Trikovi za brži rast kose: Uz jednostavne korake do dugih i gustih uvojaka

Ako ste se nedavno odlučili na promjeru i frizeru dali otvorene ruke, a sada vam već nedostaju dugi uvojci ili jednostavno želite potaknuti brži rast kose, imamo dobre vijesti – taj se proces može ubrzati. Kosa prosječno raste između 12 i 15 centimetara godišnje, a 12 mjeseci se ponekad mogu činiti kao čitava vječnost. Ovih dana nešto više vremena provodimo kod kuće, pa smo zato izdvojili nekoliko trikova kojima se stignete posvetiti, a kojima ćete postići brži rast kose.

Na glavi, ovisno o genetici, imamo između 90 i 150 tisuća folikula koje prolaze kroz tri faze: anagena faza, u kojoj dlaka aktivno raste, a koja obuhvaća oko 90 do 95 posto folikula, katagena faza mirovanja i telogena faza, koja obuhvaća oko pet do deset posto folikula i odnosi se na ispadanje kose. Kako bi kosa brže rasla moramo djelovati izvana – na vlasište i vrhove, ali i iznutra.

Briga o vlasištu

Rast kose najviše ovisi o stanju vlasišta. Vlasište je koža pa je tako treba i tretirati – svojem vlasištu trebali biste se posvetiti jednako kako se posvjećujete njezi lica. Da bi kosa brže rasla, vlasište treba biti zdravo. Borite li se s peruti ili izrazito masnim vlasištem, sebum ili mrtvi ostaci kože zagušit će vlasište i kosa će sporije rasti – dakle, to je problem kojeg najprije morate riješiti.

Osim redovitog pranja kose, kako biste učinkovito uklonili mrtve stanice kože, znoj, nečistoće i ulja koja se nakupljaju na površini, potrebno je redovito raditi piling vlasišta. Piling će povećati protok krvi u tjemenu, ojačati korijen dlake i pomoći hranjivim tvarima da brže dođu do folikule. Možete ga raditi na suhoj ili vlažnoj kosi, lagano i detaljno masirajući tjeme. Neki od sastojaka koji će djelovati stimulirajuće su ulje ružmarina i geranija, koji se stoljećima koriste za rast kose. Radite li sami svoju smjesu za eksfolijaciju, koristite krupnu morsku sol ili smeđi šećer, u kombinaciji s malo balzama za kosu, šampona ili ulja. Odlučite li se za kupnju, preporučujemo kemijski piling Drunk Elephant ili mehanički Kerastase piling. Kosu uvijek isperite hladnom vodom jer vruća voda čini vlas slabijom i isušenijom.

Briga o ispucalim vrhovima

Imate li problema sa suhim vrhovima koji djeluju beživotno, lako se petljaju, “cvjetaju” i pucaju, nećete moći postići željenu dužinu jer će se vrhovi lomiti, a samim time i kosa postajati kraća. Upravo zato i njima je potrebna dubinska njega. Peglu i uvijač za kosu te sušilo s jako vrućim zrakom trebali biste neko vrijeme staviti u fazu mirovanja. Osim što toplina loše utječu na vrhove, ne pogoduje ni mladoj kosi koja je tek izrasla jer je lako može dovesti u fazu pucanja.

Maska za kosu trebala bi postati vaš najbolji prijatelj te dio redovite brige o kosi. Nemojte zaboraviti ni hranjiva ulja, koja će doprinijeti zadržavanju vlage u vlasima. Kosu nikada ne četkajte vlažnu ili mokru jer vlasi tada lakše rastežu i pucaju. Suhu kosu također nemojte nikada preagresivno četkati. Ako imate problema s petljanjem kose nakon pranja, pripazite da ju dobro počešljate prije pranja – rezultat neće izostati! Također, svilene jastučnice pomoći će da se kosa ne petlja dok spavate.

Koji sastojci pomažu u postizanju duže i jače kose?

Restriktivne dijete nikada nisu plodno tlo za brži rast kose. Pravilan unos proteina, vitamina, minerala i složenih ugljikohidrata, kao i omega masnih kiselina pomoći će boljem stanju organizma, pa tako i kosi. Postoji šest ključnih hranjivih sastojaka koji potiču brži rast kose:

Željezo: studije su otkrile da nedostatak željeza pogađa gotovo 25 posto svjetske populacije, a on je neophodan za zdravu kosu i održavanje zdravog ciklusa rasta dlake.

Biotin: pomaže našem tijelu da razgradi proteine, masti i ugljikohidrate, a nedostatak biotina može rezultirati gubitkom kose.

Cink i vitamin B12: pomažu u proizvodnji i popravljanju novih stanica kose.

Vitamin D: duboko utječe na ciklus rasta dlake jer svaka folikula dlake sadrži hormon receptora za vitamin D.

Esencijalne aminokiseline: aminokiseline su proteini, a naše ih tijelo ne može samostalno stvoriti. Kako je kosa izrađena od proteina, dobro ih je uzimati kao dodatak prehrani.

Fotografije: Instagram (@steph_steph), Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0