Kako se umiriti prije spavanja

Ako vam svakodnevica protječe u obavljanju niza obaveza, i to od jutra do mraka, nije ni čudo da navečer imate problema umiriti se i zaspati na vrijeme kako biste imali energiju za isti tempo koji vas očekuje idući dan. Ako vas očekuje dan pun obaveza, teško se umiriti i utonuti u san jer vrlo vjerojatno u mislima prolazite sve zadatke koje morate obaviti. To dovodi do toga da postajete anksiozni oko svega već u tom trenutku, što znači da ćete puno teže zaspati. No, postoje načini uz pomoć kojih se možete umiriti prije spavanja kako ne biste imali problema s nesanicom kad legnete u krevet.

Večer je razdoblje kada biste se trebali opustiti nakon napornog radnog dana i psihički i fizički, kako biste bili spremni za krevet i san koji vam je potreban za normalno funkcioniranje. Jedan od načina uz pomoć kojeg možete “usporiti” svoje tijelo i uspavati se je i opuštajuća kupka. Toplina kupke će, naime, povećati toplinu tijela i pomoći u proizvodnji melatonina, “hormona sna”, opustit će napete mišiće i ublažiti bolove u tijelu te će biti i dobar oblik relaksacije za vaše misli jer ćete tijekom kupke biti posvećeni samo sebi, rezimirat ćete dan i riješiti se nakupljenih negativnih misli.

Jedna od stvari koje će vam svakako pomoći, a u koju se kupka može uklopiti je i stvaranje redovite rutine spavanja. Kada god je moguće trebali biste raditi iste stvari prije spavanja jer će mozak primijetiti to kao uzorak te će se s vremenom početi opuštati već prilikom obavljanja jedne od stvar je to znači da je uskoro vrijeme za spavanje. Rutina i ponavljanje odraslima, baš kao i djeci, mogu pomoći sa spavanjem, a koji god bio vaš izbor – tuširanje toplom vodom, čitanje nekoliko poglavlja knjige ili šalica toplog čaja, bitno je biti konzistentan kad god je to moguće.

Journaling je zapisivanje svojih misli i osjećaja kako bi ih jasnije razumjeli, a posebno je koristan kod borbe sa stresom, depresijom i anksioznošću. Upravo zato je journaling jedna od aktivnosti koja se preporučuje prije spavanja kako vas ne bi obuzele anksiozne misli. Ako svoje misli za idući dan stavite na papir prije spavanja, veće su šanse da ćete brže utonuti u san. Osim toga, journaling pomaže u tome da mirnije spavate jer se nećete probuditi nakon nekoliko sati s brigom oko nečega što morate napraviti ili što taj dan niste stigli. Journaling će stvoriti psihički osjećaj mira i dopustiti vam da se opustite prije spavanja.

Nešto što će vam svakako pomoći u tome da lakše zaspete, ali i da vam jutro prođe bez stresa je pisanje to-do liste. Kreiranje liste zadataka za idući dan pomoći će vam smiriti um i maknuti pritisak razmišljanja o svemu što morate učiniti idući dan. Ispisivanjem popisa obaveza pomoći ćete svojem umu da se s tim zadacima bavi u vrijeme kada oni dođu na red, a prije nego što idete spavati.

Unos magnezija u organizam u večernjim satima također će pridonijeti umirivanju uma i tijela prije spavanja. Naime, konzumiranje magnezija prije spavanja može pomoći tijelu da se opusti jer magnezij smanjuje stres i, u konačnici, pomaže da mirnije i duže spavate. Znanstvena istraživanja su pokazala da više od 60 posto odraslih osoba ne unosi dovoljno magnezija u tijelo, a to može potpomoći anksioznost i probleme sa spavanjem.

Postoje još brojni trikovi za nesanicu koje možete isprobati, no najvažnije je da uspijete odagnati nervozne misli prije nego što legnete u krevet, a u tome će vam svakako pomoći ranije navedeni koraci. Ako imate problema s umirivanjem prije spavanja i poteškoća sa snom svakako se ne preporučuje da koristite smartphone neposredno prije odlaska na spavanje, da popodne izbjegavate kofein te da ne preskačete laganu večeru jer gladni nećete moći zaspati.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0