Pinterest

Pilates na reformerima – najpopularniji oblik tjelovježbe za utegnuto tijelo

Vježbanje pilatesa jedan je od najboljih načina za postizanje fleksibilnosti, izduživanja mišića i utezanja tijela pa ne čudi kako je, pogotovo među ženskom populacijom, jedno od najpopularnijih načina tjelovježbe. Svi oni kojima odgovaraju benefiti pilatesa zato su još “zagrijaniji” i za izvođenje istih i sličnih vježbi na spravama, odnosno reformerima.

Pilates na reformerima kao oblik tjelovježbe iznimno je popularan zbog toga što aktivira sve mišićne skupine i oblikuje tijelo, a isto tako je riječ o tipu treninga koji nikad ne može dosaditi – jer se na spravi može izvoditi više od 500 različitih vježbi. Upravo zbog mnogobrojnih mogućnosti reformera i različitih pokreta koje se mogu izvoditi na reformeru i cadillacu, svaki se trening može prilagoditi potrebama i željama osobe koja vježba, što je još jedan benefit vježbanja pilatesa na reformerima.

Pinterest

Najveća razlika od vježbanja pilatesa na prostirci i vježbanja na reformeru je u tome što sprave imaju pokretljivu podlogu i opruge koje stvaraju opterećenje, a zajedno, tijekom izvođenja vježbe, ta dva elementa potiču veću aktivaciju mišića i – samim time – otežavaju trening te pojačavaju njegov efekt. Uz pravilno izvođenje vježbi, te stručno vodstvo trenera, iznimno je bitno i pripaziti na pravilno držanje tijekom korištenja spravi te disanje. Reformeri izgledaju poput kreveta, a tijekom vježbanja ćete u jednom trenutku na njima stajati, ležati ili sjediti, koristiti sve dodatke koje možete vidjeti na njima i mijenjati razinu opterećenja, tako da je riječ o zaista dinamičnom treningu.

@paris.pilates

Osim što će djelovati na zatezanje mišića stražnjice, leđa i trbušne mišiće, pilates na reformerima može blagotvorno utjecati i na bolove u leđima te stabilizirati čitavo tijelo, a jedan od najvećih benefita je što na spravama mogu vježbati sve dobne skupine, oni koji nikad nisu vježbali, osobe koje imaju problema s leđima, pa i trudnice.

@paris.pilates

Najveći efekt vježbanje na reformeru imat će na jačanju corea što će u konačnici utjecati i na kralježnicu, zdjelicu te donji dio leđa. Uz to što će osnažiti i izduljiti mišiće, pojačati fleksibilnost te popraviti posturu, djelovat će i na smanjenje masnih naslaga. Vježbanje na reformeru nudi sve benefite pilatesa na prostirci uključujući i osnaživanje tijela, poboljšanje fleksibilnosti i koordiniranosti te uspostavljanje ravnoteže. U svakodnevici će to značiti bolje držanje, gracioznije pokrete, a mnogima i olakšanje od boli u leđima.

Nećemo vas lagati, ako niste u formi ili ste tek nedavno počeli vježbati, imajte na umu da je trening na reformeru od 60 minuta iznimno intenzivan tako da ćete nekoliko puta pomisliti da više ne možete izdržati izvođenje vježbe te ćete nakon treninga osjećati umor. Pripremite se i na aktivaciju mišića za koje uopće niste znali da postoje, koji će se, ako ste ih po prvi put aktivirali, vjerojatno i upaliti nakon treninga. No, bez obzira na sve, važno je ne odustati, jer ćete benefite ovog treninga vidjeti veoma brzo. S vremenom ćete neke vježbe koje na početku niste mogli izvesti, jednostavno moći napraviti, jer ćete postati fleksibilniji, a trening vam nikad ne može postati dosadan ili “prelagan” – osim što možete uvijek pojačati opterećenje, uvijek će postojati i vježbe koje još niste isprobali.

Pinterest

Pilates na reformerima postao je fitness metoda o kojoj se najviše priča u posljednje vrijeme, a u 2022. godini se pretraživanje tog treninga povećalo čak za 124 posto. S obzirom na mnogobrojne navedene benefite, a i činjenicu da pilates na reformerima uvijek vježbate uz profesionalnog trenera koji je obučen za rad sa spravama što znači da ćete iz svakog treninga moći izvući maksimum i da nema straha od ozljeda kao pri samostalnom vježbanju, jasno je i zašto. Ako vas ovaj tip treninga zanima, nemojte više čekati i isprobajte!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0