Najbolje grickalice koje sadrže prirodne šećere

Šećeri su najjednostavniji oblici ugljikohidrata koje naše tijelo koristi kao energiju i gorivo. Prirodni šećeri se nalaze u voću i nekom povrću (fruktoza), ali i u mliječnim proizvodima (laktoza).

Tijelo probavlja šećere fruktozu i laktozu drugačije od načina na koji probavlja rafinirane šećere koji se dodaju prerađenoj i pakiranoj hrani. Rafinirani šećeri se puno brže razgrađuju, što uzrokuje nagli porast razine inzulina i šećera u krvi. A budući da se brzo probavlja, može doći do smanjenog osjećaja sitosti nakon jela, što potiče prekomjernu konzumaciju. S druge strane, fruktoza i laktoza se puno sporije probavljaju jer sadrže i vlakna koja pomažu da ostanemo siti i uravnotežuju šećer u krvi.

Ako želimo svom tijelu omogućiti kvalitetnu i prehranu, iznimno je bitno obratiti pozornost na vrstu šećera koju unosimo. Prirodni oblici šećera iz voća, povrća i mliječnih proizvoda prepuni su minerala i vitamina. Zdrave grickalice koje sadrže prirodni šećer mogu biti ukusne i nutritivno bogate alternativne nezdravim grickalicama koje sadrže dodatni šećer. Izdvajamo nekoliko najboljih alternativa za slatkiše i grickalice, koje su pritom i zdrave!

VOĆE

Sveže voće poput jabuka, krušaka, jagoda, borovnica, malina, lubenica i grožđa sadrži prirodni šećer, fruktozu. Voće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, što ga čini odličnom zdravom grickalicom. Ananas, kivi, borovnice, jagode, ili samo jabuka na dan, bitno je da u svoju prehranu redovio uvrstite sezonsko voće.

TAMNA ČOKOLADA

Ako žudite za nečim slatkim, tamna čokolada s visokim sadržajem kakaa (70 posto ili više) može biti dobar izbor. Tamna čokolada sadrži manje dodanog šećera u usporedbi s mliječnom čokoladom i nazivaju je pravim rudnikom antioksidansa jer sadrži poprilične količine flavonoida blagotvornih za naše zdravlje.

JOGURT S VOĆEM ILI ORAŠASTIM PLODOVIMA

Prirodni jogurt sa svježim voćem ili medom može biti odlična grickalica. Zanimljiva je i kombinacija s dodatkom pokojeg lješnjaka, indijskog oraščića ili badema. Jogurt je bogat proteinima i probioticima koji su dobri za vašu probavu a može poslužiti kao odličan međuobrok.

ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi poput badema, oraha, kikirikija, pistacija, indijskih oraščića i lješnjaka su odličan zdravi snack. Sadrže zdrave masti, proteine i prirodni šećer te Zbog svog udjela masnoća, izazivaju dulji osjećaj sitosti i na taj način mogu pomoći pri gubitku suvišnih kilograma. Poželjno ih je jesti u međuobrocima, a osim masnoćama, orašasti plodovi obiluju i vlaknima, proteinima te vitaminima i mineralima.

 

SUŠENO VOĆE

Suho voće kao što su šljive, brusnice, datulje i grožđice sadrži prirodni šećer, izvrstan su izvor vlakana, vitamina i minerala, a predstavljaju i značajnu podršku u borbi protiv raka, bolesti metabolizma i srčanih problema. Osim što je bogati izvor vlakna, sušeno voće je visoko na ljestvici izvora kalija u hrani, a također sadrži široku lepezu bioaktivnih fenola, vitamina i minerala svojstvenih svakom plodu.

 

Važno je napomenuti da, iako ove grickalice sadrže prirodni šećer, potrebno ih je konzumirati umjereno i u okviru uravnotežene prehrane. Prekomjerno konzumiranje čak i prirodnih šećera može imati negativne učinke na zdravlje.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0