Što je stacking nakita i kako ga napraviti?

Nijedna modna kombinacija nije potpuna bez nakita, koji čini “točku na i” svakog outfita – bilo da je riječ o onom svakodnevnom ili nekom za posebne prigode. Kombiniranje različitih komada nakita koji krase dlanove, ruke i vrat ponekad je pravo umijeće, a stacking nakita, odnosno kombinacija raznovrsnih komada poput prstena, ogrlica i narukvica, sve je popularniji.

Do savršenog stackinga nakita na ruci nije teško doći i zapravo će najljepši biti onaj koji je po vašem ukusu i koji se uklapa u vaš stil, no ako ne znate od kuda biste krenuli, a obožavate nakit, onda nastavite čitati ovaj tekst jer donosimo prijedloge i pravila stackinga uz pomoć kojih možete doći do onog idealnog za vas.

Damiani Luce tennis narukvica, Damiani D.Side prsten, Damiani Luce prsten i Damiani Mimosa prsten

Nakit koji birate za svaki dan zasigurno je onaj delikatan poput tankog lančića s mini privjeskom, tennis bracelet ili slične narukvice minimalističkog dizajna. Svaki od tih komada koje želite nositi svakodnevno treba uskladiti s naušnicama ili zaručničkim i vjenčanim prstenjem. Tako se u tren oka dođe od otprilike pet ili više komada nakita koji moraju djelovati kao skladna cjelina.

Iako vam se može činiti da postoji pregršt pravila što se mora nositi s čim, stvarnost je zapravo suprotna – pravilo je da pravila nema! Prošlo je vrijeme kad se žuto, bijelo ili ružičasto zlato nosilo samo s komadima od iste vrste zlata ili kad, pak, niste kombinirali različite boje dragog kamenja poput dijamanta, safira i smaragda.

Messika Move Noa narukvica u kombinaciji s Damiani Luce tennis narukvicom te Damiani D.Side, Damiani Luce i Damiani Mimosa prstenjem

No, kako bismo vam olakšali stacking nakita, predlažemo da, ako imate neki veći, statement komad nakita, koji želite nositi za određenu prigodu, da upravo taj model bude početna točka slaganja kombinacije nakita. Uz prsten Damiani Mimosa s dijamantima i smaragdima, koji se ističe dizajnom u obliku cvijeta mimoze, predlažemo da se za ostale komade nakita držite jednostavnosti i linijskog dizajna bez drugih (cvjetnih) motiva.

Zato se uz ovaj prsten idealno slažu Damiani Luce tennis bracelet, Damiani D.Side prsten sa skrivenim dijamantima i Damiani Luce prsten te Messika Move Noa bangle narukvica koji su dostupni u Mamić 1970. Pri tome, kada oblik držite jednostavnim, možete se poigrati s bojama zlata te iskombinirati žuto, bijelo i ružičasto u isti stacking.

Naušnice, ogrlica i prstenje od 18-karatnog bijelog zlata, dijamanata i safira iz Damiani Mimosa kolekcije

Ako, pak, statement prsten želite nositi u nešto manje razigranoj, a više klasičnoj kombinaciji, u kojoj svaki komad neće pretjerano vizualno iskakati, naš je prijedlog da se odlučite za jednu boju zlata i jednu vrstu dragog kamenja, a da ono što ćete promijeniti bude motiv koji će opet biti usklađen s motivom “glavnog” komada u stackingu željenog nakita.

To možete napraviti tako da unutar određene linije koju volite pronađete i druge komade koji će biti po vašem ukusu te ih nosite zajedno u svečanijim trenucima, a po potrebi svaki od komada iz te kolekcije poput naušnica, delikatne ogrlice i prstenja, kombinirate s drugim nakitom koji imate u svakodnevnim varijantama. Naš prijedlog je da istražite kolekciju talijanske draguljarske kuće Damiani Mimosa jer ćete u njoj pronaći naušnice, ogrlice i prstenje koje će zajedno zasjati u punom sjaju, a odvojeno će dati dozu klasike svakom stackingu.

