Najbolji svjetski brendovi votke koji nisu iz Rusije

Ako obožavate raditi koktele, vjerujemo da je vaš kućni bar opremljen barem jednom bocom prozirnog pića koje je baza brojnih koktela. Iako je uvriježeno mišljenje najbolje votke dolaze iz Rusije, vrlo je vjerojatno da, zbog njihova naziva, uopće nemate dojam da većinu vremena konzumirate votke koje potječu iz Poljske, Švedske, Francuske… Primjerice, Nemiroff votka, iako njezin naziv zvuči ruski, potječe iz Ukrajine i to iz najstarije destilerije u toj zemlji, osnovane 1872. godine. Votka se proizvodi diljem svijeta, a Europa ima nekoliko svjetski poznatih votki koje se izvoze u brojne zemlje diljem planete.

Belvedere (Poljska)

Mnogima omiljen europski brend potječe iz Poljske. Izrađuje se od poljske raži i pročišćene vode te je bez aditiva. Jedna od najvećih destilerija u Poljskoj počela je s radom 1910. godine, a recepturu izvlače iz tradicije izrade koja seže unatrag 600 godina.  U mirisu ćete osjetiti note vanilije, kao i na nepcu, i to u kombinaciji s crnim paprom. Proizvodnja se odvija u gradiću Zyrardów, u suradnji s lokalnim farmerima, do 2023. godine bit će u potpunosti organska, a održivost je na prvom mjestu i kad je u pitanju pakiranje.

Absolut (Švedska)

Ovaj brend potječe iz grada Åhusa, na jugu Švedske. Izrađuje se od prirodnih sastojaka koji se mogu pronaći u blizini proizvodnje te su, naravno, i glavni sastojci voda i raž također iz Švedske. Ova destilerija jedna je od najefikasnijih kad je potrošnja energije tijekom proizvodnje u pitanju, a uz to je i CO2 neutralna. Jedan od najvećih brendova na svijetu nastao je 1879. godine, a do danas je jedan od omiljenih izbora za koktele.

Nemiroff (Ukrajina)

U proizvodnji je od 18. stoljeća, i to u gradu Nemyrivu, koji se nalazi otprilike četiri sata vožnje od Kijeva. Jedan od najvećih proizvođača na svijetu, 1998. godine predstavio je novu recepturu infuziranu s medom i chillijem, moćno piće koje je postalo jedan od suvenira koji se obavezno kupuje na putovanju Ukrajinom. Proizvodi najstarije destilerije u Ukrajini osvojili su više od 70 nagrada na svjetskoj razini te slove za neke od najkvalitetnijih na svijetu.

Ciroc (Francuska)

Na modernu verziju tradicionalnog pića francusku kompaniju inspirirala je stoljetna tradicija proizvodnje vina. Poseban okus daju francusko grožđe, kao i pet destilacija, zbog kojih je ovo piće iznimno čisto, a na nepcu možete osjetiti svježe i voćne arome citrusa, naranče i anisa. Umjesto žitarica, kao baza se koristi grožđe sorte Ugni Blanc i Mauzac Blanc. Brend je 2003. godine osnovala francuska obitelj vinara, a ovo aromatično piće jedno je od najčešćih odabira za koktele.

Grey Goose (Francuska)

Svi sastojci ili ambalaža, koji je potreban za jednu bocu ovog brenda, proizvedeni su u Francuskoj. Baza su pšenica i prirodna izvorska voda, ovo piće je 100 posto prirodno i bez glutena te je ručno rađeno, i to Maître de Chai metodom rezerviranom za vina. Prije nego se boce pune, one se i ispiru Grey Gooseom, tako da je to jedina tekućina koja dodiruje bocu.

Finlandia (Finska)

Izrađuje se od finskog ječma i prirodne izvorske vode s glečera – izvor Rajamäki nastao je prije više od 10 tisuća godina, pa zato ima jako čist okus. Nedaleko od izvora 1888. godine osnovana je i proizvodnja, koja je potom postala tvornica Finlandia, a svakog ljeta u Finskoj sunce ne zalazi puna 72 dana što znači da je ječam okupan suncem i u ponoć. Ovi prirodni sastojci iznimno su posebni i zato daju jedinstven okus.

Chopin (Poljska)

Boutique obiteljska destilerija u Poljskoj izrađuje votku od ječma, pšenice i – krumpira! Obiteljski biznis cvate već 30 godina, mnogi proizvaju ovaj brend najboljim poljskim u svojem segmentu, a u destileriji se proizvodi 100 posto sastojaka koji se nalaze u jednoj boci. Proizvodnja malih količina, ali vrhunske kvalitete ono je po čemu se ovaj brend posebno ističe pa ne čudi činjenica da je Chopin Potato Vodka, sa suptilnim aromama vanilije i zelene jabuke, najnagrađivanija na svijetu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0