Što je gaslighting i kako ga prepoznati

Kako posljednjih godina napokon sve više brinemo i pričamo o mentalnom znanju, gaslighting je postao jedan od čestih pojmova koji se spominje kada je riječ o emocionalnom zlostavljanju. Jako je dobro da se o tome priča jer podizanjem svjesnosti možemo pomoći žrtvama ovakve vrste zlostavljanja kako bi shvatile što se događa i kako se nalaze u nezdravom odnosu.
Gaslighting je vrsta psihološke manipulacije, a događa se kada zlostavljač pokuša kontrolirati žrtvu izvrčući njezin osjećaj za stvarnost. Primjer gaslightinga je partner koji čini nešto uvredljivo, a zatim poriče da se to dogodilo ili čak okreće krivnju na žrtvu. Gaslighting se može dogoditi u romantičnim, platonskim i obiteljskim odnosima, ali i na poslu.

Termin dolazi iz predstave „Angel Street“ iz 1938. godine koju je Alfred Hitchcock kasnije adaptirao u film “Gaslight”. Radnja prati muškarca koji pokušava uvjeriti svoju suprugu da postaje luda kako bi mogao krasti od nje. Kada upali svjetla na tavanu kako bi potražio njezinu kolekciju nakita, plinska svjetla (gas lights) se ugase dolje, kaže joj da je sve to u njezinoj mašti te ona postupno počinje preispitivati vlastita sjećanja i percepciju.

Gaslighting se najčešće događa u toksičnim odnosima i može se manifestirati na različite načine. Najčešći primjeri su kada netko laže ili niječe nešto što se dogodilo usprkos predočenim dokazima. Zatim kada netko tvrdi da pretjerujete kada mu se ukazuje na nešto, prebacivanje krivnje na drugog u odnosu tako da govore da bi drukčije postupili da vi niste prvi napravili nešto. Gaslighting može biti pokušaj izglađivanja situacija lijepim riječima dok još uvijek traje ružno, manipulirajuće ponašanje ili čak odvajanje nekog od prijatelja i obitelji koji bi mogli prepoznati znakove toksične veze.
Ovakvo zlostavljanje se može događati i na poslu, a najčešće se radi o situaciji u kojoj netko tko prepozna nemoralno ponašanje biva tretiran kao da pretjeruje, krivo shvaća situaciju ili čak kao tužibaba.

Ovakvo štetno ponašanje je iznimno teško za prepoznati žrtvi koja ga trpi jer uvijek postoji neko opravdanje za njega ili osjećaj vlastite krivnje i to je najgori dio.

Ako vam se stalno govori da ste u krivu, zbunjeni ili čak ludi, to može imati razorne učinke na mentalno zdravlje. Uz preispitivanje vlastite stvarnosti i uvjerenja, žrtve gaslightinga često se osjećaju izolirano i nemoćno. Simptomi zlouporabe gaslightinga također uključuju nisko samopoštovanje, dezorijentiranost, sumnju u sebe i poteškoće u funkcioniranju u školi, na poslu ili u društvenim situacijama.

Neki od izraza u kojima možete prepoznati gaslighting su uglavnom oni u kojima ne postoji razumijevanje za tuđi pogled na situaciju. Na primjer kada partner ili prijatelj kaže „To se nije dogodilo“ umjesto „Ja sam to drugačije vidio“. Ili kada vas netko optužuje za pretjerivanje umjesto da primijeti koliko je to važna tema ili događaj za vas, kao i kada na kraju svađe zaključi da očito nije pravi partner, radeći žrtvu od sebe umjesto da se ispriča i prihvati odgovornost.
Po riječima koje netko koristi i po tonu glasa je lako prepoznati gaslighting, ali isto tako je dobro znati kako izbjeći takvo ponašanje prema svom partneru ako se događa nesvjesno. Ne prebacujte odgovornost, ne izigravajte žrtvu i fokusirajte svoje namjere, a samim time i razgovor prema tome da razumijete drugu stranu, čak i kada na prvu ne vidite situaciju na jednak način.

Žrtva ste gaslightinga ako osjećate da ste prestali vjerovati vlasititim prosudbama, ako šutite jer vas je strah izraziti kako se osjećate ili ako imate potrebu ispričavati se za to tko ste ili kako se osjećate.

Upravo zato je dobro osvijestiti da je ovakvo ponašanje vrsta emocionalnog zlostavljanja i znati kako se obraniti od njega.

Ne pokušavajte raspravljati sa zlostavljačem. Gaslighting nije racionalno ponašanje i zlostavljač neće odgovoriti na logiku niti priznati svoju pravu motivaciju. Ako partner, prijatelj ili kolega pretvori razgovor u priliku da vas uvrijedi ili dovede u pitanje vaš razum ili sposobnost, odmaknite se od rasprave, ali i od tog odnosa ako je moguće.

Razgovarajte s drugima o tome što se događa. Ne dopustite da vas zlostavljač odvoji od prijatelja, obitelji ili kolega kojima je stalo do vas i koji poštuju vaše stajalište. Podijelite što se događa sa što više ljudi koji će vam dati podršku.

Znajte da vi niste krivi za ovakvo emocionalno zlostavljanje. Ne postoji ništa što ste mogli ili trebali učiniti drugačije da ne budete “osvijetljeni plinom”. Uvredljivo ponašanje nije vaša krivnja, već pokušaj zlostavljača da vas kontrolira i manipulira vama.

Zdravi odnosi su jedan od najvažnijih faktora u životu. Partneri, prijatelji i obitelj bi nas trebali poticati da budemo najbolja verzija sebe, a ne da se suzdržavamo u tome. Ako osjećate da nemate zdrave odnose, razgovarajte o tome otvoreno, a ako to nije moguće, koliko god teško bilo, vrijeme je da taj odnos završi. Na kraju dana je bolje biti sam nego s nekime tko nas umanjuje i čini nesigurnima, a postoji i toliko drugih divnih odnosa koji nas tek čekaju!

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0