Damiani Margherita ogrlica od 18-karatnog ružičastog zlata i dijamanata, Messika Baby Move ogrlica od 18-karatnog bijelog zlata i dijamanata te Chaumet Jeux de Liens Harmony ogrlica od 18-karatnog ružičastog zlata s dijamantima i lapis lazulom

Što se ogrlica tiče, trik je posložiti ih tako da je ona s najdebljim lančićem ili, pak, najvećim privjeskom, najduža i najbliža dekolteu, dok će se ostale dvije ogrlice, sa sitnim privjescima i u choker varijanti, nositi iznad nje. Slaganje ogrlica je poput umjetnosti, a tu se zaista možete poigrati i s različitim motivima te bojama zlata i dragog kamenja, pogotovo ako je riječ o delikatnim komadima koji možda da se nose odvojeno, zbog svoje delikatnosti ne bi dovoljno došli do izražaja.

Dobar stacking ogrlica privući će svačiju pažnju, a komadi će si međusobno komplimentirati i tako se dodatno istaknuti. Ne morate se odlučiti za nikakvu eklektičnu kombinaciju već na svakoj od ogrlica možete imati jednu stvar koja ih povezuje i čini skladnu kombinaciju. Mi smo odlučili da će to biti sitni dijamanti koji mogu biti svakodnevan asesoar, a koji se pojavljuju na Chaumet Jeux de Liens Harmony ogrlici od 18-karatnog ružičastog zlata s privjeskom od lapis lazula, Damiani Margherita ogrlici od 18-karatnog ružičastog zlata te Messika Baby Move ogrlici od 18-karatnog bijelog zlata. Sve tri ogrlice imaju privjeske različitih motiva, a djeluju kao cjelina.

Kod slaganja ogrlica, možete primijeniti istu logiku kao i kad je riječ o statement prstenu – ako imate ogrlicu s privjeskom koji se baš ističe, bojom ili motivom, neka taj komad bude početna točka slaganja. Ako, pak, imate neku ogrlicu koja ima sentimentalnu vrijednost, učinite taj komad “glavnim” i ostale prilagodite njoj. Pripazite na to da ostavite dovoljno prostora na vratu između ogrlica, kako bi svaka došla do izražaja u potpunosti te da kombinirate ogrlice različite dužine.

Chaumet Bee My Love narukvica, Messika Move Noa narukvica, Damiani Luce tennis narukvica, Messika My Twin prsten, Damiani D.Side prsten, Damiani Luce prsten i Chaumet Bee My Love prsten

Ako imate pažljivo biranu kolekciju prstenja ili narukvica (ili obje) koje se vama sviđaju i vas čine sretnima te ih vi smatrate posebnima i obožavate nositi, sve što ćemo vam reći je da date mašti na volju. Nemojte se zaustavljati na klasičnim kombinacijama, prstenje je poput mini umjetničkog djela koje možete nositi po svim prstima, ali i po svim dijelovima prstiju. Francuska draguljarska kuća Chaumet kreirala je kolekciju prstenja Bee My Love koja je namijenjena baš za stacking što više prstenja na jednom prstu, a s obzirom na dizajn, može se s lakoćom uklopiti i s komadima kao što su Damiani D.Side i Luce prstenje te Messika My Twin prsten.

Stacking prstenja je najlakši i najefektniji način pomoću kojeg možete stvoriti svoj signature look, po kojem ćete biti prepoznatljivi. Poigrajte se s različitim debljinama prstenja, ako vam nije dovoljno samo promijeniti boju zlata i napraviti kombinaciju komada s dragim kamenjem i onih minimalističkih. Više je više, u ovom slučaju!

Ako nosite više narukvica s dragim kamenjem (tri je super broj), pobrinite se da je na svakoj kamenje dobro zaštićeno s obzirom na to da će se međusobno doticati – zato su Chaumet Bee My Love i Messika Move Noa bangle narukvice najbolji izbor za kombinaciju s delikatnim Damiani Luce tennis bracelet modelom.

Chaumet Jeux de Liens narukvica, Messika Skinny narukvica, Damiani D.Side prsten i Messika Glam’Azone prsten

Ako se zaista volite igrati s količinom i vrstama nakita, no ne želite da odabrani stacking za ruku “preuzme” čitavu modnu kombinaciju, predlažemo da broj komada svedete na minimum i odaberete dva prstena i dvije delikatne narukvice, koji će biti super match.

Mi smo složili samo nekoliko prijedloga stackinga nakita, a još više komada brendova Chaument, Damiani i Messika, kojima možete stvoriti svoj jedinstveni look, pronađite u ponudi butika Mamić 1970 (Frane Petrića 7) ili na njihovoj službenoj stranici.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Senja Vild

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0