MagMe Boys: Samopregled kao najbolji oblik prevencije bolesti

Pandemija i epidemiološke mjere u 2020. godini uzrokovali su pad preventivnih pregleda i zahvata u hrvatskim bolnicama od čak 20 posto, pokazuju javno dostupni podatci CEZIH-a, središnjeg zdravstveno-informacijskog portala. Stručnjaci upozoravaju da ovako veliki pad otvara alarmantno pitanje zdravstvenih posljedica za pacijente koji nisu na vrijeme obavili pregled, dobili dijagnozu te primili odgovarajuću terapiju ili medicinski savjet.

Samopregledi i redovite preventivne kontrole ključni su za ranu detekciju raznih malignih bolesti što značajno povećava vjerojatnost potpunog izlječenja i ubrzava oporavak, ističe Svjetska zdravstvena organizacija.Važnost redovitih kontrola ističe i kuća Croatia osiguranje, kroz edukativnu kampanju za očuvanje zdravlja “Jedan trenutak za sebe, jedna briga manje” u sklopu koje su snimljeni videi s demostracijama samopregleda koje svatko može učiniti kako bi se na vrijeme detektirali rak dojke, kože ili testisa.

Prošli je mjesec bio posvećen ženskom zdravlju pa su protagonistice u videima bile glumice Sanja Vejnović i Tihana Lazović, a glavnu ulogu u videu posvećenom muškarcima, onom o samopregledu testisa, preuzeo je voditelj Zoran Šprajc.

 

Rak testisa najčešći je tumor mlađih muškaraca u Hrvatskoj, a većinom pogađa muškarce u dobi od 20 do 40 godina, pokazuju podaci HZJZ-a. Od raka testisa mogu oboljeti i stariji muškarci, ali pravovremena dijagnoza povećava šanse za preživljavanje na 95 posto, a Zoran Šprajc ističe: “Mnogo toga možemo učiniti za svoje zdravlje, ali ništa nije tako jednostavno i lako kao samopregled testisa. Maligna kvržica može se lako otkriti, ali i odstraniti. Šteta bi bila da ne koristimo mogućnost koju pruža samopregled i spriječimo teže komplikacije pogotovo kod mlađih muškaraca jer oni su i najviše ugroženi. Pregled je jednostavan i svi bismo ga trebali raditi kako bismo mogli reagirati na vrijeme i sačuvati zdravlje”.

Kampanja “Jedan trenutak za sebe, jedna briga manje” tako poziva na odgovornu brigu o vlastitom zdravlju i ističe važnost samopregleda u svrhu prevencije bolesti.

Fotografija: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0