ženski marš

MagMe Classics: Ženski marš

Tisuće žena preplavilo je ulice Pretorije u Južnoafričkoj Rebulici, 9. kolovoza 1956. godine. Njihova borba tada je bila usmjerena protiv nasilno donesenih zakona, a više od 20 tisuća žena tog je dana odigralo važnu ulogu u borbi za ženska prava. Ženski glas se čuo na prvom ženskom maršu u povijesti.

Čak šezdeset i jednu godinu kasnije, tisuće prosvjednika izašlo je na ulice diljem Sjedinjenih Američkih Država na drugi marš žena, odnosno prvi “pravi” marš žena, koji se kao tradicija nastavio i do danas. Samo dan nakon što je Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima u SAD-u, Internet je postao mjesto susreta za sve one frapirane ovakvim nizom događaja. Tijekom čitave kampanje javnost je imala prilike vidjeti kako se odnosi prema ženama te njegova pobjeda nije dobro odjeknula u svim krugovima.

marš 2017

Sada već kultni ženski marš održao se prvi dan nakon inauguracije predsjednika Donalda Trumpa. Iako se ispočetka mislilo da neće privući veliku pozornost, Washingtonom je marširalo više od pola milijuna žena, a u cijelom svijetu više od četiri i pol milijuna.

Marš je bio indirektno usmjeren protiv Trumpa, no direktno je podržavao borbu za prava žena, socijalnu pravednost, ravnopravnost i ljudska prava s posebnim naglaskom na pitanja rase, etničkog podrijetla, spola, religije, imigranata i zdravstva.

Tog 21. siječnja 2017. godine, podršku ženskom maršu pružilo je više od 50 država u SAD-u, kao i 30 velikih gradova diljem svijeta koji su na ulicama pružili podršku ženskim pravima.

Cilj marša bio je usmjeriti ženski aktivizam u političke dobitke na izborima, no ženski marš je postao puno više od toga. Iste godine prerasta u pokret otpora i poprima neviđene razmjere. Ženama je dosta raznih Trumpova, bogatih redatelja koji iskorištavaju mlade glumice, moćnika koji se izvlače iz svega novcem i tretiraju žene kako se sjete. Iste godine, Me Too pokret dolazi do izražaja nakon nebrojenih optužni za seksualna zlostavljanja i nešto što je bio jednokratni krik, postaje dugotrajni poziv upomoć.

Ženski marš nastavlja se održavati i iduće godine, i one nakon, i održat će se svake iduće u siječnju.

Prošle su godine žene bile nesigurne. Nisu znale što da očekuju. Nisu znale je li to zapravo dobra stvar; bilo je mnogo onih koje su govorile ‘Oh, ovo je anti-Trump prosvjed.’ Ali zapravo, ovo je prosvjed ZA žene. A ove su godine žene upravo to shvatile. Shvatile su da imaju glas i da taj glas mogu iskoristiti kako bi promijenile trenutačnu situaciju, a to je situacija nejednakosti – Katherine Siemionko, direktorica Women’s March saveza

Danas se ženski marš organizira lakše nego ikada, dapače održan je online ove godine, no nije uvijek bilo toliko jednostavno doći do masa.

Prije više od 100 godina, organizacija marša bio je iznimno zahtjevan pothvat zbog kojeg se mnogo toga riskiralo. Dan prije inauguracije američkog predsjednika Woodrowa Wilsona 1913. godine, pet tisuća žena je u Washingtonu marširalo u svrhu stjecanja prava glasa. Prosvjed su predvodile sufražetkinje Alice Paul i Inez Hilholland te je postignut velik uspjeh s obzirom na to da su oči javnosti bile uprte u njih, a ne u novog predsjednika.

Svijet do tada još nije vidio tako dobro organiziran sufražetski spektakl, a do tada ovakva vrsta događaja nije bila uobičajena. Sto godina kasnije, i dalje je jedno od glavnih sredstava komunikacije između građana i vladajućih.

Podrška javnosti pokretu za prava žena porasla je nakon marša te je sedam godina kasnije izglasan 19. amandman koji je ženama omogućio pravo glasa u Americi.

Najveći marš za jednaka prava, do tada, održan je isto u Washingtonu 1978., kada je NOW (National Organization for Women) organizirala sto tisuća prosvjednika u borbi za ratifikaciju amandmana u preostalih 38 država. Do 1982. godinje, njih 35 je ipak ratificiralo amandman za jednaka prava.

Na majčin dan 2000. godine, oko 750 tisuća marširalo je u Washingtonu za strožu regulaciju kontrole oružja. Diljem države maršu se priključilo oko 250 tisuća ljudi, a marš su podržavale i mnoge poznate ličnosti poput tadašnje prve dame Hillary Clinton, senatorice Dianne Feinstein, Rosie O’Donnell i drugi. Dvije godine kasnije, više od pola milijuna građana prosvjedovalo je maršom kroz Washington kao podrška reprodukciji i ženskim pravima.

Ove godine, ženski marš je održan virtualno, a fokusiran je na tri područja: reproduktivna prava, imigracija i klimatske promjene. Inicijativa koja od 2017. i prvog  marša stoji iza borbe za jednakost i ženska prava, Women’s March Global, okuplja pojedince diljem svijeta u globalnu mrežu i pruža edukaciju, trenininge, povezivanje s drugim aktivistima i podršku u medijskim kampanjama.

Trump je otišao otprilike jednako kako je i došao, s puno skandala i s puno prašine. Iako nije donio puno toga dobrog, probudio je aktivizam, pojačao glas žena koje su bile tihe i potaknuo mase da izađu na ulice. I to ne jednom. Iako je on davna prošlost, borba protiv onog što predstavlja nastavlja se glasnija nego ikad.

Ideja aktivne borbe za vlastita prava itekako je živa i ojačana dodatnim alatima. U vrijeme kada sami kreiramo vijesti i upravljamo svojim medijima poput Instagrama i Facebooka i dalje smo svjesni jačine poruke koju šaljemo kada izađemo na ulice.

Žene sve više izlaze u javnost s onim pričama koje su dugo bile tabu, čime dodatno osnažuju druge žene i daju do znanja da je danima šutnje došao kraj. Glas nam je uvijek bio najjače oružje i divno je vidjeti da danas marširamo ulicama, društvenim mrežama, bespućima Interneta… I da se borimo za svoja prava na razne načine, svakodnevno.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0