MagMe Doctor: Transplantacija obrva i sve što biste trebali znati o tom zahvatu

Temu donosimo u suradnji s plastičnim i estetskim kirurgom, dr. Markom Manceom.

Tanke obrve već godinama nisu u modi, ali neki od nas još uvijek na čelu nose tragove prošlosti – i to najčešće ne po vlastitom izboru. Naravno, moderna medicina tu je da pomogne, a odgovor je – transplantacija obrva!

Baš kao i ostali trendovi, moda izgleda obrva doživjela je svoje promjene i transformacije tijekom povijesti. Kleopatrine obrve bile su iscrtane crnim ugljikom, Marlene Dietrich je 30-ih godina prošlog stoljeća imala tanke, olovkom nacrtane obrve, a Audrey Hepburn je u 50-ima svoje oči naglašavala gustim obrvama. Raščupane obrve u osamdesetima popularizirala je Brooke Shields, ali nažalost, iduće desetljeće obilježilo je pretjerano čupanje obrva i njihovo stanjivanje – sjetite se samo izgleda tadašnjih zvijezda kao što su Pamela Anderson ili Drew Barrymore, koji je jedan od razloga zašto danas postoji transplantacija obrva.

Obrve su posljednjih godina poprilično dobile na popularnosti. Američka tinejdžerica Peaches Monroe 2014. godine, referirajući se na obrve koje izgledaju fantastično, upotrijebila je izraz “brows on fleek”. Taj je termin postao viralni hit, a trend gušćih obrva u potpunosti eksplodirao. Danas postoji više od tri milijuna objava na Instagramu s hashtagom #brows, a više od 600 tisuća s #browsonfleek. Samo na YouTubeu objavljeno je više od pola milijuna videa o tome kako postići “brows on fleek te na tisuće tutorijala o postizanju izgleda punih obrva.
Kako nam dr. Marko Mance objašnjava, obrve su glavna linija lica. One su referentna točka prema kojoj su postavljeni svi ostali kutovi i konture lica što ih čini važnim orijentirom za estetsku simetriju lica ili, jednostavnije rečeno, ljepotu i atraktivnost. Iako se smatra novim konceptom, transplantacija obrva provodi se već od 1939. godine. Popunjavanje obrva postalo je vrlo popularan zahvat zahvaljujući naprednoj tehnologiji s izvanrednim rezultatima. Bez obzira na to jeste li se pretjerano počupali obrve u srednjoj školi, imate prirodno prorijeđene obrve zbog starosti ili medicinskih stanja i bolesti, šanse su da ste postali prilično ovisni o olovci, gelu ili maskari kojima poboljšavate izgled obrva.

Tko je kandidat za transplantaciju obrva?

Općenito govoreći, postoje dvije skupine pacijenata koje zanima transplantacija obrva:
pacijenti koji su imali gubitak kose zbog pretjeranog čupanja ili traume (kao što su ožiljci) te oni s prirodno tankim obrvama koje su rezultat zdravstvenog stanja, poput hipotireoze.

Većina pacijenata, bilo koje dobi, prikladni su kandidati za transplantaciju obrva. Pacijenti koji su izgubili dlačice na obrvama kao rezultat genetike, pretjeranog čupanja ili traume uglavnom su najbolji kandidati. Budući da se najkvalitetnija donatorska kosa obično nalazi na stražnjem dijelu glave ili vrata, ravna do blago valovita kosa idealna je za najbolje rezultate jer bi se vrlo kovrčava kosa mogla jako uvijati.

Postupak transplantacije

Transplantaciju kose najčešće izvode certificirani i obučeni plastični kirurzi. Za sam postupak, specijalizirani liječnici za transplantaciju kose koriste transplantacije folikularnih jedinica izvađene sa stražnjeg dijela vrata. Kosa ne postaje rjeđa na ovom području i ne prikazuje sporiji rast u usporedbi s drugim područjima glave, pa dlake iz tog dijela kose pokazuju savršeno podudaranje za transplantaciju obrva.

Najmodernija i najnaprednija metoda koja se koristi u transplantaciji obrva je tehnika ekstrakcije folikularne jedinice (FUE) koja zahtijeva vađenje presadnica dlake s mjesta davatelja prije transplantacije. Nakon toga se svaka folikula dlake pažljivo implantira, jedna po jedna, pod istim kutom i smjerom kao i postojeće dlake obrva. Postupak se radi u lokalnoj anesteziji, a pacijentu je cijeli proces potpuno ugodan i bez osjećaja boli.Obrve prirodnog izgleda pojavit će se otprilike osam mjeseci nakon zahvata. Transplantacija obrva može se izvoditi i na muškarcima i na ženama. Trijada izraza lica i estetskih kontura uključuje oči, usta i – što je najvažnije – obrve. Kada jedan od ovih elemenata nije potpun, nažalost, svjesni smo da nešto “ne štima”. Transplantacija obrva na vrlo jednostavan i nezahtjevan način vraća konture lica pa ako razmatrate tu opciju, javite se svom kirurgu i zakažite konzultacije.

Fotografije: @amyserrano

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0