Magme Classics: Sve što trebate znati o dijamantima

Holivudska diva Audrey Hepburn divila im se u filmu “Doručak kod Tiffanya”, Marilyn Monroe pjevala je kako su dijamanti ženini najbolji prijatelj, a upravo se ta sintagma uvriježila u razmišljanju o skupom dragom kamenju, onom dostojnom žena. Reklamne kampanje često naglašavaju činjenicu kako su dijamanti vječni, implicirajući najčešće na zaručničko prstenje i vječnu ljubav koja ih povezuje. Zaručnički prsten žena bi trebala nosi do kraja života te ga ostaviti u nasljedstvo, pa su tako dijamanti postali i simbol postojane ljubavi.

Riječ dijamant potječe od grčke riječi adamas, što znači neuništiv. Jedini je dragulj poznat čovjeku izrađen od samo jednog elementa – ugljika. Dijamant je u potpunosti izrađen od ugljikovih atoma kristaliziranih u kubičnom (izometrijskom) rasporedu.

Kako odabrati dijamant?

Kada biramo dijamant bitno je obratiti pozornost na četiri slova C: cut (rez), colour (boja), clarity (čistoća) i carat (karat). Iako često kupci misle da je karat presudan u izgledu dijamanta, to je samo zabluda jer je presudan rez.

CUT

Rez dijamanta odnosi se na to koliko su dijamantne proporcije proporcionalne i kako su te površine ili fasete postavljene kako bi stvorile sjaj i blještavilo. Možda ne bi išli za tim koliki je omjer promjera dijamanta u odnosu na njegovu dubinu, ali upravo ti mali, a opet bitni čimbenici, određuju ljepotu i cijenu dijamanta. U rezu se krije najveći utjecaj na ljepotu i sjaj dijamanta. Čak i dijamant s besprijekornom ocjenom čistoće može izgledati staklasto ili dosadno, ako je rez previše plitak ili dubok. Dakle, kada odlučujete koji dijamant želite kupiti, odaberite najbolji mogući rez kojeg si možete priuštiti. Način rezanja dijamanta daleko je najvažnija stavka. Imajte na umu da rez nije isto što i oblik dijamanta već su to potpuno dva odvojena pojma.

Dijamantni rez procjenjuje svjetlosne performanse dijamanta i temelji se na kombinaciji tri čimbenika: proporcija, simetrije i poliranja (cjelokupno stanje površina ploha dijamanta).

Oblik dijamanta označava njegovu formu pa zato postoje Round, Oval, Princess, Emerald, Asscher, Marquise, Cushion, Pear, Heart i Radiant oblik kamena.

COLOUR

Dijamanti koje nalazimo u prirodi iznimno su rijetko bezbojni. Najčešće su sivi, bijeli, žuti, zeleni, smeđi i ružičasti. Iako boja utječe na cijenu, postoji niz čimbenika koji vam mogu pomoći da odlučite koja je vrsta boja prava za vas.

Ljestvica boja Gemological Institute of America (GIA) industrijski je standard za ocjenjivanje dijamanata. Razredi dijamantske boje GIA kreću se od D (bezbojni) do Z (svijetložuti ili smeđi). D dijamant u boji najviše je ocjene i izuzetno je rijedak – najviši stupanj boje kojeg možete kupiti. Što se više spuštamo po abecedi, dijamanti bivaju obojeniji i samim time jeftiniji. Gotovo bezbojni dijamanti spadaju u kategorije G-H, te I-J i odlična su “vrijednost za novac”. Posebno se dobro slažu s prstenom ili podlogom od platine ili bijelog zlata. Dijamanti čija je boja pod oznakom K blago su bojani, odlični za one s malo manjim budžetom te se posebno dobro slažu sa žutim zlatom. Ako kupujete dijamant ispod jednog karata možete razmisliti o odabiru dijamanta u boji I, J ili K, a ako dijamant prelazi jedan karat bilo bi poželjno držati se boje od H na više.

CLARITY

Prozirnost dijamanta procjena je malih nesavršenosti na površini i unutar kamena. Površinske mane nazivaju se mrljama, dok su unutarnji nedostaci poznati kao inkluzije. U većini slučajeva to nikako ne utječe na ljepotu dijamanta, jer se većina inkluzija ne može vidjeti golim okom. Kad se pozivaju na inkluzije, gemolozi često koriste izraz “unutarnje karakteristike” umjesto riječ nedostatak. Unutarnje karakteristike su ono što prirodnom dijamantu daje karakter. Također je važno napomenuti da dijamanti s najmanje inkluzija imaju najviše ocjene čistoće, a samim time, i najveću cijenu.

Svi dijamanti su jedinstveni, a ne savršeni. Nastaju pod zemljom zbog ogromnog pritiska i topline, pa su prirodne inkluzije i mrlje neizbježne. Mnogo je pogrešnih razmišljanja oko čistoće dijamanata, uključujući uvjerenje da morate kupiti dijamant visoke čistoće kako biste izbjegli nesavršenosti. Isto tako, viša ocjena čistoće ne rezultira većim sjajem.

Oblik i veličina dijamanta utječu na čistoću dijamanta. Iako je jasnoća manje važna od rezanja ili boje dijamanta, ako kupujete dijamant koji ima više od jednog karata ili razmišljate o dijamantima u Asscherovom rezu gdje su nedostaci vidljiviji, možda biste trebali izdvojiti više novca za viši strupanj čistoće. GIA skala za razvrstavanje dijamanata podijeljena je u šest kategorija i 11 stupnjeva čistoće dijamanta.

Za najbolju vrijednost odaberite dijamant s inkluzijama koji se ne mogu vidjeti kroz krunicu bez povećanja, poput dijamanta sa SI ili VS ocjenom jasnoće. Ti su dijamanti puno jeftiniji, a vizualno izgledaju isto kao i viši razredi.

CARAT

Pojam karat često se pogrešno shvaća. Oznaka karat odnosi se na težinu dijamanta, a ne na njegovu veličinu. Druga je pogrešna percepcija da je veća karatna težina uvijek bolja od manje karatne. Iako je istina da veliki dijamant može biti statusni simbol, karatna težina nije povezana s jačinom svjetlucanja kamena. Naime, najljepše odbijanje svjetlosti rezultat je dobrog reza. Dijamant velikog karata s lošim rezom može izgledati manje od dijamanta s manjim brojem karata i vrlo dobrim rezom. Karatna težina postala je pokazatelj statusa i bogatstva onoga koji kupuje ili nosi dijamant, ali kad je riječ o ovom dragom kamenju, veći definitivno nije uvijek bolji. Dijamanti veće karatne mase režu se iz većih, grubih kristala koje je teže dobiti od malih kristala. Dakle, odnos između težine karata i cijene ovisi o rijetkosti ili dostupnosti grubog kristala.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0