Ispadanje kose – sezonski problem i kako ga riješiti

Jeste li primijetili kako vam vlasi pojačano padaju u jesen? Ispadanje kose sezonski je problem koji se pojavljuje kod 20 do 30 posto svjetske populacije svake jeseni, odnosno pogotovo u prijelaznom razdoblju između ljeta i jeseni. I sama sam se znala susretati s ovim problemom, međutim nikad ne bi ispadanje kose pripisala promjeni sezoni, već sam kao razloge uvijek imala stres (bilo je to razdoblje obilježeno ispitnim rokovima ili, pak, pojačanim obujmom posla) ili loše životne navike u tom trenutku, poput neuravnotežene prehrane i slične stvari za koje vjerujem da značajno utječu na naš organizam.

No, zaista je riječ o pojavi koja pogađa veliki broj žena (a i muškaraca) i na koju se – ako je riječ o tome, a ne o nekom ozbiljnijem problemu – svakako može utjecati. Njega kose ne sastoji se samo u korištenju vrhunskih proizvoda, iako, da se razumijemo, oni značajno mogu poboljšati stanje vlasišta i kose, već i u obraćanju pozornosti na prehranu, vitamine koje unosimo u organizam te brojne vanjske utjecaje. Kako bismo saznali kako se uspješno obračunati s problemom ispadanja kose, obratili smo se stručnjacima – doktoru Marku Manceu, specijalistici za razvoj brenda Kerastase u L’Orealu Ani Androšević i frizerki Valentini Čajo, koji su nam otkrili vrijedne savjete.

“Najčešći uzrok alopecije je androgena alopecija koja je uzrokovana genetikom. Riječ je o nasljednom kodu u kojem glavnu ulogu ima androgeni hormon dihidrotestosteron. Ostali česti uzroci gubitka kose su lijekovi, infekcije, sistemske bolesti, dok se među rjeđe ubrajaju primarni poremećaji vlasi, autoimune bolesti, otrovanje teškim metalima i rijetke dermatološke bolesti. No, ono o čemu mi pričamo je sezonsko ispadanje kose koja se javlja otprilike kod 20 do 30 posto populacije”, kaže Marko Mance.

S kojim god se problemom borili, ozbiljnijim ili sezonskim, Mance preporučuje korištenje raznoraznih preparata poput specijaliziranih šampona i medikamenata (kao što su finasterid i minoxidil). “Također, vitamini za sprječavanje gubitak kose uključuju biotin, niacin (vitamin B3) i vitamin C te minerali cink i željezo. Prehrana bogata ovim vitaminima i mineralnima sigurno daje pozitivan učinak osobama koje su podvrgnuti nekim od gore navedenim tretmanima”, tvrdi Mance. No, naglašava da ako sumnjate na ozbiljniji problem važno je obratiti se liječniku koji će najprije napraviti pregled vlasišta, odnosno trihoskopski pregled, nakon čega se može odrediti tretman.

Da je vlasište najbitnija točka slaže se i Valentina Čajo. “Svaki problem na kosi rješava se prvenstveno na samom vlasištu, njemu treba pridati najviše pažnje. Svi najprije odlaze u ljekarne po savjete i preparate kojima bi mogli poboljšati situaciju, a zapravo je frizer doktor za kosu, osoba koja se svakodnevno susreće s tim problemom te apsolutno može pomoći, odrediti odgovarajuću njegu, uputiti klijenta da svoje vlasište i kosu od samog početka pravilno tretira te uz proizvode, preporučiti i odgovarajući alat koji će spriječiti lomljenje kose”, ističe frizerka.

