MagMe Classics: Damiani

Luksuzne kuće koje su ostale u obiteljskom vlasništvu, a nisu dio gigantskih konglomerata, danas su zaista rijetkost, a time se može pohvaliti draguljarska kuća Damiani. Luksuzni brend nakita osnovao je Enrico Damiani 1924. godine u Italiji, a danas iza njega stoje njegovi unuci: Guido, Giorgio i Silvia Damiani.

Talijanska kuća u posljednjim se desetljećima probila na svjetsku scenu, čemu je pridonijela i činjenica da njihove high jewelry komade na crvenom tepihu nose zvijezde poput Gwyneth Paltrow, Rite Ore, Adriane Lime, Zoe Saldane, Tilde Swinton i Sophije Loren te su time pokazali da definitivno konkuriraju možda razvikanijim brendovima kao što su Cartier, Bvlgari, Van Cleef & Arpels i sličnima. To im je omogućilo bogato obiteljsko naslijeđe i tajne zanata, ali i strast prema kreiranju nakita koji je rezultat studioznog kreativnog procesa, velike posvećenosti detaljima, vrhunskoj izradi i pažljivoj selekciji visokokvalitetnog dragog kamenja.

Obitelj zaljubljenika u dijamante

Priča o Damianiju, priča je o obitelji. U njihovom je DNA-u velika strast prema kreiranju nakita, ali i enormno znanje koje su pripadnici talijanske obitelji skupljali od 1924. godine. Od osnivača kuće Enrica Damianija sve je tajne naučio sin Damiano koji ih je potom prenio na svoje troje djece koji danas vode kompaniju. Silvia je potpredsjednica kuće i žena koja je zaslužna za najatraktivnije kolekcije brenda, kao i za osvajanje čak 18 Diamonds International Awards, globalnog Oscara za nakit. S tim se nagradama ova draguljarska kuća upisala u povijest, a Silvia je definitivno opravdala povjerenje svojeg oca koji ju je s 20 godina postavio na čelo gemološkog tima.

Nakit koji osvaja

S obzirom na to da je riječ o kući s gotovo 100 godina povijesti, jasno je da su njihove kolekcije danas moderna interpretacija bogatog naslijeđa i tradicionalnih komada. Uz standardnu i bridal liniju nakita, Damiani se može pohvaliti i onom najprestižnijom – high jewelry kolekcijom. U toj kategoriji Damiani uspijeva izraziti svoju kreativnost, virtuoznost izrade i težnju za inovativnošću i otkrivanju novih tehnika. Pravi primjer toga je Butterfly prsten iz Animalia kolekcije – kaskada dragog kamenja oblikuje tijelo i svjetlucava krila leptira koja oživljavaju zahvaljujući nevjerojatnom mehanizmu koji vam omogućuje da se krila otvore i zatvore pomicanjem prsta.

Komadi kuće u potpunosti su ručno izrađeni od strane stručnih majstora zlatara iz Valenze, kombinirajući privlačnost i kulturu talijanskog nakita sa stilom brenda koji je elegantan, moderan i uvijek aktualan te, najbitnije, prepoznat u čitavom svijetu. Iako se kreiranje nakita može usporediti s umjetnošću, prilikom obrade dragocjene sirovine, majstori zanata moraju se znati nositi i sa tehničkim izazovima, pa su njihovo znanje i iskustvo zaista zlata vrijedni.

Nakit koji svojom blistavošću i izradom osvaja na prvu, moguće je stvoriti samo uz posvećenost koju upravo oni imaju. Damiani je lider na talijanskom tržištu, ali i svojevrsni ambasador talijanske zlatarske industrije te jedina kuća koja je oduvijek komade sa svojim potpisom dizajnirala i proizvodila vlastoručno. To je samo dio razloga zbog kojih su osvojili brojne nagrade, ali i postali cijenjeni zbog promocije talijanskog stila, dizajna i vrhunske izrade. “Made in Italy” je fraza koja za njih koji zaista vrijedi.

Kolekcije koje su upisane u povijest

Flora i fauna česta su inspiracija za Damiani kreacije. Kolekcija Eden inspirirana je rajskim vrtom odnosno motivom zmije koji u ovim kreacijama djeluje elegantno i senzualno. Narukvica Eden jedan je od komada koji je osvojio Oscara za nakit te su na temelju njezinog dizajna kreirani i ogrlica, naušnice i prstenje.

Komadi iz kolekcije Margherita ističu se, pak, motivom cvijeta margarete, a inspirirani su prstenom koji je Enrico Grassi Damiani posvetio kraljici Margheriti, dok je kolekcija Mimosa svevremenski, ali i moderan 3D prikaz cvijeta mimoze. Uz 18-karatno bijelo zlato i dijamante u toj se kolekciji pojavljuje i drugo drago kamenje poput safira, rubina i smaragda.

