Organska vina sve su popularnija! Istražili smo ponudu hrvatskih vinarija…

Organsko vino je vino proizvedeno od grožđa uzgojenog u skladu s principima organskog uzgoja koji uobičajeno isključuje upotrebu umjetnih kemijskih gnojiva, pesticida, fungicida i herbicida. Ono je sve popularnije među proizvođačima i potrošačima vina u Europskoj Uniji, ali unatoč tome tradicionalna proizvodnja vina i dalje je zastupljenija te popularnija među insadjerima i publikom.

Zašto izabrati vino s etiketom i certifikatom “organsko” umjesto tradicionalnog? Razlozi su jednostavni. Organski uzgajano voće je zdravije za organizam, u ovom slučaju radi se o grožđu. Uz to što štitite organizam konzumirajući organsko, istovremeno čuvate i sredinu koristeći obnovljive izvore. Također, organska vina sadrže manje sulfita od tradicionalnih. Oni se dodaju vinu u svrsi konzervansa, a stopostotno organska vina čak uopće ne sadrže sulfite. Baš smo zato odlučiti istražiti ponudu hrvatskih proizvođača organskih vina i saznati gdje ih možemo pronaći.

OPG Ivan Kosovec

OPG Ivan Kosovec nalazi se na obroncima Moslavačke gore, u Popovači. U ponudi ovog proizvođača nalaze se škrlet, chardonnay, frankovka, zweigelt i crni pinot. Filozofija uzgoja i obrade vinograda temelji se na ekološkim principima i tehnikama što uključuje ručni rad i održavanje vinograda bez upotrebe umjetnih gnojiva, insekticida i herbicida. Nisu dozvoljene nikakve intervencije u mošt ili vino što može biti slučaj pri tradicionalnoj proizvodnji vina. Preporuka njihovog organskog crnog vina je Kosovec Frankovka, a preporuka za ljubitelje bijelog vina je Kosovec Škrlet. Selekciju Kosovec vina možete pronaći online na miva.com.hr.

Vinarija Clai

Vinarija Clai smještena je u unutrašnjosti Istre, nedaleko od Krasice, u selu Brajki. U svome asortimanu, osim organskih vina, imaju i domaće maslinovo ulje i rakiju. Oni, kao proizvođači, nose oznaku specifičnu za organske proizvođače Europske Unije koja je garancija za ekološka načela uzgoja, proizvodnje i pakiranje proizvoda. Proizvodi s ovom oznakom su 100 posto ekološkog podrijetla.

Grožđe se u njihovom podrumu vinificira na prirodan način, spontanom fermentacijom na kožicama, bez dodataka enzima, kvasaca ili malolaktičke bakterije. Vino odležava na talogu, u velikim drvenim bačvama različitih veličina, a nakon dvije godine buteljira se bez mikro ili sterilnog filtriranja. Ponudu prirodnih vina istražite na službenoj stranici clai.hr.

Vina Kopjar

Vinarija Kopjar nalazi se u Novom Marofu, a njihova vina nastaju iz grožđa uzgojenog na ekološki način. U vinogradima se uzgajaju bijele sorte grožđa – sauvignon, rajnski rizling, zeleni silvanac, graševina, žuti muškat, chardonnay i manzoni, a od crnih sorti tu su cabernet sauvignon i crni pinot, koje u skladu s optimalnim zemljištem, povoljnom klimom i njegom vinogradara, razvijaju svoj maksimalan potencijal. S najvećeg i najprestižnijeg ocjenjivanja vina na svijetu – Decanter World Wine Awards 2019. došle su sjajne vijesti, Graševina 2018. okitila se srebrnom medaljom, a Sauvignon, Kopjar Cuvée, Chardonnay broncama. Više o ovim vinima doznajte na stranici comet.hr.

Ako ste naklonjeni organskoj prehrani, namirnicama i pićima, organska vina su, zapravo, vaša šalica čaja. No, ako ste ljubitelj vina s tradicionalnom recepturom, organska vina mogu poslužiti kako sjajna degustacija za usporedbu okusa. Svakako, domaća organska vina čine sjajno društvo za vikend večeri (nitko vas neće kriviti ako otvorite bocu i na ovaj tmuran ponedjeljak).

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Tekst: Ana Ageljić

Fotografije: Instagram, Facebook