Početkom prosinca službeno počinje vrijeme ugljikohidrata i, budimo iskreni, alkohola u malo većoj mjeri nego inače. Iako je ovo dominantno vrijeme kuhanog vina i šampanjca, posljednjih godina gin se nametnuo kao čest odabir mnogih od nas. Popularnost ovog pića čini se veća nego ikad, pa svako malo čujemo za neki novi brand, postoje posebno citrusni, posebno gorki, ginovi i u boji, ginovi u božićnim kuglicama, gin kao okus čaja. Gin svugdje oko nas!

Ako ste ove godine domaćin blagdanskim slavljima ili želite probati gin u nekom drugom izdanju, a ne samo s tonikom, za vas smo izdvojili neke od najboljih, provjereno uspješnih recepata.

Za ljubitelje kuhanog vina

Tražite li alternativu kuhanom vinu, upravo ste ju našli.
Sastojci potrebni za ovo piće za četiri doze su:

100 ml gina
400 ml soka od jabuke
pola narezanog limuna
1 lovorov list
4 klinčića
2 sjemenke kardamoma, lagano zdrobljene
1 štapić cimeta
pola žličice sjemenki korijandera
1 žlica meda

Gin podijelite u četiri šalice, a sve ostale sastojke pomiješajte zajedno te ih dovedite do ruba vrenja, na laganoj vatri cijelo vrijeme miješajući. Procijedite i prelijte preko gina, promiješajte i uživajte!

Za ljubitelje punča

Vruć, pun voća i finih začina kao što su cimet, klinčić i muškatni oraščić, ovaj punč miriše na Božić u šalici!
Za 6 doza potrebno vam je:

480 ml gina
480 ml slatkog Madeira vina
1 žlica tamno smeđeg šećera
korica i sok jednog limuna
korica i sok jedne naranče
1 cijeli, svježi ananas
3 klinčića
3 štapića cimeta
prstohvat muškatnog oraščića

Sve sastojke pomiješajte u srednje velikom lončiću i vrlo polagano kuhajte pola sata, da se sastojci ugriju i sljube. Ne dozvolite vrenje! Slobodno dodajte više začina ili šećera, ovisno o vašem ukusu.

Za ljubitelje vruće čokolade

Vruća čokolada za one starije od 18, bogata je mješavina gina, vrhnja i otopljene čokolade. Svakako probajte jer iako možda na prvu ne zvuči kao dobitna kombinacija, zarazno je fantastična.

Za dvije doze trebat će vam:

300 ml punomasnog mlijeka
100 ml vrhnja za šlag
75 grama otopljene čokolade
70 ml sloe gina
nekoliko klinčića, nekoliko kapljica vanilije, malo cimeta, papra i muškatnog oraščića

Pomiješajte mlijeko, vrhnje i čokoladu sa začinima u lončiću s debelim dnom te lagano kuhajte desetak minuta dok se začini ne prožmu. Nakon 10 min pojačajte toplinu da bi tekućina proključala, konstantno miješajući. U svaku šalicu stavite po 35 ml gina te procijedite vruću čokoladu direktno u šalicu.

Za ljubitelje kremastih koktela

Fanovi White Russiana i ljubitelji Bailey’sa doći će na svoje s ovim koktelom. Kombinacija likera od kave, vrhnja, triple seca i gina, čini ovaj koktel najkremastijim pićem ovoga Božića.

Za jedan koktel bit će vam potrebni:

20 ml gina
15 ml likera od kave tipa Kahlua
15 ml tripe sec ili likera od naranče
50 ml vrhnja za šlag

Čašu napunite ledom, što veće kocke leda to bolje. Ulijte sve potrebne sastojke i dobro promiješajte dok se ne sljube. Može li jednostavnije?
Ako imate veće društvo, sve sastojke možete u većoj dozi pomiješati i ranije, pa samo točiti u čaše s ledom. Servirajte s kriškom naranče.

Za ljubitelje svježih okusa

Koktel jednostavnih okusa, odličan je za sve koji ne vole slatka pića već više preferiraju svježije i laganije okuse.
Za ovaj koktel trebat će vam

Sirup od limuna
svježe cijeđena crvena naranča
gin
Aperol
prosecco

Ako želite kod kuće sami napraviti sirup od limuna, pomiješajte 120 ml vode sa 100 grama šećera te dodajte koricu pola limuna. Lagano krčkajte 10-ak minuta te kada se šećer otopi pustite tekućinu da se ohladi. U frižideru može trajati do 2 tjedna.

Pomiješajte 60 ml soka crvene naranče, 30 ml gina, 15 ml Aperola i 15 ml šećernog sirupa po osobi, a ako radite veću količinu sve prethodno možete pomiješati u vrču. Za kraj, pred serviranje, dolijte prosecca po vlastitom ukusu.