Povijesno izdanje talijanskog Voguea

Siječanjsko izdanje talijanskog Voguea poprilično je zaprepastilo svojim izgledom. Bez premca najpoznatiji i jedan od najboljih modnih časopisa na svijetu, poznat po vrhunskim modnim editorialima i naslovnicama o kojima se uvijek priča, onaj čiji modni urednici oblikuju i definiraju modnu scenu te koji sugeriraju što je in i must have, osvanuo je bez iti jedne fotografije.

U prvom izdanju novog desetljeća, u gotovo 130 godina dugoj povijesti ovog časopisa, talijanski Vogue odlučio se na eksperiment te je u cijelom izdanju iskoristio djela umjetnika i slikara umjesto fotografija. Prvi je to put da naslovnicu talijanskog izdanja ne krasi djelo nekog poznatog fotografa. Ovaj, sasvim drugačiji pristup u vremenu kada dnevno, nesvjesno, pogledamo više od nekoliko tisuća fotografija, elaborirali su nastojanjem da izbjegnu bilo kakve faktore koji troše energiju koja je inače korištena u produkciji editorijala, kako bi se uštedio novac u svrhu održivosti prirode i podrške umjetnosti. Umjesto da se dopremaju koferi odjeće i plaćaju fotografi i modeli koji će na različitim destinacijama snimati editorijale, sva je odjeća nacrtana i oslikana.   

Sav novac kojeg su uštedjeli bit će doniran za Fondazione Querini Stampalia u Veneciji, koja je nažalost pretrpjela veliku štetu izazvanu poplavama.

Iako se iduće izdanje vraća fotografiji i dosadašnjem, dobro poznatom načinu rada, uredništvo je svjesno da u mjesec dana ne mogu previše pomoći planeti, no htjeli su primjerom pokazati kako, ako jedan od najvažnijih časopisa na svijetu preuzme ovakav rizik i za izdanje ne potroši gotovo ništa, i drugi trebaju slijediti inicijativu i razmisliti o tome kako mogu pomoći i doprinijeti u očuvanju prirode.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0