No, svijet prirode nije jedini iz kojeg majstori zanata kuće Damiani crpe inspiraciju. Kolekcije Belle Epoque jedna je od njihovih najistaknutijih – privjesak križića ukrašenog sitnim dijamantima koji se može odvojiti prepoznatljiv je motiv ove kuće, a inspirirana je razigranom i sofisticiranom atmosferom Pariza iz prošlih vremena.

Kolekcija koja privlači možda najviše pažnje je ona pod nazivom D.Side iza koje se krije iznimno zanimljiva priča. Naime, za originalan dizajn ove kolekcije zaslužan je holivudski glumac Brad Pitt koji je 2001. godine, u suradnji s kućom Damiani, za vjenčanje s Jennifer Aniston kreirao njihovo vjenčano prstenje. Glumac je inspiraciju pronašao u obećanju dugovječne ljubavi dvoje ljudi, koju simboliziraju dvije koncentrične kružnice spojene sa sitnim dijamantima. Iako njihova ljubav nije potrajala vječno, ova je kolekcija definitivno postala jedan od klasika kuće i vjenčano prstenje koji mnogi rado odabiru. Skriveni dijamanti, koji se nalaze s unutarnje strane prstena, dio su i kolekcije vjenčanog prstenja Noi2.

Tradicija i etika

Iako je riječ o draguljarskog kući koja za kreiranje većine svojih komada, uz 18-karatno bijelo, žuto i ružičasto zlato, koristi i dijamante, Damiani pripada u mali broj kompanija koji poštuju Kimberley Process, internacionalnu inicijativu kojoj je cilj da profit od prodaje dijamanata ne doprinosi financiranju civilnih ratova. Damiani je zato striktan u odabiru svojih dobavljača, a možete biti sigurni da zbog dugogodišnjeg iskustva i ostvarenih veza u industriji, za svoj nakit koriste samo najčišće dijamante.

Svijetu vraćaju i na drugi način. Priroda daje lijepe stvari, a na nama je da ih učinio ljepšima, rečenica je Damiana Damianija koju njegova djeca itekako poštuju. Guido i Giorgio su, naime, stvorili međunarodni projekt za podršku afričkom stanovništvu, osobno se uključivši kako bi ponudili konkretnu pomoć onima koji žive u blizini rudnika dijamanata. “The Clean Water” projekt, za  potporu neprofitnoj udruzi “Drop in the Bucket”, pokrenut je u ljeto 2011. godine, od tad je kuća Damiani financirala izgradnju preko 70 vodocrpilišta. Najnovije inicijative uključuju “Damiani za Japan”, za prikupljanje sredstava za potporu ženama u područjima pogođenim potresom i tsunamijem 2011. godine te intervencije za potporu stanovništvu pogođenom potresima u Italiji i Nepalu.

Obećanje 10 C

Kad su dijamanti u pitanju, draguljarske kuće stavljaju fokus na četiri slova C – cut (rez), colour (boja), clarity (čistoća) i carat (karat). No, Damiani daje dodatno obećanje za craftsmanship (vrhunsku izradu), custom made jewelry (može se naručiti nakit izrađen po mjeri), certificate (certifikat koji garantira kvalitetu) te conflict and child labour free, što znači da se poštuje ranije spomenuti Kimberley Process te da su protivnici dječjeg rada.

Dva C koja posebno privlače pažnju su: coverage i change option guarantee. Što se potonjeg tiče, Damiani omogućuje zamjenu solitaire kamena na prstenu svojim kupcima za dijamant iste ili veće vrijednosti zbog toga što je vrijednost Damiani dijamanata bez roka trajanja. Isto tako, kupci nakita ove kuće, zbog coveragea, ne moraju strahovati za svoje komade. Naime, nakit ove kuće kreiran je za svakodnevno nošenje te zbog toga Damiani nudi jedinstvenu uslugu u svijetu nakita – jamstveni list koji štiti od slučajeva pljačke i krađe. Jer, kako ističu, spokoj i jamstvo su luksuz koji samo Damiani može ponuditi.

Na prvu se dijamantni prsten, ogrlica, narukvica ili naušnice mogu činiti samo kao komad nakita, ali kad je Damiani u pitanju, kupujete i dio bogatog obiteljskog naslijeđa, dugogodišnju nauku o dragom kamenju i zlatu te vječni komad koji će se prenositi s koljena na koljeno.

Damiani nakit dostupan je za kupnju u butiku Mamić 1970 (Frane Petrića 7, Zagreb).

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Damiani

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0