Potvrđeno je! Putovanja pozitivno utječu na mentalno zdravlje i wellbeing

Odavno znamo da odmor i putovanja pozitivno utječu na nas i naše mentalno zdravlje, a sada je to napokon i potvrđeno! Nova studija koju je proveo Opodo, jedna od vodećih europskih online putničkih agencija, fokusirala se na fenomen poznat kao travel-therapy, odnosno pozitivan učinak godišnjeg odmora na mentalno zdravlje pojedinca.

Studija koja je provedena u više europskih zemalja uključivala je 10 tisuća ispitanika, a rezultati su podsjetnik na važnost putovanja kao katalizatora sreće.

Iznenađujuće visok postotak ispitanika, odnosno preko 90 posto ispitanika vidi putovanje kao izvor wellbeinga. Ako pogledamo razlike među zemljama vidjet ćemo da su Portugalci i Talijani na vrhu postolja europskih nacionalnosti koje daju prednost putovanjima kao izvoru wellbeinga (98 posto), a odmah iza njih slijede Španjolci (97 posto). Francuzi su na četvrtom mjestu (96 posto), ispred Šveđana (95 posto) i Nijemaca (93 posto).

Istraživanje se bavilo i aktivnostima koje najučinkovitije podržavaju mentalno zdravlje tijekom odmora. Rezultati su otkrili da je većina ispitanika izjavilo da su “jednostavno opuštanje” i “nikakve aktivnosti” imale najpozitivniji učinak, a odmah nakon toga razgledavanje i čitanje. U današnjem ubrzanom svijetu, gdje je konstantna produktivnost često prioritet, ovo ponovno potvrđuje važnost tišine i mira.

Među razlozima za putovanje vidljive su i razlike u generacijama i očekivanjima od putovanja. Mlađi pojedinci su nova iskustva i avanturističke aktivnosti smatrali korisnima, dok je najstarija dobna skupina naglašavala važnost upoznavanja novih ljudi za njihovo stanje uma.

Rezultati ovog istraživanja dodatno naglašavaju pozitivan utjecaj putovanja na mentalno zdravlje. Odvajanje vremena za opuštanje, bavljenje ležernim aktivnostima i istraživanje novih iskustava može značajno pridonijeti nečijem mentalnom zdravlju tijekom odmora. Istraživanje naglašava i važnost putovanja u pomlađivanju našeg uma i pronalaženju trenutaka spokoja usred užurbanih života.

Rezultati pokazuju i da dobrobiti odmora nadilaze puko fizičko opuštanje. Oni igraju ključnu ulogu u poboljšanju našeg ukupnog mentalnog zdravlja i emocionalnog stanja. Ohrabrujuće je vidjeti da velika većina ispitanika smatra da putovanja pozitivno utječu na njihovo mentalno zdravlje. Ovo ponovno potvrđuje ideju da putovanje nije samo posjećivanje novih mjesta, već i njegovanje našeg unutarnjeg stanja i rast te koliko je važno ukomponirati putovanja u naše živote.

Ostaje nam jedino zapitati se koje je sljedeće putovanje i krenuti u organizaciju!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0