Više od stotinu unikatnih umjetnika izloženo je u svim prostorijama kojima odiše minimalistički dizajn i svevremenska profinjenost.

A takva će vas inspirativna šetnja hotelom odvesti do restorana koji se nalazi u prizemlju gdje se spajaju francuski stil i lokalna kuhinja, Brasserie Adriatic.

Hotel Adriatic

Restoran je to na čijem kreativnom čelu stoji jedna žena, o kojoj se ne zna mnogo, no koja zaslužuje brojne redove o njoj napisane. Milena Cvek, glavna chefica ovog nezaobilaznog restorana, svakim danom neumorno kreira nova jela koja na najbolji način spajaju lokalne namirnice u najfinije tanjure.

Milena Cvek

Brasserie Adriatic nalazi se u prizemlju sto godina starog hotela Adriatic i ima pogled na živopisnu rovinjsku jezgru. Ovdje se jelovnik mijenja tijekom dana. Od doručka, koji počinje u sedam ujutro, pa sve do 22 sata, uvijek postoji nešto za inspirirati i mamiti. Nesumnjivo je da se radi o jednom od omiljenih rovinjskih adresa i za najizbirljivija nepca, a jela su to koja već više od deset godina stvara žena čiji je karijeri put krenuo daleko od profesionalnih kuhinja.

Unatoč tome što joj je kuhanje oduvijek bila strast, Milena Cvek karijeru je započela kao laboratorijski tehničar. No, ono što joj je u struci tad prvenstveno nedostajalo su bili izazovi, kojih kako samo kaže, u zanimanju kemičarke nije pronalazila. Ono što ju je inspiriralo na promjenu karijernog puta bila je njezina obitelj, točnije sinovi. “Cijela obitelj voli jesti pa sam imala zahvalnu publiku koja bi probala sva moja uspješna i manje uspješna jela”. I probali su. U konačnici, to ju je dovelo do toga da se uz podršku sinova odlučila na promjenu karijere i nedugo zatim – završila jednu od najprestižnijih kulinarskih škola na svijetu, londonski Le Cordon Bleu.

“To su bile famozne 90-e i nije bilo lako pronaći posao. Otišla sam u Njemačku raditi u jedan talijanski restoran i tamo sam se zapravo prvi puta susrela s ozbiljnom kuhinjom. Nije bilo lako pronaći posao u struci, a i imala sam malo dijete koje nije htjelo ništa jesti. Moje eksperimentiranje je počelo zapravo pripremajući obroke za njega”, otkrila je.

Ova inspirativna chefica radi u grupaciji Maistra već 13 godina, a svoj je put u novom zanimanju započela u tada novootvorenom hotelu Lone: “Iskustvo koje sam tamo stekla je neprocjenjivo, a zatim sam 2015. godine prešla u Adriatic kao zamjenica šefa kuhinje,a tri godine kasnije postala sam chefica!”, zaključuje. O tome govori vrlo rado, jer posebnost Adriatica vidi o mnogočemu, od jedinstvenog iskustva luksuza, do povijesti, odlične usluge i izvrsne hrane koju se svakog dana truditi pripremati.

No, mnogi se pitaju zašto jedan lokalni restoran na jadranskoj obali ima predznak klasičnog francuskog restorana, na što Cvek odgovara: “Brasserie Adriatic ima francuski naziv i inspiraciju koje kombiniramo s lokalnim namirnicama. Poveznica između Francuske i Hrvatske leži u pristupu kuhanju i tehnikama, Francuska kuhinja je poznata po sofisticiranosti i pažnji prema detaljima u kombinaciji s bogatstvom i raznolikošću lokalnih namirnica”. U konačnici, nadodaje, “u Adriaticu stvaramo jela koja spajaju oba svijeta francuske elegancije i hrvatske autentičnosti”.

Upravo je to i forte restorana hotela Adriatic – svježe namirnice, autentična jela i mladi ljudi koji uz cheficu Cvek stvaraju nezaboravne trenutke u restoranu.

Nekoć kemičarka u laboratoriju, danas kemičarka u kuhinji. Tako bismo najbolje mogli opisati zaljubljenost prema poslu ove priznate chefice: “U laboratoriju sam se bavila kemijskim reakcijama, analizom i mjerenjem i sve te vještine koristim u kuhinji, eksperimentiranje s novim jelima i poznavanje miješanja sastojaka omogućuju mi da stvaram jedinstvena jela koja oduševljavaju naše goste koji se iznova vraćaju”.

No, kako i sama kaže, rad u restoranu je vrlo intenzivan, posebice što je hotel Adriatic jedan od rijetkih koji su otvoreni tijekom cijele godine. “Ponekad je teško uspostaviti balans, no uz dobru organizaciju može se postići sve”, odgovara Cvek na naše pitanje u kojem nastojimo doznati kako provodi slobodno vrijeme dok nije u kuhinji. “Kad imam slobodnog vremena bavim se svojim hobijima. Do prije nekoliko godina redovito sam rekreativno igrala odbojku, a danas idem na tečaj slikarstva”.

Poznata je činjenica da je rad u turizmu i hotelu intenzivan, a Cvek radi u onom koji je konstantno popunjen. Balans pronalazi, kako sama kaže, u putovanjima. “Jako volim putovati i proputovala sam veliki dio svijeta. Uživam u divljim destinacijama i ono u čemu najviše uživam je priroda”. No, svom se Rovinju uvijek rado vraća. Brasserie Adriatic mjesto je na kojem ispunjava sve svoje snove i uspijeva u tome da se gosti iz godine u godinu vraćaju njezinim jelima. A upravo je to najljepša potvrda bilo kojeg uspješnog rada.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Hotel Adriatic 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0