Razgovarali smo s Ivi Kyratzi, vlasnicom brenda nakita IVI koji Hrvatice obožavaju

Ljubiteljice mode znaju da nijedan outfit nije potpun bez nakita. To je “točka na i” koja dolazi na kraju svakog odijevanja, neovisno o tome o kojoj je prigodi je riječ, nešto poput parfema koji obavezno nanosite na kožu prije izlaska iz stana. A mnoge svoj nakit, pogotovo onaj koji svakodnevno nose, doživljavaju dijelom sebe, načinom izražavanja svojeg stila i osobnosti te se bez njega osjećaju “golo”.

Upravo za takve žene, koje u nakitu pronalaze simboliku i smatraju ga sredstvom izražavanja, stvara Ivi Kyratzi, kreatorica nakita rođena u Cipru koja je svoju bazu pronašla u Los Angelesu.

Tamo je, naime, ova kreativna dizajnerica osnovala brend nakita IVI koji smatra načinom izražavanja svoje kreativnosti. No, IVI je više od toga. Riječ je o brendu nakita čiji su komadi krasili ruke slavnih dama kao što su Adele, Demi Lovato, Miley Cyrus, Kate Hudson i slične, ali i poduzetničkom pothvatu u koji se dizajnerica (hrabro) uputila odmah po završetku školovanja. Opcija “odustati” nikad nije postojala, unatoč izazovima koje je susrela na putu, a osim znanja kojeg je stekla tijekom studiranja te vještima koje je naučila od roditelja koji su također radili u luksuznoj industriji, u uspješnom poslovanju pomoglo joj je i to što je i sama radila u tvornici nakita, baš kako bi shvatila čitav proces proizvodnje.

S takvim stavom, jasno je zašto se riječ neuspjeh nikad nije pronašao u njezinom rječniku. Ova inspirativna poduzetnica otkrila nam je sve o svojim počecima, kreativnom procesu i o suradnji s vlasnicom Maria Storea, Marijom Obrvan, koja je jedna od prvih na svijetu koja je komade ove talentirane kreatorice imala u svojoj ponudi. S Kyratzi smo imali prilike razgovarati na Maria Store x MagMe eventu na kojem je predstavljen njezin nakit, a što nam je otkrila, pročitajte u intervjuu.

Ivi Kyratzi
MagMe: Vaša obitelj radi u luksuznoj industriji od vašeg djetinjstva – jeste li oduvijek znali da ćete i vi završiti u njoj?

Ivi Kyratzi: Odrasla sam izložena luksuznom modnom svijetu zahvaljujući uključenosti mojih roditelja u industriju – 1982. osnovali su modnu maloprodajnu kompaniju na Cipru pod nazivom Amicci. Tijekom tinejdžerskih godina često sam putovala s obitelji, uglavnom u Italiju i Francusku, i pomagala im pri kupnji za vrijeme Tjedana mode. Ovo rano izlaganje tako uzdignutom modnom prostoru i vrhunskoj izradi oblikovali su me u kreativnu osobu kakva sam danas.

MagMe: Kako ste odabrali industriju nakita?

IK: Ljubav prema modi odvela me u New York, gdje sam studirala modni dizajn na prestižnoj Parsons School of Design. Ubrzo nakon toga sam slučajno ušla u svijet nakita. U listopadu 2016. upoznala sam Gabrielea Venerija, jednog od najplodnijih proizvođača u industriji nakita. U isto to doba me i netko drugi iz industrije potaknuo da podijelim svoj dizajn. Gabriele je vidio nešto zanimljivo u mojim kreacijama, što ga je dovelo do toga da ih je u početku proizvodio iz zabave. Bila sam stvarno zaintrigirana procesom izrade i razinom slobode koju sam dobiča kao kreativka unutar proizvodnog prostora.

Zato sam odlučila sljedeće dvije godine raditi u tvornici, pod njegovim mentorstvom.

To mi je omogućilo da bolje razumijem proces izrade nakita, naučim terminologiju i postanem stručnjak u području izrade nakita. Ova mi je prilika otvorila višestruka vrata. Ne samo da sam iz prve ruke vidjela kako rade iznimni timovi koji stoje iza vrhunskih robnih marki kao što su Celine, Alexander McQueen, Fendi, Dries van Noten i The Row, već sam također svjedočila tim talentiranim majstorima na poslu i upoznlao neke od najboljih dobavljača u Italiji.

MagMe: Što mislite, koja je najvažnija stvar koju ste naučili gledajući posao svoje obitelji u odnosu na najvažniju stvar koju ste naučili na fakultetu? Je li prethodno iskustvo ili obrazovanje bilo vrednije pri pokretanju vašeg brenda?

IK: Modna me škola oslobodila dopuštajući mi da se približim svojem kreativnom izričaju, dok me promatranje rada moje obitelji prizemljilo i naučilo me kako posao zapravo funkcionira.

MagMe: Odmah nakon fakulteta zakoračili ste u poduzetničke vode. Što je bilo najteže u tom razdoblju, jeste li se susreli s nekim izazovima?

IK: Pokretanje vlastitog posla nije lako. Puno je izazova, osobito na početku, ali jasna vizija i znati razloge zašto radite to što radite, važni su za napredak.

MagMe: Jeste li ikada razmišljali o odustajanju od poduzetništva?

IK: Nikada. Odustajanje nije opcija kad imate jasnu misiju i svrhu koja vas vodi.

MagMe: Koja je bila inspiracija iza stvaranja vašeg brenda i/ili vašeg prvog komada nakita? Što vas drži motiviranim?

