MagMe Classics: Sve što trebate znati o dragom kamenju

Ako postoji jedan komad koji tijekom života nosimo, a da pritom ostaje vječan i nepromjenjiv, onda je to nedvojbeno luksuzan komad nakita. Iako za većinu to znači zaručnički ili vjenčani prsten, to ne mora biti tako – isto će vrijediti i za ogrlicu, naušnice, narukvicu ili, pak, prsten koji ste si sami poklonili. Radi se o jednom od najboljih ulaganja i onome što će se prenositi brojnim generacijama. Naravno, glavnu riječ pritom ima nakit izrađen od dragog kamena.

Većina dragog kamenja, odnosno dragulja, nastaje u Zemljinoj kori pod visokim pritiskom i temperaturnim uvjetima tijekom milijuna godina. U pravilu, radi se o kamenju koje nastaje tijekom različitih geoloških procesa kao što su kristalizacija iz magme, metamorfizam ili taloženje iz otopina. Ponekad je nestvarno za shvatiti kako su takvi lijepi komadi stvorenim prirodnim putem, a osim ljepote, ono što ih čini privlačnima je i njihova rijetkost. U novom izdanju MagMe Classics rubrike istražili smo sve o omiljenim dodacima brojnih žena jer, kao što slavna izreka kaže – diamonds are a girl’s best friend! Unatoč tome što su najpoznatiji i najcjenjeniji, dijamanti su samo jedni u nizu dragog kamenja.

POVIJEST I POPULARIZACIJA

Drago kamenje kroz povijest je imalo značajnu kulturnu, vjersku i simboličku važnost. Ono je bilo više od pukih ukrasnih dodataka – označavalo je simbol moći, bogatstva, duhovnosti i kulturnog identiteta. Naime, svako je kraljevstvo kroz povijest koristilo različite oblike dragog kamenja; od tijara, kruna i nakita koji su bili bogato ukrašen i iskazivali moć koju su kraljevi, kraljice i monarsi uživali. Primjerice, britanska kraljevska obitelj može se pohvaliti svojom impresivnom zbirkom, uz značajnu povijesnu i kulturnu vrijednost. U kruni koju je kralj Charles nosio kad je prisegnuo na novu dužnost, nalazi se dijamant Cullimannajveći ikada otkriven dijamant, težak više od 3000 karata. Otkriven je u Južnoj Africi 1905. godine i na kraju je izrezan u nekoliko velikih kamena, od kojih su dva najveća dio dragulja britanske krune.

Kompletan set od devet kamena proizvedenih od dijamanta Cullinan

Još jedan primjerak koji je vrijedno izdvojiti kao onaj značajan za povijesni pregled dragog kamenja je zasigurno zaručnički prsten princeze Diane. Radi se o jednom od najcjenjenijih komada nakita u modernoj kraljevskoj povijesti koji sadrži zadivljujući 12-karatni ovalni plavi safir okružen grozdom od 14 solitaire dijamanata, umetnutih u 18-karatno bijelo zlato. Prsten je kreirao britanski draguljar Garrard & Co., a odabrala ga je Lady Di iz njihovog kataloga. Godinama nakon, princ William prstenom od pokojne majke, zaprosio je Kate Middleton i na najbolji način dokazao sentimentalnu vrijednost koja je u konačnici, ono najvrjednije kod komada nakita.

Audrey Hepburn u filmu "Breakfast at Tiffany's" nosi kultnu Tiffany ogrlicu s žutim dijamantom od 128,54 karata
Audrey Hepburn u filmu “Breakfast at Tiffany’s” nosi kultnu Tiffany’s ogrlicu s žutim dijamantom od 128,54 karata

U povijesti dragulja ne možemo izostaviti niti utjecaj trenutaka iz pop-kulture, koji su ojačali popularnost dragog kamenja, posebice dijamanata. Ono je i dalje iskazivalo moć i jedan oblik prestiža. Primjerice, drago kamenje i Hollywood imaju simbiotski odnos, utječući jedno na drugo. Drago kamenje dodaje sjaj i privlačnost blještavilu i glamuru industrije zabave, dok Hollywood pruža platformu za predstavljanje dragog kamenja svjetskoj publici putem red carpeta, ali i kroz filmove – Audrey Hepburn “doručkovala” je kod Tiffanyja, dok ih je Marilyn Monroe opjevala i proglasila najboljim prijateljima svake žene. Osim pop kulture, danas ipak drago kamenje najviše povezujemo s posebnim prilikama kao što su zaruke, vjenčanja i godišnjice, u kojima ono simbolizira ljubav, predanost i slavlje.

