Created with RNI Films app. Preset 'Fuji Pro 160NS'

MAGnificent Women: Pozivamo vas da slavite snažne žene oko sebe!

Kaže se da iza svakog velikog muškarca stoji žena, a iza svake uspješne žene hrpa drugih sjajnih žena koje joj pružaju podršku.

Kaže se, također, i da su žene iznimno kompetitivne, a razlog tome leži u činjenici da nas je društvo oblikovalo tako da se natječemo jedna s drugom – kao da smo si međusobno konkurencija. Međutim, sve više kolektivno shvaćamo koliko je jaka moć čopora i kako međusobnom podrškom možemo puno više.

Moć čopora

Nova istraživanja Harvard Business Reviewa pokazuju kako i muškarci i žene imaju benefita od povezanosti s različitim skupinama i širokog kruga poznanstva. Uz iste kompetencije i jednako širok krug poznanstava, ženama pomaže još jedan faktor. Za razliku od muškaraca, žene formiraju i manje krugove sebi bliskih žena zahvaljujući kojima postoji veća mogućnost napredovanja ili dobivanja boljih uvjeta. Znači, uz podršku drugih žena veće su šanse za uspjeh žene.

Koji je razlog tome? Nakon dugog niza godina “muških klubova” i klanova u kojima su žene često nepravedno lišene pozicije ili mogućnosti napredovanja, žene koje su na poziciji da odlučuju, radije biraju kompetentnu ženu, znajući koliko puta su same bile u istoj situaciji. Godinama je postojao ograničen broj “mjesta za stolom” za žene, no stvari se u posljednje vrijeme drastično mijenjaju.

Istraživanja su pokazala da su žene više uključene u kućanske i obiteljske aktivnosti. Više kuhaju, čiste, pospremaju i provode više vremena na neplaćene aktivnosti koje uključuju produktivnost i kreativnost.  Istovremeno su manje plaćene. Prema PayScaleu, žene su za jednak posao plaćene prosječno čak 19 posto manje od muškog kolege. Samo šest država na svijetu ispunjava sve faktore koji pokazuju potpunu ravnopravnost između žena i muškaraca. Ali trendovi idu u korist žena i sve se više smanjuje taj “gap”. Sve više dolazi do potrebe za vještinama koje uključuju otvorenu komunikaciju, kvalitetno planiranje i empatiju, odnosno vještinama koje žene prirodno posjeduju.

Posljednjih godina svjedoci smo pokretima u kojima se osnažuje odnos žena i dokazuje da žena ženi nije vuk, već najbolji saveznik. Solidarnost među ženama postaje most na kojem je moguće graditi jedno novo, drugačije društvo.

Created with RNI Films app. Preset ‘Fuji Pro 160NS’

Žene koje mijenjaju javni diskurz

#MeToo pokret definitivno je promijenio pogled na položaj žena u društvu i ponajviše na javni govor o važnim temama poput zlostavljanja i upotrebe moći nad ženama. Godinama osjećamo posljedice ovog pokreta u kojem su mnoge slavne osobe istupile s vlastitim negativnim iskustvima. Najveća posljedica je definitivno osnaživanje žena na korištenje svog glasa i povratak kontrole nad sobom zahvaljujući podrški drugih žena koje su prošle to iskustvo.

Tabu teme, a istovremeno teme koje bi trebale biti normalne i o kojima bi se trebalo pričati u društvu, sve manje su tabu teme. Iako smo pravo glasa dobile davno, tek sad se glas počinje čuti.

Chrissy Teigen i Meghan Markle ove godine su u javnost izašle s intimnim detaljima gubitka djeteta tokom trudnoće, što je velika inspiracija milijunima žena koje se u šutnji bore s tom problematikom.

Kamala Harris postala je prva ženska potpredsjednica SAD-a čime je dokazala milijunima djevojčica diljem svijeta da se snovi ostvaruju i da svi imamo jednake šanse.

Ovo je godina u kojoj su podrška, razumijevanje i međusobno pomaganje vrijednosti do kojih nam je najviše stalo, a žene su prije svega empatične i najjače kad je najteže.

Zemljama koje se uspješno bore protiv pandemije zajedničko je upravo to da im je na čelu žena. Jacinda Andser, premijerka Novog Zelanda, Angela Merkel, kancelarka Njemačke, islandska premijerka Katrín Jakobsdóttir, finska premijerka Sanna Marin i predsjednica Tajvana Tsai Ing-Wen, istaknute su kao primjeri najboljeg upravljanja krizom uzrokovanom koronavirusom. Analiza u kojoj su sudjelovale 194 zemlje diljem svijeta identificirala je  četiri zajedničke karakteristike u ženskom vodstvu tijekom pandemije: povjerenje, odlučnost, upravljanje tehnologijama i ljubav. Istraživanje naglašava da su svi dobri vođe, bez obzira na spol, uspješno koristili prva tri (povjerenje, odlučnost, tehnologije), ali četvrti faktor – ljubav, ono je što izdvaja liderice. Ta ljubav najbolje se manifestira kroz iskrenost i otvorenu komunikaciju.

