MagMe Classics: Hope – najpoznatiji dijamant na svijetu

Hope dijamant slovi za najpoznatiji dijamant na svijetu. Sa 45,52 karata drugi je najveći dijamant na svijetu. Danas je simbol ljepote, bogatstva i moći, iako ga od samog početka prati reputacija ukletog dijamanta.

Vjeruje se da je pronađen 1666. godine u Indiji, a prvi vlasnik koji ga je kupio bio je francuski kralj Luj XIV. Svoj imidž ukletog dijamanta dobio je već tada zbog nesretne sudbine vlasnika u čijem je posjedu dijamant bio. Vlasnici su mu bili i Luj XVI. i Marija Antoaneta, koji su oboje smaknuti na giljotini. Jacques Colet kupio je dijamant i izvršio samoubojstvo. Zatim ga je kupio princ Kanitovski, koji je ubijen u ruskoj revoluciji. Jedan od vlasnika Jean-Baptiste Tavernier rastrgan je od strane divljih pasa. Mnogi smatraju da ni godina njegova pronalaska ne sadržava slučajno tri šestice, inače simbol vraga i zla.

Ono što je također posebno kod ovog dijamanta je njegova plava boja. Naime, plavi dijamanti su u prirodi iznimno rijetki, a tek jedan od milijuna dijamanata koji se otkriju svake godine je dovoljno plav da se može nazvati plavim dijamantom.

Upravo Hope dijamant poslužio je kao inspiracija za kreiranje čuvenog dijamanta Heart of the Ocean iz filma Titanic.

Dijamant Heart of the Ocean, film Titanic

S obzirom na količinu posjetitelja koji dođu pogledati ovaj dijamant smješten u muzeju Smithsonian, ovo je drugi najposjećeniji izložbeni primjerak u svjetskim muzejima, odmah nakon Mona Lise.

Muzej Smithsonian, Washington D.C.

Dijamant je bio u posjedu i poznatog američkog draguljara Harryja Winstona koji ga je tada pretvorio u ekskluzivnu ogrlicu, a upravo u tom izdanju se i danas čuva u muzeju Smithsonian, Washington D.C.. Ne sumnjamo da će savršen balans između najstarijeg dragulja na zemlji i modernog rezanja dijamanta ogrlice impresionirati mnoge još mnogo stoljeća.

 

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0