Dijamanti u luksuznoj high jewelry kolekciji kuće Messika

VRSTE DRAGOG KAMENJA

DIJAMANT

Poznati kao ultimativni simbol luksuza i cijenjen zbog svog neusporedivog sjaja, dijamant je zasigurno najpopularniji komad dragog kamenja. Njegova kristalna struktura i iznimna tvrdoća čine ga idealnim za rezanje i poliranje u blistavo drago kamenje. Dijamanti se podvrgavaju pedantnom procesu sortiranja i ocjenjivanja kako bi se osigurala njihova kvaliteta i vrijednost i danas kao najpoznatiji certifikat koji dobivaju draguljarske kuće s iznimnom kvalitetom je onaj GIA. Naime, radi se o vodećem svjetskim institutu za geološka istraživanja koji testira dijamante i ocjenjuje ih na temelju 4 C: težina u karatima (carat), rez (cut), boja (colour) i čistoća (clarity). Takav je certifikat danas nužan kako bi se potvrdila kvaliteta dijamanata koji se koriste za izradu nakita, a kao dvije draguljarske kuće koje u tome prednjače valja svakako istaknuti MessikuChaumet, koje koriste isključivo najkvalitetnije dijamante.

A kao jedna od vodećih talijanskih draguljarskih kuća, Damiani se izdvaja od drugih po tome što kvaliteti dragulja koje koristi za izradu svog nakita dodaje dodatnih šest označavatelja kvalitete. Naime, talijanska kuća uz navedena 4C obraća pozornost i na vrhunsku izradu (craftsmanship), zatim činjenicu da se nakit može naručiti izrađen po mjeri (custom made jewelry), garantira kvalitetu posebnim certifikatom (certificate) te conflict and child labour free što znači da su protivnici dječjeg rada. A ono što je mnogim klijentima bitno su posljednja dva C na koja kuća Damiani obraća pažnju; omogućuju zamjenu solitaire kamena na prstenu (change option guarantee) i u konačnici, coverage, koji označava jedinstvenu uslugu u svijetu nakita, a to je činjenica da kuća nudi jamstveni list koji štiti od pljački i krađa.

Nesumnjivo je da sve tri draguljarske kuće u svojim kreacijama najčešće koriste dijamante i potvrđuju neku od najviših kvaliteta na tržištu nakita.

Messika

No, kako zapravo nastaje komad nakita od dijamanta? Kuća Messika u svom pariškom ateljeu ima 15 draguljara koji neumorno ručnom izradom kreiraju svaki novi komad. Proces započinje osmišljavanjem dizajna o čemu odlučuje kreativni direktori kuće Valerie Messika i Didier Cherqui, nakon čega započinje produkcija koja uključuje procjenu kvalitete i izradu prototipa. Manufaktura svakog komada zatim prolazi kroz ruke brojnih radnika ateljea i svatko je zadužen za jednu stavku – od postavljanja dijamanta, poliranja, graviranja, rezanja i u konačnici onoga koji provjerava kvalitetu. Dugotrajan je to proces od nekoliko mjeseci koji rezultira vječnim komadom.

RUBIN

Upečatljive crvene boje, rubini su sastavljeni od minerala koruda i zbog kroma u svojoj kristalnoj strukturi dobivaju takvu zadivljujuću nijansu. Poštovani zbog svoje rijetkosti i izdržljivosti, rubini su cijenjeni zbog svog sjaja i čistoće, što ih čini idealnim za razne komade nakita, od prstenja do ogrlica. Smatran amblemom sreće u antici, rubin je također simbol vitalnosti, moći i romantične strasti.