IK: IVI je način izražavanja svoje kreativnosti. Preuzimam odgovornost redefiniranja ideje luksuza u nakitu spajanjem suvremenog načina razmišljanja s pravim tradicionalnim rukotvorstvom. Davanje nove perspektive svijetu nakita stalnim pomicanjem mojih kreativnih granica – u tome se krije moja motivacija. Moja misija je stvoriti nakit koji će omogućiti nekome da izrazi svoju osobnost upravo kroz odabir asesoara kojima dopunjava svoju odjeću.

MagMe: Kako izgleda vaš kreativni proces dok smišljate novi komad ili kolekciju?

IK: Tijekom kreativnog procesa događa se prava magija. Uvijek počinjem s mood boardom kako bih dala ton kolekciji. Puno inspiracije crpim iz mode, umjetnosti, glazbe i filma, posebno iz kasnih 80-ih, 90-ih i ranih 2000-ih godina. Volim stvarati kolaž slika ikona stila iz tog doba. Zamišljam look, a zatim razmišljam o nakitu s kojim bi ga stilizirala. Nakon toga kreiram osnovnio dizajn, a zatim sa 3D dizajnerom i produkcijskim timom usavršavam dalje sve detalje dizajna.

MagMe: Jedna od IVI kolekcija koja se najviše ističe je ona pod nazivom “Slot”. Koja je priča iza te kolekcije?

IK: Kolekcija “Slot” bila je prva kolekcija ovog brenda. Inspiriran je starinskim Bvlgari satom moje mame.

Namjera je bila stvoriti klasik i sretna sam što osam godina kasnije mogu reći da smo to i postigli.

MagMe: Sjećate li se još prve poznate osobe koja je nosila vaš nakit? Kako ste se osjećali u tom trenutku?

IK: Prva slavna osoba koja je nosila IVI nakit bila je glumica Kate Hudson. Sjećam se kao da je bilo jučer. Vrištala sam od radosti. Zatim su slijedile glumica Selma Hayek te glazbenice Miley Cyrus, Demi Lovato i Adele. Imati brend s bazom u Los Angelesu čini ovakve prilike pristupačnijima.

Adele
MagMe: Tko je vaša ikona stila ili osoba koju biste voljeli vidjeti da nosi vaše komade?

IK: Imam zaista mnogo ikona stila. Ona koja je oduvijek na vrhu moje liste je glazbena diva Beyoncé. Sviđa mi se kako inkorporira modu u svoju umjetnost, smatram to vrlo kreativnim.

MagMe: Vaš nakit može se pronaći u mnogim concept buticima diljem svijeta, uključujući i hrvatski Maria Store. Kako je započela vaša suradnja s Marijom Obrvan?

IK: Maria store je bio jedan od mojih prvih klijenata. Marija je sjedila pored moje mame na modnoj reviji poznatog brenda u Parizu, privukao ju je nakit koje je nosila i pitala ju je gdje ih može pronaći. Mama joj je dala moje kontakt podatke i tako je započeo naš poslovni odnos. Nakon osam godina Marija i ja razvile smo snažno poslovno partnerstvo, ali i vrlo blisko prijateljstvo.

Marija Obrvan i Ivi Kyratzi
MagMe: IVI butik otvorili ste u svojem rodnom gradu Nicosiji na Cipru, umjesto u Los Angelesu, Londonu ili Milanu. Recite mi više o butiku i iskustvu u njemu.

IK: Službena trgovina IVI u Nicosiji na Cipru bila je eksperiment za mene da vizualno vidim kako marka IVI izgleda i osjeća se u prostoru. Htio sam to učiniti u prostoru gdje se osjećam ugodno griješiti i primati iskrene povratne informacije. Čvrsto vjerujem u fizičko maloprodajno iskustvo, međutim, ono mora imati nešto jedinstveno da bi se netko potrudio posjetiti ga. Zaokruživanje priče brenda smatram dijelom kreativnog procesa.

MagMe: IVI je održiv brend, a ta se riječ posljednjih godina vrlo često koristi u modnoj industriji. Ipak, iako se o tome puno priča, još uvijek nije lako biti održiv brend. Kakvo je vaše iskustvo?

IK: Bliski odnos s mojom tvornicom omogućuje mi stalni otvoreni razgovor o načinu na koji se stvari proizvode. Što se tiče održivosti, prvenstveno sam koncentrirana na otpad. Željela bih stvarati zbirke koje proizvode minimalan otpad. Ponekad ponovno upotrijebim već korištene postupke, kalupe ili, čak, materijale.

MagMe: Industrija luksuznog nakita također bruji o dijamantima uzgojenim u laboratoriju. Koje je vaše mišljenje o tome? Možemo li očekivati neke IVI komade s dijamantima uzgojenim u laboratoriju?

IK: Nedavno sam uključila dijamante u IVI kolekciju, kad smo lansirali ekskluzivnu kolekciju izrađenu od 18-karatnog zlata. Naš dobavljač dijamanata je među najboljima u regiji i nabavlja dijamante samo iz certificiranih tvornica u Belgiji i Kanadi. Imala sam brojne razgovore s njim o dijamantima uzgojenima u laboratoriju. Kako mi je objasnio, tehnologija je strahovito napredovala, ali još nije dosegla najviše standarde kvalitete. Osim toga, ponuda dijamanata uzgojenih u laboratoriju trenutačno je vrlo ograničena u usporedbi s potražnjom. Ali, vjerujem u tehnologiju i jako sam uzbuđena idejom da imamo mogućnosti otkriti nove načine za stvaranje materijala.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR, Ana Kutija

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0