Svijet je puno bolje mjesto kad se međusobno podržavamo i slavimo nego kad se uspoređujemo i natječemo. Upravo zato ove godine slavimo sjajne žene koje nas okružuju, a koje svaki dan u svojim malim svemirima dokazuju koliko su velike.

Prodavačica u kvartovskoj trgovini koja s osmijeh na licu pita “suseda kako ste mi”, kolegica na poslu koja vam pohvali frizuru na dan kad se osjećate loše, mama koja zove i pita “što si ručala, imaš li hrane u hladnjaku” iako ste odavno prošli godine u kojima je mama imala veze s kuhanjem u vašem životu, prijateljica koja vas zna u dušu i ne da vam da donesete lošu odluku (iako u tom trenutku to ne želite čuti)… To su te sjajne stvari! To su međusobna osnaživanja koja nam promijene dan, motiviraju nas za dalje i zato je važno da nastavimo širiti sjajnu energiju podrške.

Created with RNI Films app. Preset ‘Fuji Pro 160NS’

Kako mi možemo biti MAGnificent?

  • Dajte kompliment! Često se osvrćemo za lijepim ženama i dobrim odjevnim kombinacijama, pohvalite nepoznatu prolaznicu ili pokažite prijateljici koliko ste ponosni na njezine uspjehe. Sjetite se koliko vama znači tako mali znak pažnje u danu.
  • Budite tu za druge, fizički i emocionalno. Ne osuđujte tuđe razloge, probajte ih razumjeti i biti podrška. Recite svojim prijateljicama i važnim ženama u životu koliko ih volite i koliko vam znače.
  • Kreirajte okruženje u kojem je lakše biti žena, potičite suradnju žena jer tako nastaju MAGnificent ideje.
  • Zapošljavajte, educirajte i razvijajte žene. Nema ništa ljepšeg od prenošenja znanja, mentoriranja, pomaganja nekome tko tek započinje put kojim ste vi prošli.
  • Nosite uvijek ruž, higijenski uložak, dezodorans ili tabletu za glavu? Uskočite kad je najpotrebnije! Pomozite sestri u nevolji, jer i same znate koliko je lijepo kad vama netko pomogne.
  • Budite iskrene i transparentne, nemojte tračati. Recite otvoreno ono što vas muči ili smeta, kad pričate nekom iza leđa više govorite o sebi nego o drugima, to nije MAGnificent!
  • Poštujte se zbog svojih kvaliteta, ne osuđujte se zbog različitosti. Zato što smo tako različite možemo puno toga zajedno, poštujete tuđe kvalitete i pokažite to!
  • Ne uspoređujte se s drugima, svatko je poseban na svoj način.
  • Budite primjer. Ponašajte se prema drugima onako kako želite da se svijet odnosi prema vama. Primjerice, možete pohvaliti frizuru prodavačici, zahvaliti se kolegici na vremenu koje je izdvojila i diviti prijateljici koja je uspješna.

Što mi kolektivno možemo napraviti?

A mi kao društvo, možemo napraviti puno za MAGnificent Women koje nas okružuju. Slaviti ih, zahvaliti im se, pokazati im da znamo da su sjajne… Svaki dan pokazati mali znak pažnje koji može uljepšati dan i motivirati.

Među nama svaka ima svoj sjaj, odaberite ženu ili žene koja je po vama MAGnificent i želite da to zna. Podijelite svoju priču o vašoj MAGnificent Women i pomozite graditi kulturu u kojoj osnažujemo i slavimo žene.

Podijelite fotografiju sa svojom MAGnificent ženom ili više njih i dajte im do znanja koliko su sjajne za vas! Na svojem Instagram profilu, koji bi trebao biti javan, objavite fotografiju/e svoje/ih MAGnificent Women uz hashtag #MAGnificentWomenChallenge. Ovaj #challenge za cilj ima osvjestiti važnost međusobne ženske podrške i javnog priznanja.

Vjerujemo kako će baš svaka biti sjajna, a na našem Instagram profilu odabrat ćemo i tri MAGnificent pobjednice koje će za sebe i svoju MAGnificent ženu osvojiti MagMe trenirke (2 x tamnoplavu s crvenim M, 2 x tamnoplavu s crvenim L, 1 x sivu s plavim natpisom M i 1 x sivu s plavim natpisom L), najpoželjniji odjevni predmet ove godine za sve naše MAGnificent Women!

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0