Chaumet
SAFIR

Iz jednake obitelji minerala koruda, nastaje safir koji se sastoji od aluminijevog oksida i svoju karakterističnu plavu boju dobiva od tragova titana i željeza unutar svoje kristalne strukture. Radi se o dragom kamenu koji ima bogat kulturni značaj, često simbolizirajući odanost i mudrost. Ukrašavao je krune i nakit kraljevskih obitelji kroz povijest, a osim prstena princeze Diane kao jedan od najpoznatijih komada izrađenih od safira je i Toi et Moi prsten francuske kuće Chaumet. Naime, porijeklom iz ranog 19. stoljeća, prsten je stekao popularnost tako što ga je Napoleon naručio kao prsten za svoju suprugu, Josephine. Radi se o komadu koji krase dva dragulja jedan kraj drugoga, a Napoleon je odabrao kombinaciju safira i dijamanta. Kuća Chaumet i danas proizvodi ovakav prsten, a onaj izrađen od safira smatra se najpopularnijim izdanjem zbog svoje bogate prošlosti.

Chaumet

Još jedna kolekcija značajnih izrada od safira je definitivno ona osmišljena povodom 100. godišnjice talijanske kuće Damiani. Posebna kolekcija “Mimosa Eternal Blue”, u čijoj je glavnoj ulozi veličanstven i spektakularan safir kraljevsko plave nijanse i težine od 100,19 karata, neizostavan je komad izrađen od ove vrste dragog kamenja.

Damiani “Mimosa Eternal Blue”
SMARAGD

Također dijelom kraljevske i plemske elite kroz povijest, smaragd je zadivljujući kamen poznat po svojoj bogatoj zelenoj nijansi koja dolazi od tragova kroma i vanadija. Kroz povijest, smaragdi su imali posebno mjesto u folkloru i književnosti i poznati su po svojoj rijetkosti i privlačnosti.

Radi se o dragom kamenu koji se danas nosi u najelegantnijim izdanjima i odabiru ga žene koje uživaju u svevremenskoj profinjenosti. Jedna od najljepših kreacija u kojoj smaragd dolazi do izražaja, a može se nositi i u svakodnevnim prilikama je svakako prsten iz kolekcije Damiani Mimosa u kojem je taj dragi kamen okružen sitnim dijamantima kako bi se stvorio 3D dizajn koji evocira izgled cvijeta.

OPAL

Proglašen kraljicom dragog kamenja, opal definitivno krasi nezamjenjiva ljepota. Nastali tijekom milijuna godina, opali se sastoje od hidratiziranih kuglica silicija koje odbijaju svjetlost, što rezultira kaleidoskopom spektralnih boja koje plešu po njegovoj površini. Ovaj fenomen, poznat kao igra boja, svakom opalu daje jedinstvenu privlačnost, što ga čini omiljenim među entuzijastima i kolekcionarima dragog kamenja. Opali su dostupni u različitim nijansama, od mliječnobijele i vatreno crvene do jarke zelene i tamnoplave, a među najcjenjenijima su crni opali iz Lightning Ridgea u Australiji. Njegova ekstremna krhkost zahtijeva nježno rukovanje jer ga mogu oštetiti temperaturne razlike, suha okolina, kozmetika, udarci i intenzivna svjetlost.

Prsten iz kolekcije Damiani Mimosa

PROCJENA VRIJEDNOSTI I NAVRJEDNIJI KOMAD DRAGOG KAMENA

Vrednovanje dragog kamenja može biti složen proces koji uzima u obzir različite čimbenike kao što su vrsta kamena, boja, čistoća, težina u karatima, kvaliteta brušenja i potražnja na tržištu. Svaki od navedenih vrsta dragih kamenja ima različite kriterije ocjenjivanja i tržišne vrijednosti koje se temelje na rijetkosti i poželjnosti u tom trenutku. Također, žive i zasićene boje u pravilu su više vrijedne, no isto tako i čistoća kamena je ono što ima veliki značaj. Uz to, težina je značajan faktor u određivanju vrijednosti i unatoč tome što veće kamenje zahtijeva više cijene, rijetkost kamena je ta koja ponekad može prevladati. U konačnici, kvaliteta rezanje koja utječe na njegov sjaj važna je stavka pri vrednovanju te kvalitetno brušeno kamenje s preciznim proporcijama i simetrijom postiže više cijene. U svemu tome ono što može značajno utjecati kod dragog kamenja, pa tako i kod svakog kolekcionarskog komada, su tržišna potražnja i trendovi koji su u tom trenutku aktualni.