Iako je riječ o sezonskom problemu, veliki učinak ima i stres s kojim se svakodnevno susrećemo, ali i genetika te hormoni. Iako prvenstveno njegujemo kosu “izvana” potrebno je i organizam dovesti u ravnotežu odgovarajućim suplementima kao što su vitamini A, B, C, D i E te cink, navodi Čajo. “Mislim da je potrebno svakome pristupiti individualno i napraviti analizu vlasišta kako bi se odabrala adekvatna njega – vaš frizer sigurno već poznaje i vašu kosu i vlasište, ali postoje i neke općenite smjernice koje bi svi mogli primjenjivati u njezi kose. Primjerice, navela bi korištenje kvalitetne četke za raščešljavanje poput onih brenda Denman, četke za feniranje također bi trebale biti vrhunske, a ja biram Y. S. Park te korištenje kupki, seruma i ampula protiv ispadanja te za poticanje rasta nove kose. Meni se linija Kerastase Genesis pokazala odličnom, klijentice mi se povratno javljaju oduševljene proizvodima”, otkriva Čajo.

Početkom godine brend Kérastase lansirao je, naime, liniju Genesis koja je specijalizirana baš za ispadanje kose, a dovoljno je snažna da se bori s tim izazovom, pritom ostavljajući kosu lijepom – što je prioritet, bez obzira na to što se koristi ciljana njega.

“Danas se 88 posto žena žali na ispadanje kose, a 90 posto njih uopće ne njeguje svoju kosu pravilno, što dovodi do jasne činjenice da žene ne njeguju svoje ispadanje kose, zato što osjećaju tjeskobu ili zabrinutost. Ignoriraju problematiku ispadanja kose godinama, pa kada dođemo u određeni period života vrlo često čujemo kako žene govore ‘kako sam ja imala gustu kosu’ što sto tako govori da se problem trebao ranije rješavati”, ističe Ana Androšević.

Istaknula nam je da je jedna od ključnih stvari koje moramo znati o ispadanju kose je da svakog dana prirodno ispadne 50 do 100 vlasi, a tek u slučaju ispadanja više od 100 vlasi dnevno počinjemo govoriti o zamjetnom ispadanju koje je potrebno tretirati. Uzrok je nakupljanje kolagene ovojnice oko vlasi koja se stvrdnjava te dovodi do ispadanja, a vrlo često se uz ispadanje primjećuje i lomljivost na vrhovima vlasi.

“Upravo je zato Genesis linija toliko moćna jer ima dvojno djelovanje – protiv ispadanja i lomljivosti vlasi, zbog posebnih sastojaka kao što su ekstrakt đumbira, stanice runolista i Aminexil 1.5% na koji smo mi posebno u L’Orealu jako ponosni. Kako se velika pažnja stavlja i na njegu kose i sve ostalo što konkretno ne rješava problem, linija je obogaćena osvježavajućim mirisom kojeg je napravila Calice Becker”, ističe Androšević.

Što se preporuka tiče, ova stručnjakinja nam je izdvojila dva zvijezda proizvoda: dnevni ojačavajući Serum Anti-Chute Fortifiant za kosu sklonu ispadanju te njegujuće ampule Anti-Chute Fortifitiantes te da se svakako prije samog početka tretmana u Kérastase salonima napravi detox ritual pa da se doma nastavi rutina.

Svi se, dakle, slažu da je upotreba pravilnih proizvoda ono što nam najviše može pomoći pri rješavanju ovog problema, ali ne treba zaboraviti i na činjenicu da ljepota u ovom slučaju zaista dolazi iznutra. U mojem slučaju to će značiti da ću pokušati smanjiti svakodnevnu razinu stresa i slušati svoje tijelo, povećati unos vode, a smanjiti unos kofeina i šećera te dnevno uzimati vitamine skupine B, naravno, uz pravilnu njegu i češljanje vlasi kvalitetnim četkama. U nastavku možete pogledati neke od proizvoda koje preporučujemo za upotrebu protiv ispadanja kose.

Crown Affair češalj
Kerastase Genesis ampule Anti-Chute Fortifitiantes
Kerastase Genesis Serum Anti-Chute Fortifiant
Mason Pearson četka za raščešljavanje
Solgar Biotin tablete
Y. S. Park četka za feniranje
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0