Ovo su najčešće pogreške koje radimo pod tušem

Mnogi će se složiti – ništa ne pruža takav nalet energije kao tuširanje! Ako je potrebno razbuditi se, uspavati, zagrijati, opustiti – upravo je voda koja pada po nama najčešće rješenje.

No, česti su i problemi sa suhom, osipima sklonom ili vrlo masnom kožom, bez da znamo kako i zašto je došlo do toga. Borimo se i s perutanjem i osjetljivom kožom, kao i osjećajem zatezanja.

Koža sastoji od mikrobioma – živih organizama koji žive na našoj koži. Ako se ravnoteža mikroorganizama previše promijeni uporabom gela za tuširanje i pretjeranim umivanjem ili tuširanjem, koža može izgubiti svoje prirodne obrambene mehanizme i utjecati na imunosni sustav. U nastavku otkrivamo  najčešće pogreške koje nehotično radite te rješenja koje možete primijeniti već danas.

Koristite prevruću vodu i predugo se tuširate

Nitko nas ne može prisiliti na hladni tuš za vrijeme niskih temperatura, ali izrazito vruća voda, kao i vremenski dugo tuširanje u potpunosti skidaju prirodna ulja, lipide i keratin s kože, koji pomažu zadržati vodu u koži. Time ona ostaje suha i nadražena te joj nedostaje vlage. Kraće tuširanje s mlakom vodom kožu neće do kraja isušiti.

Dok perete kosu, noktima utrljavate šampon u vlasište

Mučite li se s peruti ili masnim vlasištem, možda vam je došlo da energično i jako istrljate vlasište u nadi kako ćete ga bolje oprati. Ako pritom koristite nokte, oni će prouzrokovati ožiljke na vlasištu te potaknuti još veće stvaranje peruti. Isto tako, agresivnije pranje kose može dovesti do rastezanja kose i pucanja vrhova vlasi.

Prvo perete tijelo, a onda kosu

Najbolje je upravo suprotno jer šamponi i balzam ili maske za kosu mogu iziritirati osjetljivu kožu tijela ako se dobro ne isperu s kože. To može uzrokovati akne i mitesere pa preporučujemo da tijelo perete tek nakon što ste oprali kosu. Naravno, najbolje bi kosu bilo prati odvojeno. Iako nam na svim pakiranjima balzama za kosu piše da ga nanosimo od sredine do vrhova kose, neki dermatolozi smatraju kako ga je dobro povremeno nanijeti i na samo vlasište kako bi se regeneriralo.

Lice perete pod tušem

Lice nikada ne biste trebali prati za vrijeme tuširanja. Voda pod tušem uvijek je toplija nego što bi trebala biti, što dovodi do isušivanja lica. Ne preskačite pranje lica, ni ujutro ni navečer, ali to ne radite pod tušem već nad umivaonikom. Znamo da zvuči kao jedan korak više, ali koža će vam biti zahvalna!

Korištenje spužvice za pranje tijela

Agresivne spužve za pranje tijela mogu samo odmoći vašoj koži stvarajući na njoj mikropukotine, podložne infekcijama i aknama. Iako je razmazivanje gela za tuširanje rukom sasvim dovoljno, smatrate li da vam je potrebno neko pomagalo, razmislite o običnom pamučnom ručniku manjih dimenzija. Obavezno pazite na higijenu ručnika te ga perite nakon svakog tuširanja. Umjesto spužvice, pod tušem možete isprobati i suho četkanje!

Brijanje nogu tijekom jutarnjeg tuširanja

Prema stručnjacima, najbolje vrijeme za brijanje nogu je prije spavanja, jer dok spavamo, noge postaju toplije i lagano nateknu zbog čega se dlačice vraćaju u svoje folikule i postaju manje očite. Dakle, brijanjem navečer, iduće jutro noge djeluju još glađe! A ako vam je brijanje dosadilo, predlažemo da se podvrgnete uklanjanju dlačica laserom!

Sušenje tijela ručnikom

Sušenje i trljanje tijela ručnikom – jer uvijek negdje žurimo ili želimo biti što prije gotovi – je preagresivno za kožu tijela. Ono što je puno bolje je nježno utapkavanje ručnikom i činjenica da je ne trebamo do kraja osušiti jer se tako bolje priprema za idući korak.

Hidratacija tijela

Najbolje vrijeme za korištenje losiona, krema za tijela ili ulja je odmah nakon laganog sušenja tijela ručnikom. Dok je koža još vlažna, a zahvaljujući toplini kupaonice, pore kože još su raširene i bilo koji proizvod kojeg koristite će se brže upiti te imati jače djelovanje jer će dublje prodrijeti u kožu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0