S obzirom na cijenu dragog kamenja, jasno je da se radi o onome koji prikazuje status i moć. Primjerice, najskuplji komad dragog kamena, The Hope Diamond, procijenjen je na 250 milijuna dolara i težak je oko 45,52 karata što ga čini iznimnim komadom draguljarske povijesti. Datira iz Indije otprije četiri stoljeća i od tad je promijenio nekoliko vlasnika. Posljednji vlasnik ovog dragulja bio je Harry Winston, njujorški trgovac draguljima koji je kasnije donirao dijamant Nacionalnom muzeju u Washingtonu gdje je izložen od 1958. godine.

Evalyn Walsh McLean (lijevo) nosi The Hope Diamond

POLUDRAGO KAMENJE

Osim navedenih vrsta dragog kamenja koji krase najluksuznije high jewerly kreacije, ne može ne spomenuti i poludrago kamenje koje kuće kao što su Chaumet, Damiani i Messika također koriste za stvaranje nakita iznimne kvalitetne. Poludrago kamenje je povijesno bilo dostupnije od dragog kamenja, što je dovelo do njihove klasifikacije kao “poludragog”. Kao neke od najcjenjenijih vrsta poludragog kamenja mogu se svrstati lapis lazuri, malahit i karneol, inače korišteni u brojnim komadima nakita kuće Chaumet. Lapis lazuli, jedan je od prvih kamena korištenih u povijesti i originalno dolazi iz Afganistana. Krasi ga duboka plava boja i najpoznatiji komad iz Chaumet kolekcija je definitivno Šeherezadin prsten, koji kao i sve druge komade izrađene od lapis lazulija, krasi sofisticirani dizajn.

Chaumet

Malahit je upečatljiv zeleni mineral poznat po svojoj živopisnoj boji i jedinstvenim trakastim uzorcima koji podsjećaju na koncentrične prstenove debla. Jedna od najistaknutijih značajki malahita je njegova prepoznatljiva zelena boja, koja se kreće od duboke šumske zelene do svjetlijih nijansi mente ili plavozelene. U Chaumet kolekcijama izdvaja se arhivski komad iz 1810. godine koji je naručila carica Josephine – radi se o setu koji čine ogrlica, narukvica i prsten u prekrasnoj zelenoj nijansi.

Chaumet

Karneol je kamen koji krasi zadivljujuća vatrena nijansa, u rasponu od duboko crveno-narančaste do zlatno smeđe. Takvu boju dobiva od nečistoća željeznog oksida unutar svoje kristalne strukture i danas se smatra kamenom motivacije, kreativnosti i vitalnosti. Vjeruje se da povećava hrabrost, samopouzdanje i samoizražavanje, a kuća Chaumet u svojim ga kolekcijama koristi još od 1809. godine kad je takav set nakita od francuske kuće naručio tadašnji car.

Chaumet

U konačnici, nedvojbeno je da je drago kamenje, nekoć pa tako i danas, imalo istaknutu ulogu u pop kulturi, kraseći ruke, vratove i prste kraljevskih i holivudskih zvijezda. Nakit izrađen od takvog kamena već stoljećima simbolizira ljubav, moć i ljepotu, ostavljajući neizbrisiv trag. Bez obzira nosi li ga princeza, neka holivudska glumica ili privatna osoba, drago kamenje nastavlja osvajati srca, čineći ga svevremenskim blagom svačije kolekcije. Ako ste u potrazi za savršenim komadom nakita oplemenjenim dragim kamenjem, svakako istražite kolekcije u butiku Mamić 1970 koji u ponudi krije neke od najljepših komada kuća Chaumet, Damiani i Messika.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Messika, Damiani, Chaumet, Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0