Prehrana bez glutena – prokletstvo ili pomodnost?
Autor: Mia Grčić
Kako su najednom ozbiljna autoimuna bolest, intolerancija i alergija na gluten postali statement?
Unatrag nekoliko godina, španjolski high street gigant Zara bio je prisiljen iz prodaje povući majicu sa sloganom “Are you gluten free?” nakon što je peticijom prikupljeno 53 tisuće potpisa koji su označili kampanju uvredljivom za osobe oboljele od celijakije.
Ne čudi činjenica da su reakcije na majicu toliko negativne od strane onih koji se bore s ovim problem, s obzirom na to da je broj ljudi koji pate od ozbiljnih tjelesnih reakcija povezanih s glutenom i pšenicom u velikom porastu.
Također, u posljednjih desetak godina, čini se da je “kruh naš svagdašnji” postao ne samo politički nekorektna namirnica, već i moralni izbor.
U Velikoj Britaniji, usporedbe radi, niknule su nove industrije, a sve zbog novog apetita za svim što je “free from” gluten, pšenica, soja, GMO… Jedno znanstveno istraživanje pokazalo je da je čak 15 posto kućanstava izbacilo gluten i pšenicu iz svoje prehrane.
Američki TV voditelj Jimmy Kimmel našalio se da se gluten može usporediti sa Sotonom, a glumica Jennifer Lawrence je averziju na gluten prozvala “novim cool poremećajem prehrane”. No, najbolji tenisač svijeta Novak Đoković kune se kako je bezglutenska prehrana preokrenula njegovo zdravlje i rezultate na bolje.
Što je točno gluten?
Gluten je protein koji se nalazi u zrnu pšenice, raži, ječma, pira, a građen je od glijadina i glutenina, koji je najvažniji protein u zrnu, odgovoran za čvrstoću i elastičnost tijesta. U današnje doba gluten se sve više povezuje s depresijom, autizmom, čak i razvojem raka.
S druge strane, hrana koju najviše volimo sadrži gluten poput pizze, tjestenine, kruha, kolača… Pa čak i umak od soje te brojni drugi umaci koji sadrže pšenicu kao zgušnjivače. Malo je reći da se mnogima s tom dijagnozom, čitav svijet raspadne kad shvate da od sada svaki odlazak u restoran ili u trgovinu, od užitka postaju preskupi očaj jer naglo postanu svjesni koliko proizvoda krije pšenicu – čak i keksi, grickalice i neke vrste čokolade.
S njihovog gledišta, nema ništa trendovski u gluten free prokletstvu, iako je taj pokret trenutačno jedan od najpopularnijih prehrambenih trendova u svijetu te jedan od pet stanovnika svijeta eliminira gluten iz prehrane smatrajući to zdravijom opcijom. Brojna istraživanja danas potvrđuju kako prehrana bez glutena smanjuje upalne procese u organizmu, a stvara više energije i čišću kožu, između ostalog.
Neke studije govore o tome kako je sourdough kruh prihvatljiv za one koji su razvili ovu intoleranciju te da se gluten tijekom duge, polagane fermentacije sourdough tijesta smanjuje i do 97 posto, za razliku od modernih procesiranih pekarskih proizvoda koji nastaju za dva sata.
Preosjetljivost na gluten pogađa više žena nego muškaraca što odmah označava “problem” gledan iz aspekta spola, na koji se može lakše odmahnuti rukom, kao viktorijansku dijagnozu “histerije”, imaginarne bolesti traženja pažnje, modno osviještenih pretežito žena mlađih dobnih skupina. Statistički, u usporedbi s muškarcima, izglednije je da će žene biti dijagnosticirane s osjetljivošću na gluten, dvostruko ili trostruko više žena pati od celijakije, a čak šesterostruko više od necelijakične osjetljivosti na gluten.Koja je razlika između alergije i intolerancije na gluten?
Veliki broj ljudi pogrešno smatra da je alergično na neku hranu, a riječ je zapravo o intoleranciji. Razlika je u tome što intolerancija na hranu ne uključuje reakciju imunološkog sustava, što znači da neće izazvati anafilaksu, ozbiljnu alergijsku reakciju koja može biti i smrtonosna niti će se ona pokazati kod testiranja na alergije.
Alergija na hranu javlja se, pak, kada imunološki sustav reagira na nešto inače posve bezopasno poput hrane, peludi i životinjske dlake kao da je supstanca toksična. Događa se neposredno nakon konzumacije određene hrane. S druge strane, kod intolerancije nema brze uzročno-posljedične reakcije, simptomi se mogu pojaviti nakon nekoliko sati ili dana nakon što ste konzumirali određenu vrstu hrane, a kliničke manifestacije su nejasne i nepredvidive te vrlo individualne. Alergije i intolerancije na hranu su sve češća pojava u modernom dobu, što ni ne čudi s obzirom na brz način života, stres, ali i preplavljenost polica supermarketa procesiranim namirnicama.
Budimo realni, gluten free je danas postao pravi prehrambeni trend te intolerancija na gluten često nosi pogrdan naziv “trendovska bolest bogatih bijelaca”, ali moramo biti svjesni da je to i istinska zdravstvena potreba i prokletstvo za sve veći broj osoba.
Fotografije:@aimeesong