U Vlaškoj je otvorena nova Cato taqueria – evo što sve možete kušati!

Taco Tuesday običaj je nastao u brojnim gradovima diljem Sjedinjenih Američkih Država koji je u Zagrebu teško bilo “poštovati”. No, na sreću za ljubitelje ovog tradicionalno meksičkog jela koji je doživio brojne varijacije, situacija se mijenja, a Cato taqueria novo je mjesto u Vlaškoj ulici u kojoj možete uživati u tom specijalitetu.

Pravnica Dolores Kunštek, koja je pet godina radila u Taste Atlasu, otvorila je taqueriju u želji da uvede novosti na zagrebačku gastro scenu, s obzirom na to da glavnom gradu zaista nedostaje meksičkih restorana. I to onih kvalitetnih. Naime, kao što ističe vlasnica restorana, kod njih nećete pronaći kukuruz šećerac, hrpu topljenog sira i pšenične tortilje. Njihova ponuda bazira se na svježoj kukuruznoj tortilji, dobrom komadu mesa ili ribe, sezonskom povrću, začinima i velikom broju aromatičnih sušenih čili papričica. Kako kaže Kunštek, taco je sam po sebi nepresušan izvor ideja, nadjevi su beskonačni. Upravo zato ima i mogućnosti stalnog mijenjanja ponude – svakih nekoliko dana na meniju možete pronaći novitet, odnosno novi taco koji je osmislila.

Na meniju Cato taquerije ovih dana tako možete pronaći Carnitas, Birriu, Tingu, Taco de Lengua, Mushroom Taco i Taco de Batata, svježi čips od mase, crni grah i dva deserta. Svaki dan su ponudi dva mesna i jedan ili dva vege tacosa, čips i desert. “Svako jutro idem na plac po namirnice i obzirom na ono što pronađem i kupim, kreiram kreiram dnevnu ponudu. Moj osobni favorit je Carnitas – confit od svinjske lopatice, volim reći da je Carnitas uvod u svijet tacosa”, kaže vlasnica restorana.

A da je pojedina zagrebačka nepca već naviknula na meksičke okuse govori i činjenica da, iako restoran postoji tek dva tjedna, već ima stalne goste koji se iznova vraćaju. “Najponosnija sam na to što su ljudi prepoznali naš koncept u kratkom vremenu i iako smo otvoreni tek dva tjedna određeni gosti nam se iznova vraćaju. Kritike su većinom pozitivne i često čujemo pohvale kako je naš koncept nedostajao Zagrebu. Najdraže su mi pohvale gostiju iz Meksika koji su česti postjetitelji naše taquerije, bilo da posjećuju grad, bilo da ovdje studiraju ili rade, kažu da ih naši okusi podsjećaju na dom”, izjavila je Kunštek.

No, do samog otvaranja trebalo je proći kroz izazove preuređenja, pronalaska tima, papirologiju i slično. Naime, prostor su pronašli u oglasniku i iako je proces preuređenja započeo jako brzo, već kroz nekoliko dana, za sve što možete vidjeti u interijeru zaslužni su vlasnica, njezin partner i prijatelji. To je značilo da su danonoćno bušili, ličili, bojili namještaj, planirali izgled kuhinje, i šanka, a nakon svega tog, trebalo je opremiti prostor, pronaći zadovoljavajući tim te se baciti u koštac s papirologijom. Zbog toga što je sve bilo DIY, iako stresno i zahtjevno, zadovoljstvo je na kraju bilo veće.

Osoban touch nije dobio samo interijer restorana već i njegov naziv. “Riječ Cato predstavlja više toga, sama riječ je hommage mojim mačkama, posebno jednoj koju ću uvijek pamtiti, a koje više nema. Gato znači mačka na španjolskom, ja sam samo zamjenila prvo slovo i dobila Cato, koji opet može postati taco ako se poigrate slovima”, ističe vlasnica.

Cato taqueriju smještenu u prolazu na adresi Vlaška 78 možete posjetiti od utorka do subote od 9 do ponoći, dok su nedjelja i ponedjeljak neradni. Do 17 sati poslužuje se specialty Lively Roasters kavu, ali se isto tako od jutra mogu piti i prirodna vina, koktele i druga slična pića. U ponudi su 14 etiketa prirodnog vina (pjenušaca, jedan šampanjac, bijelo, rose i crno vino), kokteli na bazi tekile i mezcala, pivo, tekila i mezcal.

Totopos

Kad otkuca 17 sati Cato postaje prava taqueria u koju mnogi hrle radi užianja u jednostavnim zalogajima i kvalitetnim pićima u opuštenoj atmosferi. Od ove subote započet će i s konceptom ručka od 13 sati, a osim što uskoro planiraju različite evente, 21. listopada ćete moći uživati u promotivnoj večeri koktela na bazi tekile i mezcala. Bilo da ste veliki ljubitelj meksičke kuhinje ili samo tražite opušteno, nepretenciozno mjesto za druženje uz sitne zalogaje, Cato je nova zagrebačka gastro adresa koju morate posjetiti.

Michelada
Cato Margarita
Frijoles Negros
Taco De Batata
Taco De Lengua
Tinga

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Cato taqueria

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0